کره از محصولات لبنی است که دارای خواص و فواید بسیاری برای بدن است و از ارزش غذایی بالایی برخوردار میباشد، البته اگر درست و به اندازه مصرف شود، چرا که مصرف زیاد آن نیز عوارض جانبی جدی را برای بدن به همراه دارد. اما آنچه که برای اکثر افراد سوال است این است که کدام کره خوب است، گیاهی یا حیوانی! ما با همراه باشید تا به جواب این سوال دست یابید:
اندر باب کره حیوانی
کره حیوانی از چربی شیر یا خامه دلمه شده گاو، گوسفند و بز به دست میآید.
- که در این بین، کره حیوانی گاوی از بقیه کرهها بهتر و لطیفتر و رودهضمتر است.
- کره گاوی خود به دو دسته کره دوغی و کره خامهای تقسیم بندی میشود.
تفاوت کره دوغی با کره خامه ای
کره دوغی
بهترین کره گاوی، کرهای است که از چربی دوغ به دست میآید.
- اگر به اندازه مصرف شود، برای سلامتی مفید و مناسب است.
- این کره همون کره معمولیه که مقدار کمی از آن در کنار مرباهای فصل، چربی سالم و موردنیاز در وعده صبحانه را تأمین نموده و یکی از بهترین صبحانههاست.
- در صورت دسترسی، کرههای محلی معتبر ترجیحاً بهتر از کره بازاری هستند.
- اما در صورت عدم دسترسی، از کرههای پاستوریزه حیوانی در مقادیر کم استفاده نمایید.
کره خامهای
اگر از لبنیاتیها، کره باز تهیه میکنید، گاهی به جای کره واقعی (کره دوغی)، در حقیقت چربی خامه را به شما میدهند که:
- خواص کره حیوانی واقعی را ندارد و هضم سختتری دارد.
- اما ظاهر و حتی طعمش تا حدودی زیادی شبیه کره دوغی است.
- پس از لبنیاتیهای معتبر خرید نموده و حتماً به آنها تأکید کنید که کره دوغی میخواهید.
- البته ناگفته نماند که اخیراً کرههای پاستوریزه حیوانی هم گویا از خامه پاستوریزه برای تهیه کره استفاده میشود.
کره گیاهی یا مارگارین
روغنهای گیاهی طبیعی به صورت مایع هستند.
- که طی فرآیندی آن را به صورت جامد درمیآورند و به واسطه تغییرات صورت گرفته، کره گیاهی حاصله بر خلاف تصور ما مناسب نیست.
- چرا که اشباع کردن روغنهای مایع با هیدروژنه کردن و ایجاد اسید چرب ترانس، باعث خارج شدن آن از حالت طبیعی میگردد و دیگر خواص کره واقعی را ندارد.
- پس در طب سنتی، مصرف این نوع کره، اصلاً توصیه نمیشود.
نکاتی مهم در باب کره خریدن و کره خوردن
خواص مصرف به اندازه کره حیوانی
کره محلی گاو مزاج گرم و تر دارد که هر چه کهنهتر شود حرارتش بیشتر و رطوبت آن کمتر میشود و از خواص زیر برخوردار است:
- مصرف کره باعث تأمین رطوبت کافی برای بدن و جلوگیری از بروز یبوست میشود.
- کره تازه و طبیعی برای تقویت اعصاب مؤثر است.
- مصرف کره برای صاف کردن صدا و رفع خشونت نای و حلق و بهبود سرفهی خشک مفید است.
- کره به تقویت بدن و همچنین به تقویت مغز و اعصاب کمک میکند.
- کره همچنین موجب نرم شدن ورمها و باز شدن انسداد مجاری میشود.
- مصرف ۱ قاشق مرباخوری کره و کمی عسل اشتهای کاذب را برطرف میکند.
- البته ناگفته نماند که این خواص خوب، مختص کره دوغی گاوی است.
در مصرف کره زیاده روی نکنید
کره حیوانی دوغی اگر به اندازه و به مقدار کم و همراه عسل یا مربا میل شود، خواص خوبی داشته و مقوی است درغیراین صورت زیاده روی در مصرف کره:
- سبب ضعف و سستی دهانهی معده میگردد.
- همچنین اشتها را کم میکند.
- باعث اشباع چربی، بالا رفتن چربی خون و چاقی میشود.
مصرف کره به چه افرادی توصیه نمیشود؟
مصرف زیاد کره حیوانی در افراد زیر مناسب نبوده و باید بسیار محدود گردد:
- افراد دارای معدههای مرطوب
- افراد مبتلا به سستی فم معده و ترش کردن معده
- افراد چاق و کم تحرک
خوردن کره حیوانی در کسانی که حرارت درونی قوی دارند مثل گرم مزاجان، ورزشکاران و کسانی که کارهای بدنی سنگین دارند با ادویه مناسب مثل مرزه، آویشن و… مفید است ولی برای کسانی که حرارت خوبی برای هضم و سوخت و ساز مناسب و تحرک کافی ندارند میتواند مضر باشد.
منبع: تیم محتوایی طبایع (با سپاس از دکتر مژده فیروزی)
مریم
ممنون برا اطلاعات خوبتون .همش با خودم میگفتم چرا اینقدر تفوت قیمت تو کره ها هست .