مقابله با مشکلات گوارشی در پیاده روی اربعین
- اگر دچار مشکل گوارشی هستید قبل از سفر به عراق و پیاده روی اربعین نسبت به درمان آن اقدام کنید.
- تا گرسنه نشده اید سراغ خوردن نروید و قبل از سیری کامل دست از خوردن بکشید.
- بسم الله در ابتدای غذا و شُکر در پایان آن را فراموش نکنید.
- در ابتدا و انتهای غذا کمی نمک مزّه کنید.
- غذا را خوب بجوید.
- از درهم خوری و پرخوری پرهیز کنید. پرخوری و درهم خوری منجر به پری بدن از خلط بلغم و سنگینی و کرختی می شود.
- غذاهای مانده یا غذاهای سنگین و دیرهضم، گرفتگی عضلات و بیخوابی را به دنبال دارند.
- از خوردن آب، دوغ، نوشابه، ماست، ترشی، سالاد و سایر مخلفات به همراه غذا خودداری کنید.
- بعد از غذا و تا سبک شدن معده، از خوردن چیزهایی مانند چای و میوه بپرهیزید.
- چاق ها مزاجِ تری دارند و باید به¬ویژه از مصرف حجم بالای غذاهای سنگین، بیشتر پرهیز کنند.
- افراد لاغراندام باید در تعداد وعده های بیشتر، حجم های کم و قابل هضم غذا بخورند تا کم نیاورند.
- میزان نیاز به غذا در چنین سفری کمی بیش از حالت عادّی است. امّا این نباید جوازی برای پرخوری باشد. نیاز اضافه به غذا را در میان وعدهها- یعنی وقتی که غذای وعده قبل از معده خارج شده و اصطلاحاً سرِدل سبک شده است- جبران کنید.
- پس از استفاده از سرویس های بهداشتی و قبل از غذا خوردن، دست ها را با آب و صابون بشویید. اگر برایتان مقدور است، مایع دستشویی یا خمیر صابون در کوله خود داشته باشید.
- در این گونه سفرها، گرسنه ماندن می تواند به اندازه پرخوری مُضرّ باشد. لذا، به موقع و به اندازه نیاز غذا مصرف کنید.
- وعدههای غذایی باید در آرامش و سکون میل شوند و بعد از آن مدّتی استراحت کرد(امّا نخوابید). به همین دلیل، در میان وعدهها که باید به حرکت خود ادامه دهید از خوراکیهای سبک و زودهضم استفاده کنید.
- سعی کنید بعد از صرف غذا تا سبک شدن معده از پیادهروی خودداری کنید. در صورتی که این کار مقدور نیست، یک ساعت نخست بعد از غذا را آهستهتر گام بردارید.
- با دیدن غذاهای خوشمزه در هر موکبی به سراغ آنها نروید. سعی کنید تا میشود همان عادت سه وعده غذا را رعایت کنید و در صورت گرسنگی و ضعف در فواصل وعدهها، چنان که اشاره شد از خوراکیهای مقوّی امّا سبک و زودهضم مانند خشکبار خام، عسل، خرما و … استفاده کنید.
- غذاهای عراقی کمی سنگین و دیرهضم هستند و ممکن است معدههای ما تکافوی هضم آنها را نکند. از خوردن برخی غذاهای بسیار چرب یا بسیار تند عراقی بپرهیزید. فلافل، حُمُص، کباب کوبیده و خورشهای عراقی حاوی نخود و لوبیا و شلغم احتمالا شما را اذیت خواهند کرد. متاسفانه استفاده از برنجهای هندی و پاکستانی در عراق نیز مانند ایران رایج است.
- غذاهای ایرانی به ذائقه ما ایرانیها سازگارترند. در صورت امکان در موکبهای ایرانی مسیر، غذا میل کنید.
- قبل از صرف غذا امتحان کنید که خوب پخته شده باشد. درصورت خامی غذا بهتر است در موکب دیگری غذا صرف کنید.
- در پیاده روی اربعین هرگز غذای مانده مصرف نکنید.
- در انتخاب بین نیمرو و تخممرغ آب پز، دوّمی ارجح است.
- در مورد بهداشت سبزی و سالاد، دقّت بیشتری لازم است.
- خرما و به ویژه انواع خشک آن، یک خوراکی مناسب برای تجدید انرژی است امّا خوردن زیاد خرما براي مردم ايران و مخصوصاً اهالی مناطقي كه خرماخيز نيست توصیه نمیشود. مصرف زیاد خرما به ویژه مخلوط با ارده، افراد مستعد و بهویژه افراد گرممزاج را درمعرض آلرژي، کهیر، خشكي پوست، جوشهای پوستی و … قرار میدهد.
- از نوشیدن قهوههای خيلي تلخ و غليظ كه بوی سوختگي دارند پرهیز کنید که معمولا به مزاج ما ایرانیها نمیسازند و ایجاد خشكي و سودا و صفرای غیر طبیعی ميکنند. از افراط در مصرف چایهای غلیظ و پررنگ و پُرشکر عراقی هم پرهیز کنید. از ایشان بخواهید برای شما چای کمرنگ(معروف به چای ایرانی!) بریزند.
- برای هضم بهتر غذا و جلوگیری از نفخ و ترش کردن و سنگینی معده، کمی زیره(یا تخم کرفس یا تخم رازیانه یا انیسون یا سیاهدانه یا زنیان یا نعناع خشک یا شوید خشک یا گلپر یا …) به همراه داشته باشید و بعد از صرف غذا یک قاشق چایخوری از آنها را به آهستگی بجوید. اگر خیلی گرم مزاج هستید میتوانید از سماق به همراه ادویه فوق استفاده کنید. با مشورت طبیب میتوانید از داروهای ترکیبی مناسبی مانند گُل قند، سکنجبین سَفَرجَلی(شربت جالینوس)، انواع جُوارشات و … هم استفاده کنید.
- خوردن یک قاشق مربّاخوری عسل بعد از وعدههای غذایی کمک زیادی به هضم غذا و تقویت معده به خصوص در افراد دارای معدههای سرد میکند.
- روغنمالی شکم با روغن بابونه یا زیتون یا سیاهدانه، به هضم غذا، تقویت دستگاه گوارش و رفع یبوست کمک میکند. می توانید این کار را صبح ناشتا و نیم ساعت قبل از شام، به مرکزیت ناف، در جهت عقربههای ساعت، 40 بار انجام دهید.
چند توصیه غذایی برای سفر اربعین
- سعی کنید همراه غذا از پیازی که میزبان میآورد-یعنی پیاز همان منطقه- یا سبزیجات(به ویژه کاهو) استفاده کنید.
- درصورت امکان با غذا مقداری آب لیموترش تازه استفاده کنید. راه دیگر این است که بعد از غذا کمی سرکه میل کنید.
- نوشیدن سکنجبین یا گلاب، خوردن میوه های ترش، ربّ انار، ربّ به یا ربّ سیب، زرشک، تمبرهندی، لواشک های خانگی ترش، قره قروط و … براي پیشگیری از تهوّع یا درمان آن مفید است.
- بوییدن گلاب، سیب، نعناع و … هم به رفع تهوّع کمک می کند.
- هر سه-چهار ساعت یکی- دو برگ تازه اوکالیپتوس را به آرامی بجوید.
- مقداری از آب محل زندگی خود را در یک بطری شیشهای تمیز با خودتان ببرید و در هر منزل، کمی از آن را با آب آن محل مخلوط و میل کنید تا از آب به آب شدن جلوگیری کنید.