بوی بد دهان چیست؟
بوی بد دهان در بیشتر مواقع از خود دهان ناشی میشود و در مواردی نیز بر اثر بیماریهای مختلف اتفاق میافتد. عواملی مانند استرس، خوردن بعضی مواد غذایی، دخانیات و الکل، یا برخی از بیماریها مانند دیابت، بیماریهای لثه و دندان و نارسایی کلیه میتواند این بیماری را تشدید کند. بد بو بودن دهان میتواند مزمن و دائمی باشد. علاوه بر رعایت کامل بهداشت دهان و دندان با مصرف جعفری، پرتقال، میخک، رازیانه و مصرف مناسب آب میتوان آن را تا حد زیادی درمان کرد.
پیشگیری و جلوگیری
مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی
حتما بعد از تمام وعدههای غذایی با خمیردندان حاوی فلوراید دندانها را مسواک بزنید(حداقل دو یا سه بار در روز). حتی میتوانید یک مسواک برای محل کارتان تهیه کنید. تا بتوانید در وعدهی بین روز هم دهانتان را مسواک بزنید. خمیر دندانهایی که خواص ضدباکتریایی دارند بوی بد دهان را کاهش میدهند.
حداقل یکبار در روز از نخ دندان استفاده کنید
نخ دندان باعث میشود ذرات غذا و پلاکهای به جا مانده لابهلای دندانها از بین بروند و بوی بد دهان کمتر شود.
زبانتان را هم مسواک بزنید
زبان شما محل تجمع باکتریهاست. بنابراین مسواک زدن زبان میتواند بوی بد دهان را کم کند. افرادی که اصطلاحا زبانشان بار دارد، مثل سیگاریها یا کسانی که دچار بیماری خشکی دهان هستند، تجمع باکتریها در زبانشان شدیدتر است و باید از اسکراپر (لایهبردار) زبان برای تمیز کردن زبانشان استفاده کنند. میتوانید از مسواکهایی استفاده کنید که قسمت مخصوص تمیز کردن زبان دارند.
دندان مصنوعی یا اجسام خارجی را که در دهان استفاده میکنید تمیز کنید
اگر از دندان مصنوعی یا پلاکهای اصلاح فک و دندان استفاده میکنید یا مجبور به استفاده از گاردهای مخصوص دندان هستید، حتما قبل از گذاشتن خوب تمیزشان کنید و بعد از غذا خوردن هم آنها را خوب بشویید.
جلوگیری از خشکی دهان
برای آنکه دهان به اندازه کافی مرطوب باشد از سیگار کشیدن اجتناب کنید. به جای خوردن قهوه، نوشیدنیهای غیرالکلی و الکل که به خشک شدن دهان منجر میشوند، آب زیاد بنوشید. برای تحریک ترشح بزاق، آدامس بدون قند بجوید یا آبنباتهای رژیمی بمکید. اگر خشکی دهانتان مزمن یا شدید است به پزشک یا دندانپزشک مراجعه کنید. آنها با دارو یا آمادهسازی بزاق مصنوعی به شما کمک خواهند کرد.
رژیم غذایی
همانطور که پیش از این هم گفته شد مواد غذایی مصرفی شما در ایجاد بوی دهان مؤثر هستند، پس اگر میخواهید دچار این مشکل نشوید از خوردن سیر و پیاز اجتناب کنید. حواستان باشد خوردن زیاد خوراکیهای شیرین هم میتواند با بوی بد دهان مرتبط باشد.
مرتب مسواک خود را عوض کنید
وقتی مسواکتان تغییر حالت داد یا ساییده شد آن را دور بیندازید. تقریبا هر سه یا چهارماه یکبار مسواک جدیدی بگیرید که موهایی با زبری ملایم دارد.
مراجعه به دندانپزشک
بهطور منظم برای معاینات دهان و دندان به دندانپزشک مراجعه کنید. بهتر است این مراجعات دوبار در سال انجام شود تا وضعیت سلامتی دهان و دندان یا در صورت داشتن دندان مصنوعی، وضعیت دندان مصنوعیتان مرتب بررسی شود.
روش های درمان بوی بد دهان از نظر طب جدید چیست؟
برای کاهش این مشکل و کمک به جلوگیری از ایجاد حفرههای دهانی که غذا در آنها میماند یا پایین آمدن احتمال بروز بیماریهای لثه بهترین راه این است که بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید. با توجه به علت بروز مشکل، راههای درمان متفاوتی برای رفع بوی بد دهان وجود دارد. اگر دندانپزشک احتمال بدهد منشأ بوی بد دهان شما مربوط به یک عارضهی دیگر یا پیشزمینه یک بیماری است، حتما شما را به پزشک دیگری معرفی خواهد کرد.
اگر علت بوی بد دهان مربوط به محیط دهان و دندان و یا بیماریهای مرتبط با آنها باشد، دندانپزشک اقداماتی را برای کمک به رفع مشکل شما انجام خواهد داد.
دهانشویه و خمیردندان
در صورتیکه دلیل بوی بد دهانتان تجمع باکتری و وجود پلاکهای دندانی باشد، دنداپزشک حتما یک دهانشویه مناسب برای از بین بردن باکتریها به شما معرفی خواهد کرد. او احتمالا خمیردندانهای ضدباکتری به شما توصیه میکند که باکتریهای ایجادکنندهی پلاک دندان را از بین میبرند.
درمان بیماری های دهان و دندان
اگر مبتلا به نوعی از بیماریهای لثه باشید، باید به یک متخصص بیماریهای لثه (پریودنتیست) مراجعه کنید. بیماریهای لثه ممکن است باعث جدا شدن لثه از دندانها یا تحلیل رفتن لثه شود. این بیماریها باعث میشوند لابهلای فضاهای خالی پر از باکتریهای تولیدکننده بوی بد دهان شود و بعضی اوقات این باکتریها فقط توسط فرد متخصص از بین خواهند رفت. گاهی هم ممکن است دندانپزشک به شما توصیه کند یک دندان معیوب که عامل تجمع باکتریها و ایجاد بو شده را بکشید یا آن را ترمیم کنید.