در دوران بارداری مشکلاتی برای خانم ها ایجاد می شود که یکی از آن ها اسهال است. البته این مشکل کمتر از یبوست شایع می باشد. زنان کمی اسهال در دوران بارداری را تجربه می کنند اما اگر با تدابیر مناسب درمان آن را شروع نکنن می تواند برای جنین شان خطر آفرین شود.
علل اسهال در بارداری
اسهال در دوران بارداری میتواند ناشی از تغییرات هورمونی یا در پاسخ به وجود ویروس در معده باشد. اسهال ممکن است به دلایل زیر نیز در مادران باردار ایجاد شود:
- تغییرات بدن: در دوران بارداری بطور طبیعی، تغییرات در سطوح هورمون ها و بدن شما رخ میدهد. این وضعیت میتواند معده و دستگاه گوارش شما را نیز تحت تاثیر قرار دهد و منجر به حالت تهوع و استفراغ، یبوست یا اسهال شود.
- رژیم غذایی: تغییر ناگهانی از یک رژیم غذایی معمولی به رژیم غذایی بارداری میتواند باعث بروز اسهال شود. گاهی اوقات تغییرات ناگهانی و چرخش به سمت مصرف مواد مغذی تر، غذاهای غنی از فیبر می تواند منجر به تغییر در حرکات روده شود.
- ویتامین های پیش از قاعدگی: مارکهای مختلفی از ویتامین های پیش از تولد وجود دارد. بعضی از آنها احتمالا باعث یبوست می شوند. و بعضی از آنها می توانند به مدفوع شل و اسهال منجر شوند. اگر فکر میکنید که به دلیل مصرف ویتامین اسهال دارید، با پزشک خود مشورت کنید و از یک برند تجاری دیگر ویتامین های خود را تهیه کنید.
علت اسهال می تواند هیچ ارتباطی با بارداری نداشته باشد! مثلا:
- فعالیت یک ویروس یا باکتری
- مسمومیت غذایی
- مصرف برخی داروها مانند آنتی بیوتیک ها
- یک بیماری مانند بیماری کرون، بیماری سلیاک یا پرکاری تیروئید است
- حتی مسافرت نیز میتواند باعث اسهال شود.
غذاهایی که باعث اسهال می شوند
- نوشیدنی های کربنات دار و کافئین دار
- غذاهای پرچرب و سرخ شده
- میوه های خشک شده
- ادویه ها
- محصولات لبنیاتی
- خوراکی های دارای شکر مانند آّب نبات و شکلات
- گوشت خام
برنامه تغذیه مناسب در دوران بارداری در اینجا
برای اسهال در بارداری چه بخوریم؟
اگر اسهال تان با دلپیچه شدید و وجود خون در مدفوع همراه نیست؛ دستورات زیر برای شما کاربردی می باشد:
- کته برنج ایرانی: کته برنج را با شوید خشک دم کنید سپس آن را به همراه ماست چکیده ای که در خانه در پارچه کتانی ریختهاید و آبش را گرفتهاید و اضافه کردن کمی نعنای ساییده و نمک میل کنید. کته غذای مناسبی برای مادر باردار مبتلا به اسهال است.
- شکم و پشت را گرم نگهدارید.
- پوره هویج، پوره سیبزمینی، دم نوش نعنا و نبات هم در صورت دلپیچه و احساس گرسنگی مناسب هستند.
- دوغ خانگی نیز در کنار آب انتخاب خوبی است.
- چای زنجبیل نیز گزینه دیگری است که میتوانید برای درمان اسهال استفاده کنید. سه الی چهار قاشق غذاخوری را به یک لیوان آب اضافه کنید و این ترکیب را هر روز بنوشید.
- ماش پلو هم خاصیت درمانی دارد و هم میتوانید به عنوان یکی از وعدههای غذایی خود از آن استفاده کنید.
- تخم شنبلیله دارویی نافع برای مبارزه با اسهال است که شبیه اسپرزه عمل می کند. برای استفاده از این روش دو تا سه بار در روز نصف قاشق چایخوری تخم شنبلیله را در یک لیوان آب ریخته، مخلوط کنید و بنوشید.
- اگر تب ندارید و خون در مدفوع نیست رعایت غذایی جهت درمان کافی است.
توجه
اسهال خفیف و گذرا آسیبی به جنین نمیرساند، اما اگر اسهال، شدید باشد، میتواند با از دست رفتن آب در بدن مادر موجب کاهش خونرسانی به جنین شود؛ بنابراین در صورتی که اسهال شما بیش از دو یا سه روز ادامه یافت، حتما به پزشک خود مراجعه کنید.
در صورتی که اسهال در اثر عواملی همچون عفونتهای شکمی و رحم در طول سه ماهه دوم یا سوم رخ دهد، میتواند برای جنین خطرناک باشد و مشاوره با پزشک متخصص لازم است.
منبع: همکار متخصص طبسنتی سرکار خانم دکتر الهام اختری