خواهشاً، هر میوه در فصل خودش خورده شود، حتما میپرسید چرا؟ امروزه با توجه به پیشرفتهای کشاورزی، اکثر میوهها و سبزیجات در تمام فصول سال، در دسترس هستن مانند: توت فرنگی، گوجه فرنگی، انگور و … که در تابستان نوع مزرعهای و در زمستان نوع گلخانهای آنها موجود است. نکته مهم اینجاست که چرا تا وقتی میوه و سبزی فصلی در دسترس داریم، باید از محصولات گلخانهای، انباری، کنسروی و خشکشده استفاده کنیم؟ در این پست قصد داریم علل این که گفته میشود خواهشاً هر میوهای را در فصل خودش بخورید! چیست، پس با ما همراه باشید.
هر میوه در فصل خودش! چرا؟
1) گلخانهای هستند!
میوههایی که در اغلب در فصولی غیر از فصول خود در بازار موجودند، عموماً گلخانهای هستند، میوههای گلخانهای:
- ارزش غذایی کمتری دارند (از ویتامین C و ترکیبات فنولی کمتری برخوردارند).
- نور خورشید را به صورت مستقیم دریافت نمیکنند و و از نظر بسیاری از موادمغذی دچار کمبودند.
2) عطر و طعم واقعی ندارند!
غالباً محصولات و میوههای فصلی برای نگهداری در انبار و عرضه در فصلهای گوناگون یا جهت ارسال به نقاط دوردست، نارس چیده میشوند و فرصت پیدا نمیکنند ارزش غذایی، عطر و طعم واقعی خودشان را بدست آورند.
3) خواص و ارزش غذایی آنها تغییر میکند!
نوع نگهداری ویژه میوهها در فصلی غیر زمان اصلی آنها (نگهداری طولانی مدت در انبار، دمای زیر صفر درجه، تزریق گاز CO2 به محیط انبار و ….) باعث کاهش خواص، کیفیت و ارزش غذایی اولیه میشود و باعث میگردد ویتامینهای محلول در آب به ویژه ویتامین c در میوهها آسیب ببیند.
4) دارای مواد نگهدارنده مضر هستند!
گاهی برای نگهداری طولانی مدت و افزایش عمر میوهها جهت عرضه در فصول دیگر سال، از مواد نگهدارندهای چون پارافین استفاده میکنند که با این کار، شکل طبیعی میوهها از بین میرود، کیفیت میوهها کاهش پیدا میکند و علاوه براین یک سری مواد شیمیایی مضر به بدن اضافه میشود.
5) سازگار با طبیعت بدن نیستند!
به طور مثال: شخصی که طبیعت دستگاه گوارشش سرد است وقتی در فصل سرد سال نیز، محصولاتی که در این فصل رشد نمیکنند و طبع سردی هم دارند مانند توت فرنگی، آلبالو، هندوانه، خیار، گوجه فرنگی… بخورد، دچار دلپیچه و دلدرد و نفخ میشود.
میوههای هر فصلی دارای خواصی سازگار با اون فصل هستند برای مثال:
- میوه های دارای ویتامین ث، در فصل پاییز و زمستان که احتمال ابتلاً سرماخوردگی بیشتره، بهترند.
- یا میوههای پرآب در فصل تابستان بیشتر و بهتر میرسند.
- همچنین، هضم و جذب هر میوه در فصل خودش، بهتر است.
6) قیمت بالایی دارند!
محصولات و میوه های عرضه شده غیرفصلی عموماً قیمت بالایی دارند در حالی که میوه های فصلی، به دلیل فراوانی و به فصل بودن، قیمت آن پایینتر و متعادل تر است.
نتیجه گیری
تا میتوانید از میوههای فصلی استفاده کنید که حداکثر ارزش غذایی را دارند و این موضوع را برای کودکان، نوجوانان و سالمندان جدیتر بگیرید؛ زیرا حاوی حداکثر میزان ویتامینها هستند، هیچگونه افزودنی و نگهدارندهای ندارند، دارای طعم و کیفیت مناسبی بوده، ماندگاری بیشتری دارند و دیرتر از میوههای انباری، گلخانهای، یخزده و… خراب میشوند.
حرف و نکته پایانی
این مسئله زمانی بیشتر خود را نشان میدهد که به این مسئله دقت داشته باشیم که مصرف میوهها در فصل خودش، سبب عدم نیاز به مواد شیمیایی نگهدارنده، پوششدار کردن میوهها و نگهداری طولانی مدت در انبار و سردخانه خواهد شد و طبیعتاً موجب کاهش کاربرد مواد شیمیایی در مورد میوههای فصل خواهد شد.
از سوی دیگر عدم استفاده از سازههای انبار و سیستمهای نگهدارنده چون سردخانه و … سبب کاهش مصرف انرژی، سوخت و تولید گازهای گلخانهای، دپوی طولانیمدت محصول میگردد که مطابق با روشهای دوستدار طبیعت محصول میشود.
خداوند متعال، ترتیب فصول و میوههای هر فصل را آن چنان پشت سر هم قرار داده است که هر فصل، خوراک مورد نیاز همان فصل را با خودش می آورد. پس نظم طبیعت را با هوسانههای خود به هم نریزیم.
منبع:
با سپاس از دکتر فرنوش فلاحت