وقتی بهار میشود، این تنها طبیعت نیست که دچار دگرگونی و تغییر میشود، بلکه بدن ما نیز دچار تحولاتی خواهد شد. این تغییرات میتواند بر عملکرد اندامها و اعضای بدن ما تاثیر بگذارد. این که رعایت یکسری نکات تغذیهای میتواند به کنترل تغییرات جسمی و پیشگیری از اختلالات ناشی از آن کمک کند در اکثر طبهای رایج سنتی مورد اشاره قرار گرفته است. از طرفی با ورود به فصل بهار، خوراکیهای بهاری نیز وارد بازار میشوند. حال این که بدانید چگونه از این خوراکیها برای طبخ غذاهای خوشمزه استفاده کنید، کافی است با ما همراه باشید.
خورش چغاله بادام
مواد لازم (۴ نفر)
- گوشت خورشی: ۴۰۰ گرم
- پیاز: یک عدد
- چغاله بادام: ۳۰۰ گرم
- نعناع و جعفری خرد شده: مجموعا ۳۰۰ گرم
- نمک، فلفل و ادویه دلخواه: به مقدار دلخواه
- آب: ۴ لیوان
طرز تهیه:
- بدون این که نمک را بیفزایید، پیازها را با کمی ادویه و زردچوبه تفت دهید
- بعد از کشیده شدن آب گوشت، جعفری و نعنای خرد شده را به آنها بیفزایید و تا زمان تغییر رنگ سبزیها آنها را تفت دهید.
- بعد از این که سبزیها تغییر رنگ دادند، چغاله بادامهایی که قبلا آنها را پاک کرده اید یا شسته اید به آن بیفزایید. به مدت چهار دقیقه در قابلمه را بگذارید.
- برای این که چغاله بادامها و گوشت کاملا پخته شوند، یک ساعت زمان لازم است.
- پس از این که این مواد پخته شدند، باید نمک و آبغوره را بیفزایید و برای طعم دار شدن آن ۱۵ دقیقه صبر کنید.
- بعد از ۱۵ دقیقه میتوانید خورش را میل کنید.
نکات:
- فرقی نمیکند از چه نوع گوشتی استفاده میکنید، در هر صورت روش پخت تغییری نمیکند.
- نمک را همان ابتدا به غذا اضافه نکنید، چرا که باعث سفت شدن چغالهها میشود.
- اگر دوست داشتید به این غذا میتوانید رب هم اضافه کنید.
شنگ پلو
مواد لازم (۵ نفر):
- شنگ: نیم کیلوگرم
- پیاز: یک عدد
- گوشت قیمهای: نیم کیلوگرم
- پودر زعفران: نوک قاشق چایخوری
- زردچوبه: یک قاشق چایخوری
- نمک: به مقدار لازم
طرز تهیه:
- برنج را بشویید و همراه با اندکی نمک چند ساعت بخیسانید.
- شنگها را پاک و خرد کنید
- گوشت را قیمهای خرد کنید. پیاز را پوست کنده، و به شکل خلالی کنید. سپس پیازها را تا زمانی که تغییر رنگ دهند تفت دهید.
- سپس زردچوبه و زعفران را بیفزایید.
- تکههای گوشت را به همراه پیاز داغ تا زمانی که تغییر رنگ دهند، تفت دهید.
- بعد از آن، یک لیوان آب جوشیده شده را در تابه بریزید و در آن را قرار دهید.
- بعد از این که گوشت پخت آن را کنار بگذارید.
- یک قابلمه را تا نیمه پر از آب کنید و روی شعله بگذارید تا زمانی که آب جوش بیاید.
- برنج را با شنگی که قبلا خورد کرده بودید در آب جوش بریزید. برنج را آبکشی کنید و درون قابلمه بریزید.
- روغن را به آن بیفزایید و نیم ساعت به آن فرصت دهید تا دم بکشد.
- پس از دم شدم میتواند غذایتان را با گوشت پخته میل کنید.
والک پلو
مواد لازم (۴ نفر)
- والک: ۵۰۰ گرم
- برنج: ۴ پیمانه
- روغن: ۳ تا ۴ قاشق سوپخوری
- نمک: به میزان لازم
- ساقه سیر تازه: ۲ شاخه
طرز تهیه
- برنج را بشویید و با ۴ قاشق چایخوری نمک آن را بخیسانید (این میزان نمک میتواند بسته به ذائقه شما تغییر کند.)
- والکها را بشویید و آنها را کمی درشت خرد کنید.
- برنج را با ۸ پیمانه آب و روغن روی حرارت بگذارید.
- والکهایی که آماده کرده اید را به آن بیفزایید.
- بعد از این که آّب جوش آمد و آب برنج جمع شد، حرارت را ملایم کنید و در قابلمه را ببندید. (دم کنی را روی آن بگذارید)
- برای این که پلوی شما خوش عطر شود، میتوانید ساقههای سیر را به همراه والکها در برنج بریزید.
نکات:
این غذا را میتوانید در ماه مبارک رمضان به عنوان سحری و افطار میل کنید.
خورش ریواس
مواد لازم (۴ نفر)
- ریواس: یک کیلوگرم
- گوشت بدون استخوان: نیم کیلو گرم
- پیاز: ۲ عدد
- شکر: ۲ تا ۳ قاشق سوپ خوری
- روغن، نمک و فلفل: به میزان لازم
- نعنا تازه: ۱۵۰ گرم
- جعفری تازه: ۲۵۰ گرم
طرز تهیه
- پیازها را پوست بکنید و پس از اینکه شستید ریز کنید
- در یک قابلمه روغن بریزید و و پس از داغ شدن، پیاز را تا زمانی که طلایی رنگ شود در آن تفت دهید.
- گوشت را بشویید، و آن را به صورت قیمهای خورد کنید.
- گوشت را به پیاز داغ بیفزایید و آن را تفت دهید.
- بعد از این که رنگ گوشت عوض شد ۲ تا ۳ لیوان آب جوش به مواد قابلمه بیفزایید.
- صبر کنید تا گوشت به طور کامل روی اجاق گاز بپزد.
- ریواسها را پوست بکنید و پس از این که آنها را شستید آنها را به اندازه ۲ بند انگشت خرد کنید.
- نعنا و جعفری تازه را پاک خرد کنید.
- در یک تابه مقداری روغن بریزید، سپس نعنا و جعفری خرد شده را در آن ریخته و تفت دهید.
- پس از پخته شدن گوشت، نعنا و جعفری سرخ شده را به آن اضافه کنید و پس از ۱۰ دقیقه حرارت دادن ریواس را به همراه نمک، شکر و فلفل به آن بیفزایید و ده دقیقه دیگر حرارت دهید.
نکات:
- بعد از این که ریواس را اضافه کردید، اجازه ندهید زیاد بجوشد، چرا که ریواس سریع له میشود.
- ریواس دارای طعمی ترش است، اگر این میزان ترشی شما را اذیت نمیکند میتوانید در خورش شکر نریزید.
- اگر میزان نعنای ریخته شده در خورش زیاد باشد، خورش را تلخ میکند.
خورش کنگر
مواد لازم:
- گوشت ماهیچه گوسفندی: ۵۰۰ گرم
- کنگر: ۲ کیلوگرم
- پیاز داغ: ۳ قاشق سوپخوری
- روغن: ۳ قاشق سوپخوری
- آب لیموترش: ۰٫۵ فنجان
- زعفران: ۱ قاشق مرباخوری
- نمک و فلفل: به مقدار لازم
طرز تهیه
- گوشت را خرد کنید و آن را بشویید.
- آن را با پیاز سرخ شده در قابلمه بگذارید و سه تا چهار لیوان آب در آن بریزید. سپس بگذارید بپزد.
- ساقههای کنگر را تمییز کنید و تیغهای آن را بگیرید.
- کنگرها را با مقداری روغن کمی سرخ کنید.
- سپس آنها را به گوشت اضافه کنید تا بپزد. (مواظب باشید بیش از اندازه له نشود.)
- نمک، فلفل، آبلیمو و زعفران سابیده را در خورش بریزید و اجازه دهید آرام بپزد و جا بیفتد.
نکات:
میتوانید خورش کنگر را همراه با نعنا و جعفری نیز آماده کنید. اگر خواستید این کار را انجام دهید، یک کیلو کنگر کافی است و بهتر است از ترشی آبلیمو یا غوره استفاده کنید.
خورش گوجه سبز
مواد لازم (۴ نفر)
- مرغ تکه شده: ۵۰۰ گرم
- نعنا و جعفری پاک شده: یک کیلوگرم
- گوجه سبز: نیم کیلوگرم
- پیاز درشت: یک عدد
- روغن مایع: دو قاشق غذاخوری
- نمک: به مقدار دلخواه
- زعفران ساییده شده: یک قاشق غذاخوری
طرز تهیه:
- پیاز را بشویید و خرد نمایید.
- مرغها را تمیز کنید و پس از جدا کردن استخوانها آنها را تکه تکه نمایید.
- پیازها را در ماهیتابه بریزید و به همراه کمی روغن تفت دهید.
- بعد از آن که کمی سرخ شد پیاز را با مرغ در قابلمه بریزید.
- به آن آب نیفزایید، تنها کمی نمک به آن بیفزایید. زیر شعله را کم نمایید تا مرغ آب بیندازد.
- پس از پختن مرغ، زعفران ساییده شده را به آن بیفزایید. کمی آن را تفت دهید و سپس یک و نیم لیوان آب اضافه کنید.
- نعناع و جعفری را پاک کنید و آن را خرد نمایید، سپس آنها را تفت بدهید و به مرغ بیفزایید. زیر شعله را کم کنید.
- ده دقیقه پیش از این که غذا ررا سرو کنید، گوجه سبزها را اضافه کنید.
نکات:
- این خورش با نان یا برنج قابل سرو است.
- اگر میخواهید طعم این خورش ملس شود (اگر گوجه سبزها خیلی ترش باشند) در زمان اضافه کردن گوجه سبزها به غذا یک تا دو قاشق سکنجبین به آن اضافه کنید.