برنج تراریخته طلایی را با خواص درمانی از جمله برای تقویت بینایی معرفی کردهاند. این در حالی است که سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) در چرخشی شگفت انگیز طی روند مشاورهای خود بر روی برنج طلایی به توسعه دهنده فعلی خود، موسسه بینالمللی تحقیقات برنج (IRRI)، تصریح کرده است که این برنج تراریخته نیازهای تغذیهای لازم برای ادعای ارتقا سلامتی را برطرف نمیکند! در ادامه به معرفی این محصول تراریخته میپردازیم.
برنج طلایی چیست؟
برنج طلایی به گیاه دستکاری ژنتیکی شده برنج اشاره دارد که برای تولید بتا کاروتن در دانه خود به اصطلاح «اصلاح شده» است. به آخرین نسخه این برنج اصلاح شده سه ژن اضافه شده است. دو آنزیم که در مسیر بیوسنتز بتا-کاروتن را مشخص میکند و از باکتریها و ذرت گرفته میشود. سومین ژن، پروتئین مارکر انتخابی است (غیر آنتی بیوتیک) که در روند اصلاح مورد استفاده قرار میگیرد.
برنج طلایی ابتدا 18 سال قبل توسط متخصصان بخش دولتی در ادبیات علمی توضیح داده شد و از آن زمان تا کنون، تکرارهای متعدد خصوصی و دولتی آن تولید و روانه بازار شده است.
مشکل اصلی کجاست؟
برنجی که با نام برنج طلایی وارد کشور شده، تراریخته است. ادعا شده است این برنج برای تقویت بینایی مفید است، در حالی که ماده موثره آن در اثر حرارت از بین می رود و برای تاثیرگذاری باید در روز حدود یک کیلوگرم از آن را بصورت خام مصرف کرد. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده درخصوص خطرات استفاده از برنج طلایی و عدم واکنش مراجع نظارتی داخلی نسبت به این موضوع، به نظر میرسد که لازم است یک تغییر نگرش نسبت به ارزیابی دقیق طرحهای مهندسی ژنتیک صورت گیرد. درصورتی که حتی شاهدیم که تولید انبوه برنج دستکاری شده ژنتیکی (تراریخته) در لایحه برنامه ششم توسعه کشور نیز گنجانده شده است.
توصیه کلی: بهتر است پیش از مصرف این محصول تراریخته حتما از صحت فواید آن مطمئن شوید. همچنین پیشنهاد میکنیم که از جایگزینهای طبیعی که خواص درمانی مشابه دارند استفاده کنید تا از عدم آسیبپذیری مطمئن باشید. به عنوان نمونه مقاله راهکارهای تقویت بینایی با طب سنتی میتواند به شما کمک نماید.
«اگر تجربه استفاده از این محصول تراریخته را دارید و یا جایگزین مناسبی برای آن میشناسید، آن را کامنت کرده و با دیگران به اشتراک بگذارید.»