ساعت خواب صحیح آن قدر مهم است که برخی اطبای طب ایرانی یکی از علل اختلال در خواب آرام و شیوع بیماری های التهابی در جوامع امروزی را ناشی از همین اختلال در ساعات خواب و دیر خوابیدن می دانند. بسیای از بزرگان پزشکی ایرانی معتقدند اگر می خواهید خوابی که منجر به حفظ تندرستی می شود داشته باشید باید ساعت 9 شب به رخت خواب بروید و در عوض برای انجام کارها و فعالیت هایتان قبل از طلوع آفتاب برخیزید.
توصیه هایی برای داشتن خواب آرام
متأسفانه در جامعه ما برای درمان بی خوابی و بدخوابی خوردن قرص های آرام بخش رواج یافته است در حالی که روش های سنتی و ایرانی بدون کمتر عوارضی وجود دارند. از عوارض قرص های آرام بخش می توان به 1) خواب آلودگی و خستگی صبح روز بعد از مصرف 2)اشکال در گفتار، حافظه و قضاوت 3) حالت تهوع، استفراغ و سوزش سردل 4) ایجاد فراموشی 5) خشونت طلبی و پرخاشگری،بی خوابی، تحریک پذیری، افسردگی و اختلال در حفظ تعادل و …
روش های سنتی برای خواب آرام
- از بهترین حالات خوابیدن، خوابیدن به پهلو و گذاشتن یک پتو یا بالش در میان زانوهاست. بلندی بالش زیر سر نیز باید به گونه ای باشد که سر و گردن کاملا در راستای ستون فقرات قرار گیرند. در این حالت برای برخاستن از خواب نیز دست بالایی تان را به روی زمین گذاشته و با فشار اآن به زمین برخیزید. البته از خوابیدن مدام بر روی صورت نیز پرهیز کنید، زیرا موجب کاهش جریان خون صورت شده و تغذیه پوست را مختل می کند که تکرار آن به چین و چروک صورت منجر می شود.
- قبل از خواب پاهایتان را ماساژ دهید. با یک روغن مناسب مانند بادام شیرین یا بابونه شروع به ماساژ پاها از زانو به پایین نمایید. این کار را تا نوک انگشتان پاهایتان ادامه دهید. این نوع ماساژ برای همسر و فرزندتان بسیار لذت بخش و آرامش دهنده می باشد. توجه کنید در صورت ابتلا به واریس و یا اختلال بازکشت عروقی به میزان خفیف، این ماساژ را با ملایمت بسیار انجام دهید و در بیماری شدید حتما با پزشک خویش مشورت نمایید.
- استفاده از روش آرام سازی ذهن و بدن. در این روش همانطور که دراز کشیده اید شروع به رها کردن اندام ها از نوک انگشتان پا تا ناحیه ملاج سر کنید. باید رها شدن تک تک اندام ها را احساس کنید.
- استفاده از روش شمارش معکوس: چشم هایتان را ببندید و روی وسط پیشانی تان تمرکز کنید. عدد 300 را به خاطر بیاورید و شروع به شمارش معکوس کنید 300 – 299 – 298 – 297 – 296 – …
- پیش از خواب عطر بزنید. استفاده از عطرهای ملایم و خنک و یا گلاب در محیط به آرام تر خوابیدن شما کمک می کند. حتی می توانید از مالیدن روغن های خوش بو مانند روغن بنفشه به پیشانی و اطراف بینی بهره ببرید.
- دوش گرفتن با آب ولرم یا آب شیرین (بدون املاح) ده دقیقه قبل از خواب
- چرب کردن ناف و مقعد با روغن بنفشه این روش به ویژه در اطفال کارایی دارد.
- مصرف کاهوی معطر (کاهویی که با ادویه معطر مثل دارچین، قرنفل و هل و … خوشبو شده تا کاهش سردی رخ دهد) جهت رفع بی خوابی نافع است.
- بو کردن مشک و مواد عطسه آور میتواند به خواب کمک کند.
- . شنیدن صداهای خوش و پیوسته مانند صدای آب.
- خوردن حریره (حسو)های تر، قلیه کدو و چغندر در وعده شام
- اگر روی زمین می خوابید باید یک یا دو بالشت زیر ساق پاهای تان قرار دهید. زیرا این کار باعث رسیدن خون بیشتر به سر می شود و کیفیت خواب تان را افزایش خواهد داد.
موارد زیر را جدی بگیرید
- رختن آب دهان به روی بالش و وجود کف های خشک شده اطراف دهان را جدی بگیرید.
- حرکات بسیار زیاد در خواب و دندان قرچه به خصوص در اطفال را جدی بگیرید.
- تعریق بیش از حد در خواب نشانه ای از وجود بیماری است.
- خر و پف زیاد می تواند نسانه ای از رطوبت زیاد در بدن باشد.
- هر نوع دردی که شما را از خواب بیدار کند می تواند نشانه بیماری باشد.
- خواب های ترسناک و تکرار شونده و پریدن از خواب ممکن است نشانه شرایط روحی نامناسب و یا وجود برخی مواد نامناسب در بدن باشد.
منبع : کتاب پاسداشت تندرستی با پزشکی ایرانی