یه سایبون متفاوت؛ سرمو که بالا میاوردم از لابلای برگها، نورخورشید چشممو میزد، اما تمام تلاشمو میکردم که خوشههای انگور که هنوز نرسیده بودن رو بشمرم؛ اما هیچ وقت موفق نمیشدم؛ خوشههای زیادی که لابلای این برگ های مو مخفی بودند و من با قدی کوتاه که هنوز شمارش را هم خوب بلد نبودم…
اکنون که فصل برگ مو و دلمه برگ مو است، بهتر است با خواص این برگ خوشمزه آشنا شوید:
از مزاج تا خواص برگ مو
- طبع برگ مو را عدهای سرد و خشک و عدهای گرم و خشک بیان داشتهاند که خاصیت قبض و ضدخونریزی دارد.
- سرشار از ویتامین K،A،C و ویتامینهای گروه B، کلسیم، آهن، منیزیم، زینک، سدیم، اسیدچرب، امگا 3 و امگا 6، فیبر و آنتی اکسیدان و … میباشد.
نگاهی متفاوت به خواص برگ مو در طب سنتی
در خصوص خواص برگ مو، این برگهای نسبتاً ترش مزه و بزرگ درخت انگور در طب سنتی آمده است که :
- این برگ در رفع نقرس و زردی موثر است.
- به دلیل فیبر فراوان، باعث میشود غذا به راحتی در بدن هضم شود.
- برای درمان زکام و عفونتهای روده به عنوان یک ضدعفونیکننده گرانبها شناخته شده است.
- خوردن دمکرده آن هنگامی که صورت قرمز میشود و پوست ملتهب است، اثرات بسیار مفیدی دارد.
- آنتی اکسیدانهای موجود در برگ انگور باعث جلوگیری از رشد تومور در بدن فرد میشود.
- گرد برگهای جوان و خشکشده مو، اثر خوبی در رفع خونریزیهای رحمی و تقویت مویرگهای بینی دارد.
- به عنوان یک شلکننده عضلانی در تمام قسمتهای بدن کار میکند.
- سرشار از ویتامینها و مواد معدنی است که برای سلامت قلب و کاهش وزن مفید هستند.
- ایرانیان باستان برگهای انگور را برای مبارزه با انواعی از بیماریها از جمله اسهال، درد معده، خون قاعدگی شدید، تب برفکی، التهاب کبد و ورم مفاصل مصرف میکردند.
نحوه مصرف برگ مو
- در بعضی کشورها از جمله ایران، به عنوان غذا (دلمه برگ) مصرف میشود.
- 25 گرم از برگ مو را در یک لیتر آب دم کنید. این دمنوش برای درمان بیماریهایی مانند اسهال و یرقان بسیار مفید است.
- چهار تا پنج گرم گرد برگهای خشکشده و جوان مو را با مقداری عسل یا شربت قند مخلوط کرده و برای بهبودی اسهال خونی، استفراغ و زخم معده مصرف کنید.
- 30 گرم برگ جوان انگور را به صورت تازه یا خشک کرده در یک لیتر آب میجوشانند و پس از صاف کردن، مانند چای روزی یک تا سه استکان مینوشند این دمنوش برای خونریزی معده مفید است.
- برای برطرف کردن اسهال خونی میتوانید برگهای تازه مو را دم کرده و مصرف کنید.
- همچنین مصرف موضعی دم کرده و جوشانده برگ انگور، دارویی است برای کاهش التهابات پوستی و قرمزی صورت، واریس و ورم ملتحمه چشم (شستشو با دم کرده برگ مو . …).
توجه کنید که
- از برگهای تازه درخت انگور (در حد اعتدال) استفاده کنید.
- حتی الامکان، برگهای درختچههای خانگی را بچینید؛
- چرا که ممکن است برگهایی که از بیرون تهیه میکنید آغشته به سم کشاورزی باشند و ایجاد مسمومیت و بیماریهای گوارشی کنند.
- در هر صورت، قبل از مصرف، این برگها را با آب فراوان و تمیز بشویید و با قرار دادن در محلول آب و سرکه به مدت پنج دقیقه، آن را ضدعفونی کنید.
- سرخ کردن برگ انگور تا حدودی باعث تغییر برخی از مواد مغذی آن به خصوص ویتامین C می شود؛ بنابراین بهتر است آن را سرخ نکنید و به شکل دمپختی و آبپز مصرف کنید.