اگر فردی آفتاب زده شده باشد بهتر است که در اسرع وقت در سایه قرار بگیرد و پای خود را در آب سرد بگذارد و از غذاهای زود هضم به عنوان خوراک استفاده کند. همچنین نوشیدنی ها و خوراکی های مناسب برای رفع این مشکل در طب سنتی وجود دارد که در ادامه با آنها آشنا می شوید:
نوشیدنی هایی برای پیشگیری از گرمازدگی
- نوشیدن شربت سکنجبین منافع بسیاری دارد؛ یکی از خواص سکنجبین این است که اگر آن را با یخ بنوشیم، از حرارت معده میکاهد.
- استفاده از خاکشیر یخزده و شربت آبلیمو برای جلوگیری از گرمازدگی موثر است؛ بهتر است برای جلوگیری از اسهال و تأثیر خنکی، خاکشیر به شکل یخزده یا همراه خرده یخ مصرف شود.
- همچنین مصرف دوغ ترش هم توصیه میشود.
- شربت خيار را يكي از نوشيدنی های مفيد در تابستان می باشد و جهت تهيه اين شربت می توان از چند عدد خيار به همراه مقداری سكنجيبن و گلاب استفاده كرد.
- نکته: اسراف در مصرف نوشيدنی ها موجب آسيب به ساير ارگان های بدن می شود.
میوه های مناسب برای رفع گرمازدگی و تشنگی
- مصرف آلبالو، با توجه به طعم مایل به ترشی که دارد در رفع تشنگی و برای مقابله با گرمازدگی و رفع علایم آن در گرم مزاجان در فصل گرما موثر است.
- هندوانه یک میوه تابستانی لطیف، آبدار، خنک کننده، آرام بخش و مسکن التهابات درونی است که اصولا برای رفع عطش در اوج گرمای تابستان مصرف میشود ، طبیعت هندوانه سرد است و برای افراد گرم مزاج بسیار مطلوب است.
- مصرف لیمو در درمان تب و گرمازدگی بسیار موثر و مفید است. افرادی که در هوای گرم، زیر آفتاب، در اثر فعالیت زیاد یا به خاطر مصرف گرمی ها دچار سردرد می شوند، با مصرف مداوم لیمو از سردرد در امان خواهند بود.
- ميوه هايی مثل زردآلو، آلوچه، گیلاس، آلبالو، شاه توت، هلو و شفتالو ( با توجه به مزاج افراد) را از ديگر ميوه های مفيد برای پيشگيری از گرمازدگی می باشد و افراد دقت داشته باشند در مصرف این دسته خاص از میوه ها زياده روی نكنند. مصرف ميوه های همچون گرمک، طالبی، هندوانه، شربت زرشک و ريواس به صورت متعادل و با احتياط از ديگر مواردی است كه می توان جهت پشگيری از گرمازدگی بهره برد.
گرمازدگی در مسافرت های تابستانی
فرد بعد از سفر، حمام آب سرد بگیرد تا از آسیب سفر به دور باشد و سرحال آید. البته نباید در این کار عجله کند و باید به تدریج آب تنی کند. فرد مسافر، سر و سینه خود را از تابش مستقیم نور خورشید بپوشاند و در راه قاووت جو و عصاره میوه تناول کند و قدری برای حرکت صبر کرده و سپس به راه افتد. کسانی که از باد سر میترسند بهتر است دهان و بینی خود را بپوشانند و در سفر از دوغی که ۲۴ ساعت قبل از سفر در آن پیاز خرد شده باشد، استفاده کنند. همچنین بوییدن روغن گل سرخ و روغن تخم کدو و خوردن روغن تخم کدو مفید خواهد بود.