در ابتدا لازم است توجه داشته باشید، در سنین پایین طبیعی است که بچه ها یک جا بند نشوند! و طبیعی است که در تمام ساعات بیداری در حال فعالیت باشند. انرژی بچهها در پاهایشان است و به دنبال تخلیه آن هستند. آن ها را محدود نکنید و تا زمانی که خطری تهدید نمیکند در بازی و فعالیت آزاد باشند.
بیشتر پدر و مادرها هستند که در زندگی ماشینی و آپارتمانی بدون فضای سبز کافی دچار کمفعالی شدهاند و فرزندانشان را با حیرت از فعالیت به پزشک میبرند! از این رو قبل از هر چیز باید تشخیص دهید که آیا فرزند شما دچار اختلال پیش فعالی شده است یا خیر. در این مقاله قصد داریم در خصوص این مشکل و درمان بیش فعالی کودکان در طب سنتی نکاتی را برای شما بیان کنیم.
بیش فعالی چیست؟
یکی دیگر از اختلالهای شایع در کودکان، اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) است که معمولا در دوره کودکی ایجاد و تا بزرگسالی ادامه مییابد. در این اختلال معمولا کودکان بیش از حد معمول فعالیت و تحرک دارند و دائم حواسشان پرت میشود. به عبارتی این نوع کودکان نمیتواند حتی برای مدت کوتاهی مشغول یک کار ثابت باشد و دچار عدم تمرکز هستند. رفتارهای تکانشی و ناگهانی از دیگر خصوصیات این اختلال است. البته توجه داشته باشید که تقریبا اکثریت ما حداقل برخی از علائم بالا را در خود داریم ولی دچار اختلال نقص توجه و بیش فعالی نیستیم. از این رو زمانی میتوان این برچسب را بر فردی زد که با توجه به این علائم زندگی فردی تحصیلی و شغلی فرد دچار مشکل شود.
کودکان چه کارهایی را نباید انجام دهند؟
هر شیطنت و بازیگوشی کودک را به حساب بیشفعالی نگذارید؛ طبع بچهها اغلب “گرم و تر“ است و فعالیت زیاد نشانه سلامت و لازمه رشد آنهاست. اگر فرزند شما دروس مدرسه را یاد میگیرد و نمره قبولی میآورد بیشفعال نیست؛ بچههای واقعاً بیشفعال، قدرت تمرکز و یادگیری ندارند.
- پرهیز از تنقلات غیرطبیعی مثل چیپس، پفک، نوشابه، کاکائو و… برای پیشگیری و درمان قطعی بیش فعالی در طب سنتی بسیار ضروری است؛ والدین مراقب باشند از همان ابتدای تولد، چنین خوراکی هایی را به کودک خود ندهند و ذائقه او را علاقمند به این مواد نکنند.
- پرهیز از موبایل و تبلت و خصوصاً بازی های رایانه ای علی الخصوص بازی ها و صحنه های به اصطلاح اکشن نیز ضروری است؛ پدر و مادری که تصور میکنند با این کار به بچه خود لطف میکنند یا قصد دارند چند صباحی او را با این وسایل، زمینگیر و آرام کنند باید آگاه باشند که با این اقدام، روان کودک و آیندهاش را تباه میکنند و ظرف چند سال آینده مشتری روانپزشکان خواهند شد.
باز هم اگر به نظرتان فعالیت فرزندنتان زیاد است موارد زیر را رعایت کنید:
- مواد غذایی که طبیعت گرم دارند به خصوص درجه گرمی بالا مثل حلوا ارده، عسل و خرما برای این گروه از کودکان مناسب نیستند ولی شیره انگور و شیره توت با طبیعتی معتدل و اندک گرم انتخابی خوب و بیعارضه در وعده صبحانه محسوب میشوند.
- تخممرغ عسلی، نان و کره و مربا به خصوص مربای گل محمدی در کنار چای کم رنگ که با یک قاشق شیره انگور شیرین شده صبحانه خوبی است.
- البته خوردن شیر و غلات و شکر نیز مشکلی ندارد.
- در میان وعدهها سیب، انار و گلابی را به خاطر داشته باشید. استفاده از این میوهها برای درمان قطعی بیش فعالی در طب سنتی توصیه شده اند.
- در وعدههای غذا علاوه بر پروتئین کافی، سبزیجات را حتما لحاظ بفرمائید.
درمان بیش فعالی کودکان در طب سنتی با خوردن بادام
بادام شیرین کمی گرم و تر است. برای کودکان (که زیاد فعالیت دارند) بسیار مفید است و موجب رشد آنان می شود، همان طور که گیاهان برای رشد به حرارت و رطوبت کافی نیاز دارند و عدم وجود هر یک موجب عدم رشد می شود، بدن انسان و کودکان (به خصوص) نیز از این امر مستثنی نیست. بادام دوست دستگاه گوارش و تنفس است و انرژی را افزایش می دهد. «روغن بادام» از نظر حرارت معتدل و از نظر رطوبت بخشی بسیار قوی است و این خاصیت برای افرادی که فعالیت ذهنی فراوانی دارند، بسیار مفید است.
این افراد می توانند روزی چند عدد بادام را کاملا بجوند و یک قطره از روغن آن را در بینی بچکانند. ماساژ با روغن بادام نیز عضلات را نرم و آماده فعالیت می نماید. متأسفانه روغن بادام تقلبی که با پارافین و اسانس تهیه می شود، فراوان شده است و باید از جای معتبر روغن بادام را تهیه نمود.
علاوه بر این درمان بیش فعالی با عسل یکی دیگر از راهکارهای درمانی است که برای درمان بیش فعالی کودکان در طب سنتی به کار گرفته میشود.
همچنین با توجه به تحقیقلات انجام شده مشخص شده است که یکی دیگر از عواملی که در بروز این بیماری نقش دارد، کمبود آهن میباشد. این کمبود باعث افزایش علائم اختلال بیش فعالی در شخص میشود. از این رو لازم است افرادی که مبتلا به این اختلال هستند از مواد غذایی همچون اسفناج، عدس، کنجد و… استفاده کنند.
همچنین مصرف پروتئین ها یکی دیگر از راهکارهای درمان قطعی بیش فعالی در طب سنتی است که سبب افزایش تمرکز، تنظیم سطح قند خون و بهبود عملکرد مغز شخص میگردد.
نکته مهم دیگری که در این زمینه وجود دارد آن است که لازم نیست همیشه مواد غذایی خاصی برای درمان خورده شود. گاهی لازم است از برخی مواد غذایی پرهیز کرد. برای مثال در افرادی که به این اختلال دچار هستند استفاده از لبنیات چندان توصیه نمیشود. اشخاصی که نسبت به مصرف لبنیات آلرژی دارند ممکن است با خوردن آن، علائم اختلال بیش فعالی در آنها افزایش یابد.
نتیجه
همانطور که گفته شد، بیش فعالی یا اختلال در توجه یکی از اختلالاتی است که در کودکان شیوع بیشتری دارد. مهم ترین نکته در این بیماری تشخیص صحیح و به موقع است. سپس شما میتوانید با روشهای طب سنتی برای درمان این بیماری اقدام کنید. در این مثاله در خصوص این بیماری و درمان قطعی بیش فعالی در طب سنتی نکاتی گفته شده است. ایمدواریم استفاده از این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
منبع: حفظ سلامتی از دیدگاه طب سنتی ایران، دکتر محسن ناصری