بکرایی یک گیاه است. از میوه بکرایی، ریشه، برگ و شاخه نارس آن برای تهیه دارو استفاده می شود. بکرایی برای یبوست، اسهال، دیابت و سایر شرایط استفاده می شود، اما شواهد علمی خوبی برای حمایت از این موارد وجود ندارد. بکرایی حاوی مواد شیمیایی به نام تانن، فلاونوئید و کومارین است. این مواد شیمیایی به کاهش تورم (التهاب) کمک می کنند. بکرایی ممکن است به درمان آسم، اسهال و سایر شرایط کمک کند. همچنین برخی از این مواد شیمیایی به کاهش قند خون کمک می کنند.
خواص بکرایی
تحقیقات نشان می دهد که مصرف یک محصول حاوی میوه بکرایی و صمغ بوسولیا به افراد مبتلا به آسم کمک می کند تا بهتر نفس بکشند. مشخص نیست که آیا این اثرات ناشی از بکرایی، بوسولیا یا ترکیب آن است. بیماری ناشی از عفونت باکتری شیگلا (شیگلوز) نیز به کمک آن بهبود مییابد. تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف پودر میوه خشک شده بکرایی به مدت 3 روز، تعداد مدفوع را در افراد مبتلا به اسهال ناشی از عفونتی به نام شیگلوز کاهش نمی دهد.
همچنین برای مواردی مانند:
- یبوست
- افسردگی
- دیابت
- اسهال
- حافظه
- مارگزیدگی، وقتی روی پوست مالیده شود
- معده درد
- و…
مناسب است.
شواهد بیشتری برای ارزیابی اثربخشی بکرایی برای این کاربردها مورد نیاز است.
در خصوص خواص و مزاج بکرایی در طب سنتی آمده است که:
- طبع این میوه بر اساس نظر اطبای طب سنتی گرم و خشک درجه دو است.
- این گیاه به هضم غذا کمک کرده و قابض است.
- برای درمان انگلهای روده استفاده میشود.
- به مبارزه با زخمهای معده کمک میکند. زخمهای معده در اثر نامتعادل بودن سطح اسیدی معده به وجود میآیند.
- میتوان عصاره برگ بکرایی را برای کنترل کلسترول خون استفاده کرد. برگهای این درخت خواص درمانی دارند.
- می توان از عصاره این میوه برای درمان انواع عفونتهای میکروبی قارچی و به عنوان نگهدارنده غذایی و موثر در جلوگیری از سرطان و پیری زودرس استفاده نمود.
- عصارۀ میوه بکرایی حاوی عملکردهای ضد میکروبی است. این میوه همچنین خواص ضد ویروسی و ضد قارچی دارد که به درمان عفونتهای بدن کمک میکنند.
- بهترین داروی طبیعی برای درمان یبوست است. اضافه کردن مقدار کمی فلفل سیاه و نمک به پالپ میوه و مصرف منظم آن باعث از بین رفتن سموم موجود در رودهها میشود. همچنین میتوان برای درمان یبوست، این میوه را به شکل شربت مصرف کرد.
نکات مصرف
- مصرف این میوه میتواند با بروز عوارض جانبی نگرانکننده نظیر افت قند خون و ناراحتی معده همراه باشد.
- میوه بکرایی حاوی ترکیباتی است که در عملکرد سلولهای بدن اختلال ایجاد میکنند. محققان میگویند که این نوع از ترکیبات (که در بسیاری از گیاهان وجود دارند) ممکن است باعث آسیب دیدن کبد، مرگ نورونها و بروز مشکلات دیگر شوند.
- دوز مناسب مصرف بکرایی به عوامل متعددی مانند سن، سلامتی و چندین شرایط دیگر بستگی دارد. در حال حاضر اطلاعات علمی کافی برای تعیین محدوده مناسب دوزهای بکرایی وجود ندارد. به خاطر داشته باشید که محصولات طبیعی همیشه لزوماً بی خطر نیستند و دوز آن می تواند مهم باشد. حتماً دستورالعمل های مربوطه روی برچسب محصول را دنبال کنید و قبل از استفاده با داروساز یا پزشک یا سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی مشورت کنید.
اقدامات احتیاطی و هشدارهای ویژه
بارداری و شیردهی: اطلاعات قابل اعتماد کافی برای دانستن بی خطر بودن استفاده از بکرایی در دوران بارداری یا شیردهی وجود ندارد. بهتر است از استفاده خودداری کنید.
دیابت: بکرایی ممکن است سطح قند خون را کاهش دهد. اگر دیابت دارید و از داروهایی برای کاهش قند خون خود استفاده می کنید، افزودن بکرایی ممکن است باعث کاهش بیش از حد قند خون شود. قند خون خود را به دقت کنترل کنید.
جراحی: این نگرانی وجود دارد که بکرایی ممکن است در کنترل قند خون در طول و بعد از عمل جراحی اختلال ایجاد کند. حداقل 2 هفته قبل از عمل جراحی برنامه ریزی شده استفاده از بکرایی را متوقف کنید.