منظور از کماد یا تمکید در طب سنتی چیست؟
- کماد چیز گرمی است که بر روی عضو قرار می گیرد، به این تکنیک درمانی در طب ایرانی تکمید گفته می شود.
- امروزه بیشتر مردم با کیسه های آبگرم آشنایی دارند؛
- اما در منابع سنتی از مواد مختلفی مانند نمک، سبوس، ارزن، آجر، سنگ و جوشانده های معطری مانند گلاب داخل کیسه یا آغشته به اسفنج نام برده شده است که به منظورهای مختلفی از جمله رفع درد و نفخ و تقویت عضو استفاده می گردد.
کاربردهای کماد در طب سنتی ایرانی
- یکی از کاربردهای کماد رفع زکام است، بدین منظور سیاهدانه را نیم کوب کرده چند قطره آب نمک بر آن پاشیده در کیسه ای گرم کرده بر سر می بندند
- و یا برای درد و نفخ شکم ترکیب بابونه، ارزن، سبوس گندم و نمک را در کیسه ای گرم کرده و استفاده می کنند.
- نکته: یک کیسه پارچه که بهتر است از نوع کتان باشد را میتوان با نمک یا ارزن یا سبوس یا گندم با پوست و بابونه پُر کرد و آن را به وسیله مایکروفر، فر، روی بخاری (یا شوفاژ) گرم کرد و به مدت 20 دقیقه کیسه را روی شکم قرار داده شود.
- گرم کردن شکم موجب گرم شدن دستگاه گوارش شده که خود میتواند در رفع بسیاری از مشکلات معده کمک کننده باشد البته باید در انجام این کار مداوت داشته باشند.
- همچنین استفاده از گرم کرده زردچوبه (تکمید) در رفع درد ورم ها مفید است.
منبع: تشکر از همکار متخصص طبسنتی آقای دکتر امیرمحمد جلادت برای تهیه این مطلب..