شاید برای شما هم درباره رژیم لاغری این سوال پیش آمده باشد که چرا بعضی از آنها چندان کارآیی ندارد وحتی بسیاری از آن ها برای فرد عوارض بسیار جدی به دنبال می آورد؟
تنها محاسبه کالری
دکتر سید سعید اسماعیلی متخصص طب سنتی و پژوهشگر در این زمینه با اشاره به اشکالات رژیم های لاغری که مبتنی بر طب رایج ارائه می شود گفت: در این شیوه معمولاً برای تمام افراد بدون در نظر گرفتن شرایط خاص آن ها، رژیم غذایی ارائه می شود که مبنای آن صرفاً محاسبه کالری و کاهش میزان کالری دریافتی است. بسیاری از افرادی که از این رژیم استفاده می کنند، بعد از مدتی دچار افسردگی می شوند و حتی در مواردی اقدام به خودکشی در آن ها دیده می شود. این افراد فشار روانی زیادی را تحمل می کنند و علاوه بر آن عوارض جسمی از قبیل ریزش مو و مشکلات پوستی به سراغشان می آید.
بروز این عوارض عمدتا ً به این دلیل است که شرایط ویژه افراد در نظر گرفته نمی شود و تنها بر اساس یک سری فرمول های از پیش تعیین شده میزان کالری دریافتی فرد محاسبه و به او توصیه می شود که مثلاً به اندازه یک کف دست نان و به اندازه یک قوطی کبریت پنیر به عنوان صبحانه مصرف کند؛ یا مواد غذا را با ترازو وزن کند و بیشتر از یک اندازه مشخص را مصرف نکند.این افراد بعد از مدتی از این رژیم های سخت خسته می شوند و اگرچه ممکن است کاهش وزن زیادی هم داشته باشند اما باکنارگذاشتن رژیم، ولع زیادی برای خوردن به سراغشان می آید و دوباره به وزن قبلی باز می گردند.
حذف وعده شام
مشکل دیگر این رژیم ها، حذف وعده شام است که افراد با حذف وعده شام از برنامه غذایی معمولاً وزنشان کم می شود اما همچنان که در روایات نیز آمده است ترک وعده شام باعث ضعف بدن می شود. بسیاری از افرادی که با مشکلاتی مانند ریزش مو یا ضعف قوای عمومی به ما مراجعه می کنند و شرح حال آن ها گرفته می شود، افرادی هستند که در دوره ای چنین رژیم های غذایی را به کار برده و متاسفانه با ضعف عصبی و عضلانی و حالت شبه افسردگی مواجه شده اند.
اضافه کردن وعده های غذایی در رژیم
اما اشکال بعدی این گونه رژیم ها اضافه کردن وعده های غذایی است؛ در واقع به افراد توصیه می شود به جای مصرف ۳ وعده غذایی، ۵ یا ۶ وعده غذایی را با حجم کم مصرف کنند. اشکال عمده این روش این است که دستگاه گوارش و کبد زمان کافی برای هضم و جذب غذا پیدا نمی کند و چون مرتب در حال فعالیت است، فرصت کافی برای استراحت و دفع فضولات را ندارد.این روش از دیدگاه طب سنتی نادرست تلقی می شود.
وی می افزاید: نکته قابل توجه آن است که بعضی از رژیم های غذایی که به نام طب سنتی رواج پیدا کرده است در طب سنتی جایگاهی ندارد. به عنوان نمونه می توان به رژیم های غذایی اشاره کرد که افراد را از مصرف گوشت یا غذاهای حیوانی منع می کند، در این زمینه باید گفت که در هیچ یک از کتاب های طب سنتی برای این نوع رژیم غذایی مستنداتی وجود ندارد.
آنچه در طب ایرانی توصیه شده این است که افراد غذا را بر اساس مزاجی که دارد، مصرف کنند. در این رژیم ممکن است فردی از مصرف بعضی از مواد غذایی برای مدتی منع شود اما این توصیه برای عموم نیست. به عنوان مثال ممکن است افرادی که مزاج سردی دارند از مصرف بعضی از فرآورده های لبنی مانند دوغ و ماست منع شوند اما منع مطلق آن برای همه افراد به هیچ وجه جایگاهی ندارد.امروزه رژیم های غذایی دیگری تحت عنوان آب درمانی یا عسل درمانی و موارد مشابه آن وجود دارد که در دوره های طولانی ۳۰ تا ۴۰ روزه فرد باید تنها از آب یا ماده غذایی دیگر استفاده کند.در این موارد نیز باید گفت هیچ مدرکی برای تایید این نوع رژیم های غذایی نداریم و برخی از این رژیم ها ممکن است عوارض بسیار شدیدی داشته باشد.