معرفی اسید هیالورونیک
اسید هیالورونیک (Hyaluronic Acid) مادهای است که امروزه در اکثر محصولات مراقبت از مو و پوست مورد استفاده قرار می گیرد و افرادی که به دنبال پوست و موی زیبا و سالم هستند، اسم آن را زیاد می شنوند.
اما این ماده پر کاربرد و پر طرفدار چیست؟ چه خواصی دارد؟ در چه محصولاتی وجود دارد؟ چه خواصی دارد؟ در طب سنتی از چه مواد طبیعی می توانیم اسید هیالورونیک را دریافت کنیم؟ با خواندن این متن می توانید به جواب همه این سوال ها برسید. با ما در این مطلب از سایت طبایع همراه باشید.
اسید هیالورونیک ترکیب شیمیایی آلی، چسبناک و لغزنده است که در بدن به طور طبیعی تولید می شود. نام دیگر این ماده هیالورونان (Hyaluronan) است که یک نوع هیدروکربن با فرمول شیمیایی (C14H21NO11)n می باشد و در نقاط مختلف بدن مانند چشمها، پوست و مفاصل یافت میشود.
اسید هیالورونیک توسط آنزیمی به نام هیالورونان سنتتاز ساخته میشود. انسان حداقل ۳ نوع آنزیم هیالورونان سنتتاز به نامهای HAS2, HAS۱ و HAS۳ دارد.
آنزیمهای HAS۱ و HAS۲، هیالورونیک اسیدهای با وزن مولکولی بالا تولید میکنند، در حالی که HAS۳ سازنده هیالورونیک اسیدهای سبک است.
این ماده شیمیایی خاصیت جذب آب به اندازه 1000 برابر وزن خود را دارد. این خاصیت اسید هیالورونیک است که باعث جذاب شدن آن شده است و علت استفاده زیاد از این ماده را توجیه می کند. این ماده در بیشتر محصولات رفع خشکی پوست استفاده می شود.
اسید هیالورونیک تا سنین جوانی این ماده به صورت طبیعی توسط بدن تولید میشود. با بالا رفتن سن از میزان تولید طبیعی هیالورونیک اسید در بدن کاسته شده و پوست برای جوان ماندن، به جذب خارجی این ماده احتیاج پیدا میکند.
خواص اسید هیالورونیک برای پوست
- با جذب زیاد مولکول های آب باعث حفظ رطوبت، آبرسانی سلولها و لایههای عمیق پوست و انعطاف پذیری پوست می شود.
- بافت های آسیب دیده پوست را ترمیم می کند.
- مقابله در برابر آسیبهای شیمیایی.
- کاستن آثار جای زخمهای آکنه، آبله، اگزما، سوختگیها و… .
- رفع خشکی پوست و ایجاد پوستی نرم و لطیف.
- به رشد و ترمیم کلاژن و حالت کشسانی و انعطاف پذیری پوست کمک میکند.
- رفع شل شدگی بافت پوست.
- کاهش سرعت روند پیری پوست، رفع علائم پیری و جوانسازی و درخشان کردن پوست.
- رفع چین و چروک های پوست.
- از بین بردن خطوط بین بینی و لب.
- از بین بردن خطها بین لب و فک.
- درمان کردن خطهای اطراف دهان.
- برطرف کردن خط اخم.
- رساندن مواد مغذی به سلولهای پوست.
- تسکین التهاب و قرمزی پوست.
- درمان آفتاب سوختگی.
- بهترین زمان مصرف سرم هیالورونیک اسید یکبار در صبح، برای تامین رطوبت پوست در طول روز و یکبار به هنگام شب، برای جبران رطوبت از دست رفته صورت میباشد.
خواص اسید هیالورونیک برای مو
یکی از مواد پر کاربرد و موثر برای ترمیم و سلامتی موها اسید هیالورونیک است. این ماده هم به صورت سرم و هم به صورت ترکیبی در شامپوها و نرم کننده ها مورد استفاده قرار می گیرند.
- اضافه کردن رطوبت به فولیکول های مو.
- صاف کردن موها.
- کاهش وز شدگی موها.
- از بین بردن گره های خشک در موها.
- احیای موهای آسیب دیده.
- افزایش توانایی مو برای حفظ رطوبت و بهبود ظاهر و بافت کلی مو.
- کاهش خشکی و تخلل موها که ناشی از رنگ کردن ها و دکلره کردن های مدام می باشد.
خواص اسید هیالورونیک برای سایر اعضای بدن و درمان بیماری ها
- برجسته کردن لبها.
- حجم دادن به گونهها.
- فرم دهی فک.
- فرم دهی و تیز کردن چانه.
- رفع سیاهی زیر چشم و رفع گودی.
- درون مفاصل سبب روغن کاری، لغزندگی و جلوگیری از اصطکاک آنها خواهد شد.
- رفع درد و التهاب مفاصل.
- درمان خشکی چشم ها.
- استفاده در داروهای درمان آرتروز.
- درمان ریفلاکس و سوزش معده.
- استفاده در داروهای رفع خشکی بینی.
- درمان درد مثانه.
- درمان بیماری های لثه و زخم های دهان.
- استفاده در داروهای درمان بیاختیاری ادرار.
- درمان خشکی واژن ناشی از یائسگی.
- استفاده در داروها بعد از عمل جراحی آب مروارید یا زجاجیه چشم.
- استفاده در پزشکی ترمیمی و جراحی زیبایی: با تزریق و جاسازی اسید هیالورونیک در زیر چروکهای پوست (مانند صورت) یا هر بخش لازم از بدن از جمله در بافت پستان یا باسن، حجم مورد نظر با تمرکز آب در منطقه تولید میشود. اسید هیالورونیک در زیر پوست تا ۸ ماه و در بافتهای دیگر چون پستان یا باسن تا سه سال پایدار میماند.
- هیالورونیک اسید موجود در استخوانها باعث کاهش درد، سایش، شکستگی و همچنین باعث کاهش علائم و عوارض بیماری آرتریت روماتوئید یا آرتروز میشود.
مواد طبیعی حاوی اسید هیالورونیک
دانشمندان می توانند اسید هیالورونیک را در آزمایشگاه با تخمیر برخی از باکتری ها تولید کنند. برای چنین مواردی از تاج خروس، تاج مرغ و تاج دیگر انواع ماکیان، مخاط حلزون و همچنین از طریق پرورش استرپتوکوکها نیز استفاده می شود.
و اما مواد غذایی حاوی ماده هیالورونیک اسید عبارتند از:
- سیبزمینی شیرین.
- هویج.
- نخود سبز.
- آووکادو.
- سیب.
- گوجهفرنگی.
- توتفرنگی.
- آناناس.
- دانه کدو.
- برنج قهوهای.
- مخمر.
- آجیل مخصوصا بادام درختی بادام زمینی.
- دانهها و حبوبات.
- سبزیجات دارای برگ سبز مانند کلم پیچ که نقش مهمی در تولید اسید هیالورونیک در بدن ایفا می کند و یا سبزیجاتی که زینک زیادی دارند مثل اسفناج و چغندر.
- آبگوشت استخوان: آبگوشت استخوان از جوشاندن استخوانها و بافت همبند حیوانات در آب به مدت 12 تا 48 ساعت تهیه میشود.
- مرکباتی مانند پرتقال و گریپ فروت: مرکبات مانند پرتقال حاوی هیالورونیک اسید نیستند، اما حاوی نارینژنین است. نارینژنین فعالیت هیالورونیداز، آنزیمی که مسئول تجزیهی هیالورونیک اسید است را مسدود میکند. بنابراین، خوردن مرکبات بیشتر میتواند به شما در حفظ سطح سالم هیالورونیک اسید در بدن کمک کند.
- سویا و مواد تهیه شده از آن مانند توفو: توفو یا پنیر سویا از فرایند بستن شیر سویا به دست میآید. این شیر دلمه بسته را با فشار به قالبهای سفید نرم تبدیل میکنند. توفو، خود حاوی اسید هیالورونیک نیست، سرشار از فیتواستروژن است. استروژن سطح هیالورونیک اسید و کلاژن را در بدن افزایش میدهد. یکی دیگر از خانواده های سویا ادامام یا سویای سبز می باشد که در تولید هیالورونیک اسید و کلاژن نقش مهمی دارد.
روش های استفاده از اسید هیالورونیک
این ماده می تواند به صورت مکمل های خوراکی ، کرم های موضعی ، سرم یا حتی تزریق مورد استفاده قرار گیرد.
- مصرف خوراکی: همانطور که گفتیم هیالورونیک اسید علاوه بر اینکه در قرصها و مکملهای غذایی وجود دارد در برخی از خوراکی های طبیعی نیز وجود دارند. حتی فرم مایع آن را میتوانید با آب و نوشیدنی ترکیب کنید.
- از راه پوست و مو: محصولات هیالورونیک اسید در انواع مختلفی وجود دارند که میتوانید روی پوست یا موی خود قرار دهید. این محصولات شامل شامپو، لوسیون، کرم، ژل، پماد، ماسک و سرم هستند. علاوه بر این میتوانید پودر هیالورونیک اسید بخرید و آن را با آب ترکیب کنید تا سرم هیالورونیک اسید ایجاد شود و روی پوست خود بزنید.
- قطرهی چشم: انواع بسیار زیادی از قطرههای چشم حاوی هیالورونیک اسید هستند. برای درمان خشکی چشم از لنزهای اسید هیالورونیک نیز استفاده می شود.
- تماس مستقیم: هیالورونیک اسید یک مادهی رایج در ژلها، کرمها یا روان کنندهها برای خشکی یا درد واژن به ویژه برای خانمهایی که یائسگی را تجربه میکنند است.
- تزریق: تزریق هیالورونیک اسید به مفصل میتواند درد حاصل از آرتریت را کاهش دهد.
- زیر پوست: فیلرهای شامل کلاژن و هیالورونیک اسید برای تزریق زیر پوست به بازگردانی شکل طبیعی مانند درمان جای جوش یا حجم دهی به لبها یا دیگر جاهای بدن مانند سینه ها و باسن موثر هستند. این مواد، پس از تزریق، بافت مورد نظر را به افزایش کلاژن و آبرسانی بیشتر تحریک میکند. در نتیجه حتی پس از اتمام ماندگاری ژل، فرم و حجم بهتری نسبت به قبل از تزریق شاهد خواهیم بود.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع