گرفتگی عضلات گردن، یکی از شایعترین عوارض مربوط به گردن است، که معمولا با درد و اختلال در حرکات گردن همراه است. این عارضه ممکن است در هر سنی رخ دهد. درد ناشی از گرفتگی عضلات از چند روز تا یک هفته ادامه دارد و گاهی اوقات تا بازو و شانهها نیز کشیده میشود. این درد پس از چند روز به طور خودبخود و بدون هیچ اقدام درمانی بهبود مییابد، اما اگر طولانی شود، میتواند نشاندهنده یک عارضه یا بیماری جدی باشد که باید سریعا پیگیری شده و تحت درمان قرار گیرد.
گردن از مهرههایی تشکیل شده که از جمجمه تا پایینترین مهره دنبالچه کشیده شدهاند. استخوانها، رباطها و عضلات گردن از سر محافظت میکنند و امکان چرخش آن به انواع جهتها را فراهم میسازند. ناحیه گردنی نخاع از شبکه به هم پیوستهای از استخوانها، دیسکها، اعصاب و ماهیچهها تشکیل شده است که همگی آنها در معرض استرس، آسیب و اختلال میباشند. به همین دلیل گردن درد بسیار شایع است و تقریباً دو سوم جمعیت بزرگسالان را تحت تأثیر قرار میدهد.
اسپاسم و گرفتگی گردن انقباضات غیرارادی عضلات گردن است. اسپاسم عضلات گردن میتواند پس از یک حرکت ناخوشایند ناگهانی در گردن اتفاق بیفتد. خوابیدن با گردن در حالت کج نیز میتواند باعث اسپاسم شود. برخی از افراد با فشار دادن عضلات گردن، شانهها و قسمت فوقانی کمر به استرس عاطفی پاسخ میدهند. اگر اسپاسم گردن طولانی شود، میتواند باعث سردرد شود.
این درد علتهای متفاوتی دارد. کشیدگی عضلات در اثر ورزش و وضعیت نامناسب خوابیدن یا نشستن، آرتروز گردن و دیسک گردن در اثر بالارفتن سن یا حوادث و بسیاری عوامل دیگر سبب درد و گرفتگی گردن میشود. گرفتگی عضلات و سفتی با درد همراه است و اغلب با چرخاندن سر این درد تشدید میشود. درصورتی که مشکل جدی نباشد، درمانهای خانگی درد را تسکین میدهد. اما آنچه اهمیت دارد، پیگیری علت درد گردن است، بهخصوص اگر این دردها با سرگیجه، سردرد، بیحسی دست و پا و مختل کردن عملکرد روزانه فرد است.
بیشترین علل وجود دردهای مختلف در ناحیه گردن ناشی از سه بیماری شایع آرتروز ستون فقرات گردنی، فتق دیسک گردن و سندرم های عضلانی است که در صورت وجود درد در ناحیه گردن و انتشار آن به دست ها حتی در مراحل اولیه آن بایستی برای درمان گردن درد بدون جراحی به پزشک مراجعه کرد تا تشخیص قطعی در مراحل اولیه صورت گیرد چرا که درمان گردن درد ، در این مراحل بسیار مفیدتر و مؤثرتر واقع می گردد.
علائم گرفتگی گردن
درد گردن علائم مختلفی دارد که به علل به وجود آورنده آن مربوط می باشد. در این بخش به بیان برخی از این علائم می پردازیم.
برآمدگی دیسک گردن معمولا موجب بروز هیچ علائمی نمیشود. اما در صورتی که بر آمدگی دیسک گردن در حدی باشد که موجب فشار به نخاع یا شاخههای عصب موجود در اطراف خود شود، علائم دیسک گردن به شرح زیر بروز می یابد.
- بیحسی و خواب رفتن گردن و دست ها.
- احساس سوزش در حین لمس شدن پوست دست یا بازو.
- گزگز و مورمور گردن و دست ها.
- دردی شدیدی که تا دست یا بازو گسترش پیدا می کند.
- احساس ضعف.
- بی حسی یا ضعف پا و کاهاش توانایی کنترل ادرار یا مدفوع.
- مشکل در راه رفتن (خصوصا با سرعت زیاد).
- احساس سنگینی در پاها.
- از دست دادن مهارتهای حرکتی ظریف در انگشتان.
از جمله علائم دیگر گردن درد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- گسترش درد به قسمت های بالای کمر،شانه ها یا بازوها.
- تشدید درد با جرکت دادن گردن.
- سفت یا ملتهب شدن عضلات گردن.
- بروز سر درد و سرگیجه به مدت های طولانی.
- ایجاد مشکل در گرفتن یا بلند کردن اجسام .
20 دلیل گرفتگی و درد عضلات گردن
- درد گردن ممکن است به علت ضربه، تصادف و یا کشیدگی ناگهانی عازض شود، در این حالت رباطها و تاندونهای ناحیه گردن دچار آسیب شده و باعث ایجاد درد میشوند.
- بلند کردن اجسام سنگین با یک یا هر دو دست یا قرار دادن وزن سنگین روی شانه ها.
- قرار دادن گردن در یک موقعیت غیر طبیعی برای مدت زمان طولانی، مانند قرار دادن تلفن بین شانه و گوش، یا نگه داشتن گردن در وضعیت عجیب هنگام خواب.
- گرفتن سر جلوتر از بدن یا در وضعیت نامناسب برای مدتی طولانی در حین کار کردن، کتاب خواندن، تماشای تلویزیون یا کار کردن با تلفن همراه.
- بیماری استئوآرتریت یک بیماری پاتولوژیک است که در اثر استفاده زیاد از مفاصل و فرسودگی آنها اتفاق میافتد. استئوآرتریت میتواند غضروف را تخریب کند، شکل استخوان را تغییر دهد و باعث التهاب و در نتیجه درد، سفتی و از دست دادن تحرک شود. درد ناشی از آرتروزاستئوآتریت، در گردن و دستها پخش میشود و در مواردی فعالیتهای فرد را مختل میکند. آرتروز گردن معمولا با مواردی چون تنگی کانال نخاعی و تغییرات آناتومی مانند خار استخوان همراه است. علت آرتروز گردن معمولا ، عوامل ژنتیکی و ارثی ، سیگار کشیدن ، فشار کاری ، افسردگی و اضطراب ، سابقه آسیبدیدگی یا مصدومیت از ناحیه گردن می باشد .
- بیماری کجی گردن (تورتیکولی) باعث گرفتگی عضلات گردن بصورت شدید یا کوچک شدن عضله گردن در یک طرف آن می شود که باعث چرخیدن سر به یک طرف می شود.
- زمانی که ماهیچههای گردن به طور غیرارادی دچار انقباض شوند، اسپاسم عضلانی گردن را به دنبال داشته و باعث گرفتگی و ایجاد درد میشوند.
- تنگ شدن کانال نخاعی از جمله عوارضی است که در اثر فتق دیسک و بیماریهای دیگر ایجاد شده و فرد را با مشکلات بسیاری مواجه میکند. تنگی کانال نخاعی بر روی عصبها فشار وارد میکند و باعث گرفتگی عضلات گردن میشود. در این حالت درد گردن تا شانهها و بازوها نیز ادامه مییابد.
- گردن درد ارجاعی زمانی بوجود می آید که مشکلی در یک جای بدن باعث بوجود آمدن درد در قسمت دیگری از بدن شود. برای مثال، مشکلی که برای فک (اختلالات مفصل گیجگاهی فکی) یا قلب ( مثل حمله قلبی ) پیش آمده است باعث درد گردن می شود.
- آنفولانزا نیز ممکن است باعث درد گرفتن گردن شود.
- فیبرومیالاژیا یک سندرم درد اسکلتی است که باعث ایجاد درد شدید در ماهیچهها و مفاصل بدن میشود. این بیماری میتواند یکی از دلایل بروز گرفتگی عضلات گردن باشد.
- آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی یک بیماری خودایمنی است که عملکرد مفاصل گردن را دچار اختلال کرده و باعث ایجاد گرفتگی گردن میشود.
- گرفتگی گردن و کشیدگی عضلات یکی از علائم استرس شدید در افراد است که معمولا در موقعیتهای استرسزا رخ میدهد.
- از جمله اختلالات ستون فقرات میتوان به فتق دیسک در ناحیه گردن و بیماری دیسک دیژنراتیو گردنی اشاره کرد که در برخی موارد ممکن است باعث ایجاد گرفتگی عضلات گردن شود.
- کمبود آب بدن از مهمترین دلایل اسپاسم عضلات در گردن و شانه می باشد.
- عفونت به تنهایی باعث گرفتگی عضلات گردن نیست، اما در برخی موارد بیماریهایی مانند مننژیت را به دنبال دارد. گرفتگی گردن ممکن است یکی از علائم بیماری مننژیت باشد. مننژیت باعث التهاب دور بافت های مغر و طناب نخاعی می شود. گردن درد شدید به همراه تب بالا ممکن است نشانه ابتلا به مننژیت باشد.
- اختلالات مفصل گیجگاهی فکی که به نامهای TMJ یا TMD نیز شناخته میشود و بر فک و عضلات اطراف آن تأثیر میگذارد.
- گرفتگی عضلات همچنین میتواند ناشی از کمبود مواد مغذی مانند ویتامینها ( به ویژه ویتامین B12 و ویتامین D ) باشد که برای عملکرد طبیعی عضلات مهم هستند و میتوانند باعث اسپاسم عضلات در گردن شوند. علاوه بر این، کمبود مواد معدنی مثل کلسیم، منیزیم و پتاسیم میتواند باعث اسپاسم و گرفتگی عضلات گردن شود. سدیم در سلولهای عضلات به دلیل کم آبی بدن بهطور قابل توجهی کاهش مییابد و میتواند باعث اسپاسم عضلات شود.
- دیستونی گردن که به آن تورتیکولیس اسپاسمودیک نیز گفته میشود، یک وضعیت دردناک است که در آن عضلات گردن شما به صورت غیرارادی منقبض میشوند و باعث میشوند وضعیت قرارگیری سر شما بهم بخورد یا به یک طرف بچرخد. دیستونی گردن همچنین میتواند باعث شود سر شما به طور غیرقابل کنترل به جلو یا عقب متمایل شود.
- دیسک گردن فضای بین مهرههای گردن با دیسک از هم جداشده، داخل دیسک مایع ژلهای قرار دارد. فشارهای زیاد یا آسیب به مهرهها سبب بیرون ریختن این ماده از فضای دیسک میشود و به اعصاب نخاع فشار وارد میکند، این فشار سبب درد گردن میشود. در دیسک گردن، یک درد منتشر است یعنی در یکی یا هر دو دست و کتف انتشار مییابد. حتی به دلیل اختلال خونرسانی به سر ممکن است سبب سرگیجه و سردرد نیز بشود. در موارد شدید بیمار با بیاختیاری در کنترل ادرار و مدفوع نیز روبرو خواهد بود.
روش تشخیص علت درد گردن
گردن درد معمولا با سابقه پزشکی و معاینه تشخیص داده می شود. پزشک دامنه حرکتی شما را بررسی می کند و درد گردن ناشی از حرکت را ارزیابی می کند. پزشک نواحی التهاب و هر گونه تغییر عصبی مثل بی حسی، کرختی یا ضعف در دست یا بازو را بررسی می کند. آزمایش های خون برای بررسی بیماری یا عفونت صورت می گیرد. تست عکس برداری اشعه ایکس برای تشخیص علت گردن درد بسیار موثر است. آزمایش های ساده اشعه ایکس می تواند اختلالاتی مانند تنگی فضای دیسک، بیماری های روماتیسم، جراحت و زخم، لغزندگی دیسک، استنوزیس (تنگی کانال نخاعی)،شکستگی و عدم استحکام ناشی از کشیدگی بیش از حد را نشان دهد.
همچنین پزشک با سیتیاسکن یا امآرآی وضعیت ستون فقرات بیمار را مورد بررسی قرار میدهد. در این مرحله ممکن است پزشک چند داروی ضد درد را برای بیمار تجویز نماید یا او را به یک فیزیوتراپیست معرفی کند. در صورتی که فرد همچنان دچار گرفتگی باشد، از داروهای تزریقی برای او استفاده میشود.
به طور کلی آزمایش های اضافی برای تشخیص علت درد گردن می تواند شامل عکس برداری رایولوژی، اسکن کت (CAT)، اسکن استخوان، اسکن ام آر آی (MRI)، میلوگرافی، و آزمایش های الکتریکی مثل الکترو مایوگرافی (EMG) و تست سرعت هدایت عصبی (NCV) باشد.
ام آر ای: به تشخیص مشکلاتی از قبیل بیرون زدگی و پارگی دیسک گردن یا کانال عصب باریک کمک می کند.
سی تی اسکن: وضعیت استخوان و کانال نخاعی را نشان می دهد.
میلوگرام: وضعیت طناب نخاعی و ریشه های عصب را نشان می دهد.
الکترومیکوگرام و بررسی های سرعت هدایت عصبی یا بلوک های عصبی: که به پیدا کردن یک مشکل عصبی که باعث درد، بی حسی یا ضعف در دست یا بازو می شود، کمک می کند.
روش های درمان درد گردن در طب نوین
- استراحت: در طول مدت عارضه بهتر است از نشستن طولانیمدت، خصوصا در پشت میز کار و کامپیوتر خودداری کنید. انجام فعالیتهای سنگین و ورزشهای پربرخورد نیز میتواند درد شما را تشدید کرده و زمان بهبود را به تعویق بیندازد. برای استراحت گردن و جلوگیری از حرکات اضافی میتوانید از گردنبند طبی نیز استفاده کنید. استرس عاطفی میتواند منجر به تنش عضلات گردن شود و مانع روند بهبودی شود یا آن را به تعویق بیندازد.
- گرمادرمانی و سرمادرمانی: یکی از درمانهای خانگی که معمولا در هنگام گرفتگی عضلات انجام میشود، استفاده از کیسههای آبگرم و یخ است. سرمادرمانی به کاهش درد و تورم کمک کرده و انواع گرفتگیها را برطرف میکند. گرمادرمانی و حرارت نیز باعث افزایش جریان گردش خون شده و شرایط بهبودی بیمار را فراهم میآورد. یخ به عنوان یک درمان تسکین دهنده درد استفاده میشود. متخصصان اظهار میکنند که یخ به عنوان مسکن کوتاه مدت برای عضلات عمل میکند، خصوصاً در صورت استفاده مکرر در طول چند ساعت یا چند روز. در حالی که ویژگیهای دقیق تسکین دهنده درد یخ مشخص نیست، اما به نظر میرسد که یخ باعث کاهش عملکرد عصب میشود و از این رو میتواند شدت گرفتگی عضلات را متشکل از عضلات شانه و قسمت پایین گردن متوقف یا کاهش دهد.
- فرد مبتلا به گردن درد در طول مراحل اولیه درمان می تواند از تزریق کورتیزون بهره ببرد. کورتیزون با کاهش التهاب دور یک مفصل، عصب یا ساختارهای دیگر عمل می کند که به تسکین درد و تسریع بهبودی کمک کند. کورتیزون اساسا یک داروی مسکن درد گردن نیست، این دارو با کاهش واکنش التهابی بدن به آسیب دیدگی عمل می کند یا اغلب با ترکیب با بیهوشی موضعی تزریق می شود. داروی بیهوشی امکان تسکین درد گردن فوری اما موقت را فراهم می کند، اما کورتیزون به تدریج باعث تسکین گردن درد می شود و مدت زمان تاثیرگذاری آن بیشتر است.
- اگر تصویربرداریهای نواحی درد به طور دقیق نشان دهند که ریشه کدام عصب ملتهب شده یا تحت فشار قرار گرفته است، ممکن است تزریق استروئید اپیدورال گردنی تجویز شود. به کمک اشعه ایکس، تزریق استروئید، بادقت در فضای اپیدورال ستون فقرات گردنی انجام میشود تا این دارو به ریشه عصب مورد نظر تزریق شود.
- تزریق داروهای استروئیدی: اگر روشهای درمانی بالا برای برطرف کردن درد و گرفتگی پاسخگو نبود، پزشک فرد را به مرکز مدیریت درد معرفی میکند تا تزریق برای او انجام شود. تزریق داروهای استروئیدی در محلهای خاص یکی از روشهای درمانی است که به بهبود بیمار و از بین بردن درد او کمک میکند. در اینجا برای پیدا کردن محل دقیق تزریق از عکسبرداری و اشعه ایکس استفاده میشود.
- در روش تزریق پری رادیکولار PRT، یک سوزن باریک نزدیک به ریشه عصب در ستون فقرات و تحت نظارت از طریق تصاویر سونوگرافی داخل بدن می شود. پس از تعیین محلی که دارو باید در آنجا تزریق شود، پزشک سوزن را در عمق مشخص فرو می کند تا داروها تا حد امکان به عصب مشکل ساز نزدیک شود. روش تزریق PRT یک روش درمانی رادیولوژیک برای درمان درد مزمن ناشی از فرسایش ستون فقرات کمر، فتق دیسک گردن ، قفسه سینه یا فتق دیسک یا بیرون زدگی دیسک کمر است. هدف از این روش درمانی شکستن چرخه ی ناتمام وارد شدن فشار بر عصب و ورم کردن آن با فشار بیشتر است. این روش در درمان درد سیاتیک و بیرون زدگی دیسک کمر و گردن موثر می باشد و منجر به کاهش و درمان کمر درد و گردن درد می شود.
- فیزیوتراپی بر استحکام و تقویت عضلات، تاندون ها و رباط های محافظ کننده مهره ها تمرکز دارد. در این روش دکتر فیزیوتراپ گردن با اعمال روشهای مختلفی مانند لیزر درمانی، اولتراسوند، TENS، مگنت تراپی و تراکشن سعی میکند، عضلات را تقویت کند و از سفت شدن آنها جلوگیری کند. همچنین سعی میکند اهمیت وضعیت صحیح قرار گرفتن بدن را برای بیمار توضیح دهد و از او بخواهد با همکاری خود در ساعات غیر فیزیوتراپی روند درمان را تسریع کند.
- لیزر درمانی روشی است که در آن از طول موج های مخصوص نور برای انجام فعل و انفعال بافت ها استفاده می شود و گفته می شود که باعث سرعت بخشیدن به فرآیند درمان گردن درد می گردد. این روش برای بیمارانی مورد استفاده قرارمی گیرد که از بیماری های گردن درد حاد و شدیدی رنج می برند تا به کاهش درد گردن، ورم، کاهش گرفتگی عضلات گردن و افزایش کارایی کمک کند. لیزر بین سی ثانیه تا چندین دقیقه، بسته به اندازه ناحیه مورد درمان و دوزی که واحد لیزر سرد ارائه کرده است، مستقیما روی ناحیه آسیب دیده قرار می گیرد.در طول این زمان، فوتون های غیرگرمایی نور که از لیزر ساطع می شود از لایه های پوستی (پوست و بافت چربی زیر پوست) عبور می کند. این نور توانایی نفوذ تا ۲ تا ۵ سانتی متری زیر پوست را دارد. وقتی انرژی لیزر از لایه های پوست عبور کرد و به ناحیه مورد نظر رسید، جذب می شود و با عناصر حساس به نور در سلول واکننش نشان می دهد. وقتی سلول ها این انرژی نوری را جذب می کنند، مجموعه ای از رخدادها در سلول شروع می شود که در نهایت به نرمال سازی بافت آسیب یا صدمه دیده، کاهش گردن درد،التهاب، ورم و کاهش کلی زمان بهبودی با افزایش سوخت و ساز درون سلولی منجر می شود.
- روش TEN یا تحریک عصب از راه پوست. تحریک الکتریکی عصب از راه پوست یک روش غیرتهاجمی و بدون نیاز به دارو برای کاهش درد است. این یک روش ایدهآل برای کاهش درد گردن است. الکترودها و پدهای دستگاه تحریک الکتریکی عصب از راه پوست، در محلی نزدیک به درد وصل میشود. تحریک الکتریکی عصب از راه پوست از پالسهای تسکین دهنده استفاده میکند که از طریق پدها و پوست همراه با فیبرهای عصبی ارسال میشود. این پالسها مانع ارسال سیگنالهای درد به مغز میشود. تحریک الکتریکی عصب از راه پوست بدن را به تولید مواد شیمیای طبیعی برای تسکین درد مانند اندورفین و انسفالین ترغیب میکند.
- تراکشن: در روش تراکشن، پزشک ستون فقرات شما را می کشد و به حرکت در می آورد تا شما درد گردن کمتری را احساس کنید و راحت تر حرکت کنید. پزشک این کار را با دست یا با استفاده از دستگاه مکانیکی تراکشن انجام می دهد.
- مگنتتراپی: در این روش نیز با تاثیرات میدان مغناطیسی بر بدن و استفاده از گردنبند مغناطیسی درد تا حد زیادی تسکین مییابد.
- حرکات کششی و ورزش: در این حالت از وزنه، قرقره یا یک کیسه هوا برای کشش آرام عضلات گردن استفاده می شود. این روش درمانی می بایست تحت نظارت یک متخصص درمان درد گردن و متخصص فیزیوتراپی انجام شود و می تواند مقداری از گردن درد بیمار را کاهش دهد. ورزش برای گردن درد بطور خاص زمانی مناسب است که گردن درد مربوط به وارد شدن آسیب به ریشه عصب باشد.
- اولتراسوند: در روش اولتراسوند از امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده میشود. با نفوذ این امواج در عمق عضله حرارت ملایم ایجاد میشود.
- اوزون درمانی یک نوع تزریق درمانی کارامد و موثر بافت همبند برای گردن درد، آسیب و یا بافت همبند آسیب دیده یا ضعیف در داخل مفاصل یا اطراف آنها میباشد. اوزون درمانی، تزریق اوزون است. اوزون گردش خون را در بافت آسیب دیده تحریک میکند. اوزون فاکتورهای رشد را در سلولها فعال میکند و در نتیجه آنها میتوانند غضروفها یا دیگر بافتهای همبند را ترمیم کرده و یا از نو بسازند. نتایج این درمان کاملاً قابل توجه است. سلولها بدون اکسیژن، نمیتوانند بهبود یابند، رشد کنند یا انرژی تولید نمایند. اوزون مواد مغذی را برای سلولها فراهم میآورد و التهاب را کاهش میدهد.
- کایروپراکتیک: هدف اصلی اغلب روش های کایروپراکتیک در درمان گردن درد بازیابی یا تقویت عملکرد مفصل با اهداف برطرف کردن التهاب مفصل و کاهش گردن درد است. در بعضی از روش های کایروپراکتیک از کمی فشار استفاده می شود (درمان دستی ستون فقرات)، در حالی که روش های دیگر خفیف تر هستند ( تحرک ستون فقرات). وقتی متخصص کایروپراکتیک برای اعمال یک فشار کنترل شده ناگهانی بر مفصل در حین قرار گرفتن بدن در یک وضعیت خاص از دست های خود استفاده می کند، درمان دستی منجر به صدا دادن گردن می شود. دراین روش باید به وضعیت جسمانی بیمار دقت شود. بیماریهایی مانند پوکی استخوان و یا آسیب، قد و وزن بیمار، راحتی بیمار یا اولویت بیمار مستلزم انجام یک روش درمان دستی خفیف تری که عموما تحرک ستون فقرات نامیده می شود، می باشد.علاوه بر این، بیمار یا متخصص کایروپراکتیک روش های تحرک ستون فقرات خفیف را ترجیح می دهد که شامل چرخاندن بدن یا فشار زیاد نباشد.
- جراحی: برای رفع گردن درد و گرفتگی فقط در صورتی که مشکلی مانند دیسک علت درد باشد جراحی توصیه میشود. زیرا معمولا گرفتگی گردن با درمانهای خانگی و استراحت بهبود مییابد مگر اینکه گردن درد علت جانبی یک درد دیگر باشد که در این صورت با تشخیص پزشک علت اصلی کشف و روشهای درمانی متناسب با سن و وضعیت بیمار و شدت درد اعمال میشود.
- بریسها: هدف از استفاده از بریس گردن، ایجاد حمایت برای سر و گردن در زمانی است که بیمار در حال بهبود یافتن از یک آسیب میباشد. ماهیچههای گردن مسئول بالا نگه داشتن سر، حفظ وضعیت طبیعی و حمایت و حرکت دادن گردن است.
- دارودرمانی: داروهایی که در اینجا مورد استفاده قرار میگیرد، اغلب داروهای ضد درد میباشند که برخی از آنها بدون نسخه نیز قابل دریافت هستند. داروهای مسکن مثل استامینوفن و دیکلوفناک و یا داروهای استروئیدی و شل کنندههای عضلانی درد را تسکین میدهند. بهترین شل کنندههای عضلات گردن داروهای موضعی تزریقی است که در مورد گرفتگی گردن شدید تجویز میشود. داروهای تزریقی در نزدیکی شاخههای عصبی و همراه با داروهای بیحسی مثل لیدوکائین تزریق میشود. در بعضی موارد، گردندرد عصبی به داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی پاسخ میدهند، اما یک دوره کوتاه مصرف کورتون نیز برای افرادی که اختلالات حادتر دارند، تجویز میشود. داروهایی که شامل گاباپنتین و پرگابالین هستند، اغلب برای تسکین علائم گردندرد عصبی استفاده میشوند. عملکرد این داروها با عملکرد داروهای ضد التهابی تفاوت دارند و حتی در بعضی موارد موثرتر از سایر مسکنها عمل میکنند. گلوکزامین، پروتئین ها، ویتامین C و B، سدیم ناپروکسن و آسپرین نیز برای کاهش درد مفید هستند.
پیشگیری از گرفتگی و درد گردن
اصلاح سبک زندگی نقش اصلی را در جلوگیری از گرفتگی گردن دارد.
- از دولا دولا راه رفتن یا قرار دادن سر خود جلوتر از بدن خودداری کنید. بدون بلند شدن یا تغییر وضعیت برای مدتی طولانی جایی ننشینید. چندین بار در ساعت عضلات گردن خود را بکشید.
- قرار گرفتن در وضعیت مناسب بدنی، مخصوصاً هنگام کار با کامپیوتر و گوشی موبایل
- استراحت مکرر داشته و عضلات گردن خود را کشش دهید.
- ارتفاع صفحه رایانه یا لپ تاپ خود را طوری تنظیم کنید که در حین کار گردن شما در وضعیت مناسب ( نه بالا و نه پایین ) قرار گیرد.
- مدیتیشن کنید، تنفس عمیق انجام دهید و برای رفع استرس در یوگا یا تای چی شرکت کنید.
- به طور منظم نرمش کنید. تمرینات تقویتی را انجام دهید تا احتمال آسیب دیدگی کاهش یافته و وضعیت بدن شما بهبود یابد.
- شروع تمرینات کششی در صورت مشاهده اولین علامت از علائم گرفتگی گردن.
- از تشک و بالش حمایتی استفاده کنید.
- به مقدار کافی آب بنوشید.
- وزن خود را متعادل نگه دارید. همواره به رژیم غذایی خود توجه کنید و نگذارید BMI بدنتان از مقداری که برای سنتان مجاز است بالاتر رود. اضافه وزن سبب فشار به مفاصل میشود و همچنین دامنهی حرکتی را محدود میکند.
- در هنگام نشستن وضعیت درست خود را حفظ کنید. وقتی پشت میز مینشینید، پاها با تنه زاویه ۹۰ درجه داشته باشد، قوز نکنید و زانوها را کمی پایینتر از رانها قرار دهید.
- در هنگام خوابیدن وضعیت مناسبی داشته باشید و از بالش مناسب استفاده کنید. طوری بخوابید که بدن در یک راستا باشد و سر بالاتر از بدن قرار نگیرد.
- همیشه ورزش کردن جزو برنامههایتان باشد. ورزش علاوه بر سلامت روحی جسم را نیز تقویت میکند و جسم قوی کمتر در معرض بیماری و مشکل قرار میگیرد.
- از حمل وسایل سنگین یا قرار دادن کیفهای سنگین روی شانه جدا خودداری کنید. این کار علاوه بر آسیب به مفاصل، عضلات را هم تحت فشار قرار میدهد.
- سیگار کشیدن را ترک کنید: سیگار کشیدن می تواند شما را در معرض ریسک بالاتر ابتلا به گردن درد قرار دهد.
- مدت زمانی که به تلفن همراه نگاه می کنید را محدود کنید. گوشی همراه خود را در مقابل چشم خود قرار دهید. از هدفون یا هندزفری استفاده کنید. تلفن همراه را بین شانه و گوش خود نگه ندارید.
- برای یک مدت زمان طولانی رانندگی نکنید. در هنگام رانندگی در یک وضعیت درست بنشینید. پس از هر ساعت بایستید و حرکات کششی انجام دهید. صندلی خود را تنظیم کنید. از تلفن همراه استفاده نکنید.
ورزشهای مفید در کاهش درد گردن
کشش دستی گردن: کشش آرام گردن با کاهش فشار بر روی عصبها یا عروق، خونرسانی در عضلات گردن، تاندونها و رباطهای ناحیه آسیبدیده شده را افزایش داده و از این طریق به کاهش درد و التهاب کمک میکند.
دوچرخه ثابت: دوچرخه سواری یا دوچرخه ثابت مناسب بیمارانی است که در حالت نشسته راحتتر هستند.
دستگاه اسکی فضایی: انجام ورزش هوازی در کنار تمرینهای مقاومتی و تقویتی مزیت اصلی این دستگاه است، چون دستههای اکثر این دستگاهها را میتوان فشار داد یا کشید، بالاتنه به کار گرفته میشود و مقاومت در برابر حرکت پدال زدن عضلهها را به مرور قویتر میکند.
علاوه بر تمرینهای کششی، هر گونه ورزش هوازی با شدت پایین مانند پیادهروی و ایروبیک نیز غالباً برای برطرف کردن گرفتگی عضلانی مفید است. اگرچه پیادهروی اثر مستقیم بر گردن ندارد، اما به دلیل بهبود گردش اکسیژن در بافتهای نرم ستون فقرات فرایند التیام را شتاب میبخشد.
پیادهروی: مزیت پیادهروی این است که به جز یک جفت کفش مناسب نیاز به تجهیزات خاصی ندارد و در فضای سرپوشیده یا آزاد در اکثر مکانها مانند خانه یا روی تردمیل قابل انجام است.
کشش ملایم
به محض آن که درد قدری آرام شد، سعی کنید کشش ملایمی را به گردن وارد کنید. کشش در حد قابل تحمل خشکی و گرفتگی را کاهش میدهد و به بازیابی دامنه حرکت طبیعی گردن میانجامد. پیشنهاد میشود تا بیماران تمرینهای کششی مناسب را از متخصص فیزیوتراپی یا دیگر متخصصین مجرب آموزش ببینند.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
در اکثر افراد، گرفتگی گردن را می توان با ورزش و تغییر سبک زندگی کنترل کرد. با این حال، شرایط خاصی وجود دارد که در صورت عدم درمان به موقع اسپاسم گردن، میتواند خطرناک باشد. در صورت داشتن هر یک از علائم زیر باید فوراً به پزشک مراجعه کنید:
- گردن درد در اثر تصادف، پرت شدن از بلندی، زمین خوردن یا آسیب دیدگی.
- درد شدید گردن که مانع از خواب شبانه یا شرکت در فعالیتهای عادی میشود.
- درصورتی که گردن درد به بازوها و یا دستها کشیده شود.
- بی حسی (از دست دادن احساس) در بازو یا سایر اعضای بدن.
- مشکلات در حرکات اندام ها.
- از دست دادن کنترل روده یا مثانه.
- علائم عفونت، مانند تب یا لرز.
- کبودیهای قابل مشاهده روی پوست، سفتی گردن و سردرد (اینها نشانههای احتمالی مننژیت هستند).
- مزمن شدن و یا تشدید درد بعد از سه هفته حتی با وجود استراحت و اقدامات درمان خانگی.
- درصورتی که تب یا سردرد داشتید.
- اندامهای دیگر بدن مثل مثانه یا روده دچار اختلال شد.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع