روغن زیتون جزء اصلی رژیم غذایی مدیترانه ای است. سرشار از آنتی اکسیدان است. چربی اصلی موجود در آن اسیدهای چرب تک غیراشباع (MUFAs) است که کارشناسان آن را یک چربی سالم می دانند.
آنتی اکسیدان های موجود در روغن زیتون ممکن است به محافظت از بدن در برابر آسیب سلولی که می تواند منجر به طیف وسیعی از شرایط و بیماری ها شود، کمک کند. روغن زیتون فرابکر طعم تلخی دارد، اما حاوی آنتی اکسیدان بیشتری نسبت به انواع دیگر است، زیرا کمترین فرآوری را انجام می دهد.
در این مقاله، درباره فواید روغن زیتون برای سلامتی بیشتر بدانید و ایده هایی در مورد نحوه استفاده از آن بیابید.
روغن زیتون از زیتون، میوه درخت زیتون به دست می آید. زیتون یکی از محصولات سنتی منطقه مدیترانه است. مردم با فشار دادن زیتون کامل روغن زیتون درست می کنند.
مردم از روغن زیتون در آشپزی، لوازم آرایشی، دارویی، صابون و به عنوان سوخت چراغ های سنتی استفاده می کنند. روغن زیتون در اصل از دریای مدیترانه آمده است، اما امروزه در سراسر جهان محبوبیت دارد.
در رژیم غذایی، افراد زیتون را در روغن زیتون یا آب نمک نگهداری می کنند. آنها آن را کامل یا خرد شده می خورند و به پیتزاها و غذاهای دیگر اضافه می کنند.
آنها می توانند از روغن زیتون برای نان، برای ریختن روی پاستا، در پخت و پز یا به عنوان سس سالاد استفاده کنند. برخی افراد آن را به صورت قاشقی برای مقاصد دارویی مصرف می کنند.
بسیاری از مطالعات به فواید روغن زیتون برای سلامتی پرداخته اند. روغن زیتون فوق بکر که بهترین روغن موجود است، سرشار از آنتی اکسیدان است که به جلوگیری از آسیب سلولی ناشی از مولکول هایی به نام رادیکال های آزاد کمک می کند.
رادیکال های آزاد موادی هستند که بدن در طول متابولیسم و سایر فرآیندها تولید می کند. آنتی اکسیدان ها رادیکال های آزاد را خنثی می کنند.
اگر رادیکال های آزاد بیش از حد ایجاد شوند، می توانند باعث استرس اکسیداتیو شوند. این می تواند منجر به آسیب سلولی شود و ممکن است در ایجاد برخی بیماری ها از جمله انواع خاصی از سرطان نقش داشته باشد.
نکاتی برای استفاده
نکاتی برای استفاده از روغن زیتون عبارتند از:
آن را روی سالاد بریزید یا به سس سالاد اضافه کنید
آن را روی یک نان تازه بریزید
هنگام تهیه نان از آن استفاده کنید
هنگام سرخ کردن از آن به جای سایر چربی ها استفاده کنید
دستور العمل های زیر را امتحان کنید:
نان تخت ترد رزماری و روغن زیتون
اسپاگتی با روغن زیتون، فلفل قرمز و سیر
سیب زمینی های روغنی
طبع روغن زیتون
در طب سنتی، در خصوص خواص و مزاج روغن زیتون این گونه آمده است که:
- تقویت حافظه و ازدیاد هوش
- نقش حفاظتی از معده
- بلغم را از بین می برد.
- عصب را تقویت می کند.
- درمان تمام انواع یبوست ها
- موثر در درمان بیمازی های پوستی
- کمک به عملکرد کبد
- مفید برای رشد قد و وزن کودکان
- پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی و کمک به درمان بیماری های قلبی وعروقی
- مصرف روغن زیتون، حساسیت بدن را نسبت به انسولین بیشتر کرده و قندخون تنظیم می شود، به علاوه می تواند از تجمع چربی ها در اطراف شکم جلوگیری کند
- یکی از فواید مهم این روغن پاکسازی سموم و رسوبات از کبد و بدن در تمامی بیماری ها، بویژه رفع اثرات آلودگی هوا است.
- اگر روغن زیتون را بیش از یک سال و به قولی تا ۶ سال نگهداری کنند کهنه می شود، و آن را زیت العتیق گویند. از روغن زیتون عتیق می توان به صورت سرمه برای تقویت چشم استفاده نمود.
- روغن زیتون، هر چه بیشتر بماند به لحاظ خوراکی و درمانی قوی تر می گردد.
- روغن زیتونی که از میوه نارس گرفته شود،سرد و خشک بوده،و برای رفع گرفتگی ها و انسدادها مفید است.
انواع روغن زیتون
- فرابکر، که بهترین نوع روغن زیتون است و بدون استفاده از مواد شیمیایی و فقط به طریق مکانیکی اعمال میشود.
- بکر، در درجه بعدی روغن زیتون، از نظر کیفیت قرار میگیرد.
- معمولی، از نظر کیفیت در سطح پایینتری قرار گرفته.
- لامپانت، غیرخوراکی بوده و به علت کیفیت خیلی پایین حتما پس از تصفیه مصرف میشود.
- تصفیه شده، اصطلاحا بی بو که متاسفانه اکثر خواص آن گرفته شده تا به ذائقه مردم خوش بیاید.
- تفاله زیتون”پومس”، روغنی که توسط حلالهای شیمیایی یا فیزیکی از تفالههای زیتون میگیرند
شیوه تشخیص روغن زیتون اصل
یک قاشق روغن زیتون، را بو کنید باید بوی میوهای یا علف تازه بدهد. سپس آن قاشق را در دهان میچرخانیم و با هوا آن را پایین میدهیم سپس لحظهای احساس تلخی، تندی در انتهای گلو حس میکنیم، نترسید چون پس از یک دقیقه تلخی و تندی از بین رفته و احساس خوشایندی به ما دست میدهد که فکر میکنیم خوشمزهترین خوراکی دنیا را خوردهایم حتما توجه کنید این روغن نباید در دهان بماسد و بوی سرکه و نای گرفتگی نداشته باشد.
از نشانههای روغن زیتون خوب این است که اگر یک قاشق چای خوری از آنرا به دهان بگذارید سوزش ملایمی در ابتدای حلق شما ایجاد شده، بلافاصله نیز از بین میرود.
طرز تهیه روغن زیتون
زیتون تازه با کیفیت را پس از برداشت شسته و پس از جدا کردن هسته، آن را خرد یا آسیاب کنید (آسیاب کردن زیتون نتیجه بهتری به شما می دهد). زیتون های آسیاب شده را در ظرفی حرارت دهید تا کم کم روغن خود را پس دهند. سپس تفاله و روغن را در صافی بریزید و با وارد کردن فشار به تفاله باقی مانده روغن آن را جدا کنید (ریختن تفاله در پارچه ای محکم و تمیز برای این کار بهتر است چون راحتر می توان به پارچه فشار آورد. فشار وارد کردن معمولا با کمک اهرم هایی انجام می شود در گذشته دو سنگ صاف روی هم کمک بیشتری به خارج شدن روغن می کرد.
کیانا
اون حرارت خاصیتشو از بین نمیبره؟ روغن گیریام همین شکلی از زیتون روغن میگیرن؟