امروزه مشکلات قلبی عروقی یکی از بیماریهای شایع به شمار میرود، به طوری که افراد زیادی به این بیماری مبتلا هستند. یکی از دغدغههای افراد مبتلا به مشکلات قلبی عروقی این است که خوردن چه چیزهایی برای آنها مفید و چه چیزهایی برای آنها مضر است. در این مطلب قصد داریم به بررسی فواید و مضرات ترشی بپردازیم. ببینیم آیا برای این افراد مضر است یا خیر؟
آیا ترشی قند دارد؟
یکی از مواردی که معمولاً به ترشیها اضافه میشود، سرکه است. سرکه به ویژه سرکه سیب در کاهش قند خون تأثیر دارد و در اثر کندکردن هضم و جذب کربوهیدراتها از افزایش قند خون بعد از صرف غذا جلوگیری میکند. از این رو مصرف ترشی در حد اعتدال در بیماران مبتلا به دیابت مفید است.
خواص تغذیهای ترشیجات
در تهیه ترشیها معمولاً از سبزیجات و میوهجات مفید و ارزشمند و با خواص تغذیهای خوب استفاده میشود. از آنجایی که در فرآیند تهیه آنها حرارت وجود ندارد، پس خواص تغذیهای آنها تا حدی حفظ میشود. از طرفی فرآیند ارزشمند تخمیر در اثر فعالیت باکتریهای لاکتوباسیل در تولید ویتامینهای گروه B نقش داشته و در واقع همانند پروبیوتیکها عمل کرده و بر سلامتی دستگاه گوارش تأثیرگذار خواهد بود.
البته لازم به ذكر است كه در فرآیند تهیه ترشیها، برخی از مواد مغذی دستخوش تغییرات میشوند که به ماهیت ماده عملآوری و مدت زمان آن بستگی دارد. هر چه زمان نگهداری طولانیتر باشد، کاهش ارزش تغذیهای مواد مغذی بیشتر خواهد بود، برای مثال ویتامین C و اسیدفولیک از حساسترین مواد مغذی میباشند که طی این فرآیند به شدت کاهش پیدا کرده و یا کاملا از بین میروند.
همچنین خوب است بدانید ترشی در مقایسه با محصولات لبنی همچون ماست و پنیر که طی تخمیر مغذیتر میشوند، ارزش تغذیهای چشمگیری ندارد.
اسیدلاکتیک تولیدشده در فرآیند تخمیر حمایتکننده رشد فلور طبیعی بوده و باعث نرمال شدن سطح اسید معده شده و به جذب پروتئین و آهن بدن کمک میکند. تخمیر باعث کاهش ترکیبات ضد تغذیهای میشود. فرآیند تخمیر در تهیه ترشی باعث کاهش 87 درصدی نیترات طبیعی موجود در کلم و 70 درصدی اسید اگزالیک چغندر میشود. همچنین فرآیند تخمیر باعث شکسته شدن فیتاتها شده و از این طریق جذب مواد معدنی افزایش مییابد.
دانههای خردل و زردچوبه که معمولاً در تهیه ترشیجات به کار میروند، باعث بهبود هضم و تقویت سیستم ایمنی میگردند. ترشیها معمولاً اشتهاآور بوده و باعث بهبود مصرف مواد غذایی میشوند.
مضرات مصرف ترشی
طی تخمیر خاصیت اسیدی ترشی مضاعف شده و در صورت مصرف بیش از حد، باعث افزایش ترشح اسید معده میشود و برای مبتلایان به زخم و ورم معده و اثنی عشر و ریفلاکس مضر است.
دشمن دندانها
تمام ترشیها و خوراکیهای اسیدی با PH پایین میتوانند در مینای دندان و لثهها نفوذ کنند. علاوه بر سست کردن دندانها، باعث تخریب و فساد دندانها و لثهها شوند. دکتر عظیمی معتقد است برای اینکه مینای دندان کودکان در مقابل مواد شیمیایی و اسیدی آسیب پذیرتر است، بهتر است خوراکیهای ترش و اسیدی مثل ترشی را کمتر مصرف کنند.
این شورها و ترشی های بانمک
با توجه به این که در تخمیر، مزه ترش و اسیدی در شور و ترشی غالب میشود. برخی افراد با این گمان که محصول ترش است و نمک کمی دارد بیش از حد آن را می خورند. اما باید بدانید شور و ترشی هر دو، حاوی میزان بالای نمک است و برای مبتلایان به نارسایی کلیوی، بیماران قلبی عروقی و افراد با فشار خون بالا محدودیت مصرف دارد.
از سوی دیگر، مصرف ترشیهای بسیار شور و مملو از ادویهجات تند همراه غذاهای گوشتی از قدرت جذب پروتئین گوشت میکاهد. لازم است بدانید اگر ترشی را بدون نمک تهیه کنید تا مدت نسبتا زیادی ماندگاری دارد و طعم آن با ترشی های پرنمک برابری میکند.