همانطور که می دانید بارداری از شیرین ترین دوران های عمر است و برای اینکه بتوانید با خوشی و آرامش کامل آن را پشت سر بگذارید باید به نکات ساده و موثری توجه کنید تا خیالتان بابت سلامتی مادر و نوزاد راحت باشد. همانطور که می دانید برای حفظ سلامتی نوزاد لازم است حتی پیش از ازدواج نیز مواردی را رعایت کنید مانند حفظ پاکدامنی و … اما هر چه به زمان باردارشدن می رسید اهمیت و ارزش این دوران برای شما بیشتر می شود.
- سلامت روان و جسم هر دو برای سلامت مادر و جنین لازم است، برای سلامت روان سعی کنید که تدابیر معنوی بارداری از قبیل دائم الوضو بودن، قرائت آیات قرآن و… را رعایت کنید.
- برای سلامت جسم، مصرف مواد غذایی طبیعی و سالم و مغذی از قبیل شیره انگور، مویز، بادام، سمنو، روغن طبیعی، نمک طبیعی، خشکبار مانند توت خشک،برگه ها و … را برنامه غذایی خود قرار دهید.
- از میوه هایی مثل به شیرین، گلابی شیرین، سیب ترش و شیرین و انار ترش و شیرین بیشتر استفاده کنید.
- ورزش و تحرک مناسب و نیز استراحت کافی را باید در زندگی روزمره خود قرار دهید.
مواردی که باید در بارداری از آن ها اجتناب کرد
- مانند عدم مصرف فست فود ها، غذاهای سرد مانند گوشت گاو، خوردن اغذیه کارخانه ای، عدم مصرف خودسرانه داروها را در نظر بگیرید.
- پرهیز از یبوست. برای درمان یبوست در زنان باردار باید حتّی المقدور از دستورات ساده غذایی مثل افزایش مصرف میوه و سبزیجات، پیاده روی سبک و مانند آنها بهره گرفت و تنها در صورت ضرورت از ملیّن های ملایم استفاده کرد
- ممنوعیت استعمال سیگار و سایر دخانیات و نیز موادّ مخدّر، روانگردان و … در دوران بارداری نیاز به تذکّر ندارد و معمولاً هم – حدّاقل در کشور ما – این مسایل برای زنان باردار چندان مطرح نیست؛ امّا آنچه که مهم است این است که متاسّفانه بسیاری از زنان باردار به علّت الطاف! همسر یا سایر اعضای خانواده در معرض دود سیگار قرار می گیرند که این مساله می تواند تاثیر نامطلوبی روی جنین بگذارد. لذا توصیه می شود حدّاقل در این دوران، از استعمال هرگونه دخانیات در فضای منزل خودداری شود.
- پرهیز از حمام زیاد و طولانی در زمان بارداری.
- پرهیز از حرکات و ورزشهای سنگین.
- پرهیز از رابطه جنسی زیاد خصوصا در اوائل حاملگی و اواخر آن و مخصوصا در حاملگی اول.
- پرهیز از پرخوری و کم خوری.
- پرهیز از غم و اندوه بسیار خصوصا در زیر یک و نیم ماه و بالای هشت ماه.
- رهیز از خوشحالی شدید، صداها و بوهای شدید.
- پرهیز از فصد، حجامت، اسهال و قی مگر در صورت ضرورت.
- پرهیز از برداشتن اشیاء سنگین.
- پرهیز از دویدن و کوبیدن اشیاء به سرعت و قوت که جنین تکان شدید بخورد.
- پرهیز از فریاد زدن
- پرهیز از خوردن رازیانه،زعفران
توصیه هایی برای بارداری
- ماساژ دست و پا، گرم نگه داشتن زیر دنده ها با پارچه لطیف از جمله توصیه های طب سنتی برای زنان باردار است.از نظر طب سنتی رشد جنین در دمای مناسب (گرما) انجام می شود. از آنجا که جنین در حال رشد است مادر باردار باید پهلوهای خود را گرم نگه دارد.
- متوسّط افزایش وزن زنان باردار ۱۲-۱۰ کیلوگرم است که برای خانم های لاغر کمی بیشترو تا 18 کیلوگرم می باشد و برای خانم های چاق کمی کمتر و تا 11 کیلوگرم در نظر گرفته می شود. در ایران افزایش وزن بیش از ۱۲ کیلوگرم – و حتّی تا ۳۰ کیلوگرم – امری معمولی است در حالی که به نظر می رسد اگر زن باردار دستورات ساده ای مثل جویدن غذا، استفاده بیشتر از غذاهای گیاهی و پرهیز از خوردن قبل از گرسنگی و دست کشیدن از غذا قبل از سیری را رعایت کند؛ عملاً با چنین مشکلاتی مواجه نخواهد شد.
- بعضی از بانوان به دلیل نگرانی از ایجاد زردی در نوزادشان، در ماههای آخر بارداری مبادرت به مصرف بی رویه خنکی می کنند که این امر باعث بروز مشکلات در مادران می شود. این کار به هیچ وجه مورد توصیه ما نیست. راه منطقی آن است که در یکی دو ماه آخر بارداری، مادر، هفته ای یک بار، زبان خود را در آینه کنترل کند؛ اگر زبان زردرنگ بود می تواند نشان دهنده افزایش صفرا و احتمال ایجاد زردی در نوزاد باشد. در این حال بهتر است یک خنکی ملایم مثل عرق کاسنی را چند روز مصرف کنند تا مشکل حل شود.
انتخاب بیمارستان در دوران بارداری
بهتر است بیمارستانی که تصمیم به زایمان در آن را دارید از قبل مشخّص کنید. این کار باعث آرامش خاطر شما می شود. به جای تکیه بر ظواهر و تبلیغات، از تجربه سایر زنان استفاده کنید. سعی کنید بیمارستانی را انتخاب کنید که:
حتّی المقدور پرسنل بخش زایمان آن همگی زن باشند. در مورد خوش اخلاق بودن پرسنل بیمارستان هم با وسواس تحقیق کنید. مشکلات روحی طبیعی زن پس از زایمان، نباید با برخوردهای نامناسب پرسنل بیمارستان مضاعف شوند. به محل زندگی شما نزدیک باشد.(در مدّت حدّاکثر ۱ ساعت قابل دسترسی باشد.) زیاد شلوغ نباشد. فراموش نکنید که بیمارستانهای گرانتر لزوماً بیمارستانهای بهتری نیستند. بیمارستان را بر اساس نوع بیمه و میزان بودجه خود انتخاب کنید و استرس هزینه های سنگین زایمان را به استرس های دیگر این دوران اضافه نکنید. حتّی بسیاری از بیمارستان های خیریه، گاه خدماتی کامل تر از بیمارستان های خصوصی گران قیمت ارایه می کنند. ترجیحا بیمارستانی باشد که پزشک معالج شما در آن کار می کند یا آن که حدّاقل از بیمارستان هایی باشد که این اجازه را می دهند که پزشک معالج شما بتواند به هنگام زایمان بر بالین شما حاضر شود.