در خصوص خواص و مزاج نعنا (نعناع) در طب سنتی آمده است که:
- مزاج آن گرم و خشک است.
- گرمی نعنا قابل توجه است لذا مصرف آن میبایست با ملاحظه مزاج شخص صورت گیرد.
- در سرد مزاجها باعث تأمین حرارت مورد نیاز بدن میشود.
- تحلیل برنده رطوبات بدن است و بلغم را نیز دفع میکند.
- مالیدن روغن نعناع بر پیشانی سردردهای ناشی از سردی را از بین میبرد.
- مقوی معده و کم کننده عمل هضم است. (بخصوص عرق نعنا).
- نعناع رفع کننده سردردهای سرد, مقوی قلب و نشاط آور است.
- جویدن نعناع تازه یا خشک آن دندان درد را تسکین میبخشد.
- خون غلیظ را رقیق میکند (در گرم مزاجها باعث سوختن خون و غلیظ تر شدن آن میشود).
- آشامیدن شربت نعناع برای رفع درد سینه و پهلو بسیار مفید است. بهتر است نعناع را با آب گرم و نبات مخلوط و گرم مصرف نمود.
- آشامیدن عصاره نعناع در تنقیه فضولات و دفع رطوبتهای ریه و مجاری تنفسی مفید است.
- نعناع حتی در بهبود بیماریهای ریوی از جمله سل نیز موثر است.
- جوشانده آن همراه با پرسیاوشان برای تقویت معده، از بین بردن باد معده و آروغ، کولیت و دفع اقسام کرم شکم تاثیر بسزایی دارد.
- نشاط آور، اشتها آور و تقويت كننده قلب ميباشد.
- خوردن دو سه شاخه از نعناع با آب انار ترش موجب تسكين سكسكه، تهوع، استفراغ و سوء هاضمه ميشود.
- کم خوردن نعناع باعث از بین رفتن نفخ و زیادهروی در خوردن آن باعث ایجاد نفخ میشود.
عوارض مصرف زیاد نعناع در طب سنتی
- زیادهروی در خوردن نعناع، باعث خارش گلو و نفخ میگردد.
- مصرف افراطی آن ممکن است سبب التهاب معده شود.
- مصرف زیاد نعناع باعث تشدید گرمی بدن و حالت تهوع، سردرد و … میشود.
- زیاده روی در مصرف نعناع، برای اعصاب زیان آور است و برای برطرف کردن ضرر آن بهتر است با سرکه و ترشیها و لبنیات مصرف شود.
مصرف نعناع برای چه افرادی مضر است؟
- نعناع سست کننده فم(دهانه) معده است و برای کسانی که فم معده آنها سست یا بواسطه سستی دهانه معده ترش می کنند مضر است.
- مصرف آن در افراد گرم مزاج و آب و هوای گرم توصیه نمی شود و باعث افزایش گرمی بدن و حالت تهوع میشود و ممکن است سردردهای نوع گرم را تشدید کند.
مصلح نعنا چیست؟
کرفس، مصلح و بهبود دهنده خواص و مزاج نعنا (نعناع) است.