خواص و مزاج نمک در طب سنتی بدین قرار است:
- مزاج آن گرم و خشک است.
- مهمترین نقش نمک اصلاح خوراکیهاست. با افزودن مقداری کمی نمک به غذاها از مضرات آنها تا حد بسیار زیادی کاسته میشود.
- نمک طبیعی مضر نیست و وجود آن در برنامه غذایی کمبود بسیاری از ریز مغذیها را جبران میکند.
- نمک مصلح غذاهای سرد و نیکو کننده طعم غذا و سبزیها و حبوبات گس، بیمزه و ترشیها و گوشت و امثال آن است.
- به منظور ماندگاری مواد غذایی از نمک استفادههای مختلفی میشود. مثلا نمک سود کردن ماهی و گوشت و …
- برای برطرف کردن چرک و جلای دندان از آن در برخی پودرهای دهانشویه استفاده میشود.
- نمک دفع کننده رطوبت لزج و باز کننده انسداد است
- شفاف کننده پوست صورت بوده و اشتهاآور میباشد.
- پاک کننده و شوینده معده از رطوبات و مواد زائد است (به همین منظور توصیه میشود قبل از غذا مقدار کمی نمک میل شود)
- نمک به مقدار متعادل در برنامه غذایی بخصوص سرد مزاجها مفید است و از غلبه سردی و بیماریهای با سوء مزاج سرد پیشگیری میکند.
- نمک به سبک شدن غذا و هضم بهتر آن نیز کمک میکند.
- نمک به مقدار کم در غذا، معده را تقویت و سنگینی بعد از غذا را برطرف میکند.
- نمک هم به صورت خوراکی و هم ضماد آن به همراه روغن زیتون در پیشگیری و رفع ورمها (خصوصا ورم سرد) موثر است، این خاصیت بخصوص در خانمهای باردار که در طول دروه بارداری به ورم نواحی مختلف بدن مبتلا میشوند مفید است.
- نمک مسهل بلغم و سودای زائد بدن است.
- نمک کرمهای معده و روده را نابود میکند.
- دفع کننده باد (ریح) از بدن است.
- مزه مزه آن (بخصوص قبل از غذا) برای ثقویت لثه و رفع چرک دندان موثر است.
- در شرایط پر استرس فقط ذره ای نمک بخورید. مصرف مقدار ناچیز نمک در شرایط استرس زا، با تاثیر روی فشار خون و اعصاب باعث ایجاد آرامش می شود.
نکته مهم در انتخاب نمک
- در انتخاب نمک باید دقت کرد نمکهایی که فرآیندهای شیمیایی به اسم یددار کردن روی آن انجام شده خواص نمک طبیعی را ندارند بلکه مضر نیز هستند.
- هدف از ارائه نمکهایی که ابتدا به بهانه کمبود ید وارد چرخه غذایی شدند و سپس همین نمکهای یددار سمی و مضر شناخته شدند، چیزی جز بد نام کردن و حذف نمک از برنامه غذایی نیست.
عوارض مصرف زیاد نمک
طبع گرم و خشک نمک و قدرت آن در تحلیل رطوبات و حرارت دادن به بدن باعث شده در کنار خواص بسیار زیاد، در صورت مصرف بیش از حد و غیر اصولی به بدن آسیب جدی برساند و برای مغز گرم مضر و عوارض زیر را به دنبال داشته باشد:
- بالا رفتن فشار خون
- بروز آسیب و ناراحتیهای معده
- پوکی استخوان
- آسم
- نارسایی در عملکرد کلیه
- ورم مچ پاها
- تاریکی چشم و ضعف بینایی
- تحلیل رطوبات طبیعی بدن
- کاهش منی
- انسداد، مشکلات پوستی، تولید سودا و لاغری
مصلح نمک و کاهنده عوارض آن چیست؟
روغن بادام، گوشت حیوان جوان فربه، آویشن، چربیها و داروهای سرد و تر مصلح و بهبود دهنده خواص و مزاج نمک هستند.