کاهش اشتها میتواند به دلایل متعددی به وجود بیاید، در مورد این موضوع بهترین کار این است که به طبیب حاذق مراجعه نمایید و با دادن شرح حال به او، بررسی کامل از کم اشتهایی شما صورت بگیرد.
اما در این پست مجله طب سنتی طبایع، سعی کردهایم برخی از مهمترین دلایلی که باعث کاهش اشتها و میل به خوردن غذا میشود را مورد تحلیل و بررسی قرار دهیم.
عوامل و دلایل کاهش اشتها از منظر طب سنتی
از عوامل و دلایل کاهش اشتها میتوان به طور کلی به موارد زیر اشاره کرد:
- سوء مزاج معده
- وجود ماده زائد و خلط بد در معده
- ورم معدهای کبد
- یبوست مزاج
- ریزش نزله و ترشحات مغزی به معده
- حالت امتلا و پری رگها و کل بدن (به نوعی حالت اشباع)
- کم تحرکی و ضعف قوای هاضمه و …
نکته: مواردی که در اینجا ذکر شده است از دیدگاه طب سنتی و مزاج شناسی است، وگرنه مسئله بیاشتهایی یا کماشتهایی به مواردی چون استرس، بارداری، عفونت، اختلالات خود ایمنی و … نیز بستگی دارد.
سوء مزاج معده
از بین دلایل بالا، سوء مزاج معده، خصوصاً سوء مزاج گرم نقش بیشتری نسبت به سوء مزاج سرد در کاهش اشتها دارد، این حالت در افراد گرم مزاج و کسانی که در حین بیماری دچار تب میشوند بیشتر دیده میشود، راهکار مناسب برای این مشکل رفع حرارت زائد معده است.
باید به این نکته توجه داشت، کسانی که دمنوشهای گرم و غذاهای خیلی گرم نیز زیاد مصرف میکنند مشکل کاهش اشتها برایشان دور از انتظار نیست.
بهبود و درمان
پس از شناخت دلایل کاهش اشتها برای بهبود یا درمان کامل بیاشتهایی یا کماشتهایی میتوان به یکی از شیوههای زیر اقدام کرد:
- هرکدام از دلایل اشاره شده را در خود جست و جو و نسبت به درمان آن اقدام کنید.
- با ورزش، پاکسازی معده از مواد زائد و پرهیز از ریزه خواری، شست و شوی معده با شربت عسل (عسلاب) ناشتا و مصرف مقدار اندکی نمک قبل از غذا میتوان اشتها را برگرداند.
- همینطور برای گرم مزاجها و افراد دارای سوء مزاج گرم، مصرف چاشنیهای ترش مزه در ابتدای غذا محرک و برانگیزاننده اشتها به شمار میآید.