روماتیسم چیست؟
روماتیسم رایج ترین بیماری مفصلی در بین عموم بوده و حدود ۳۵ درصد افراد مبتلا به آن بعد گذشت حدود ۱۰ سال دچار مشکلات جدی شده و نمی توانند حتی کار های روزمره خود را انجام دهند. نشانه های آن در ابتدا مفاصل فرد متورم شده، درد گرفته و بی حس می گردد. بعد از گذشت مدتی بی تحرکی باعث می شود که نواحی مفصلی خشک شده و مفاصل به شدت آسیب پذیر گردند. علاوه بر این علامت ها گاهی تاثیرات و نشانه های دیگر سایر اندام ها رخ می دهد مانند نمایان شدن در ریه، قلب و چشم می باشد.
هنوز علت اصلی این بیماری تخیص داده نشده ولی عفونت ها که باعث ضعف سیستم دفاعی بدن شده می تواند یکی از علل این بیماری باشد. از آن جایی که دلیل اصلی این بیماری مشخص نیست، درمانی قطعی نیز برای آن وجود ندارد و بیشتر برای جلوگیری و کاهش دردها و عوارض آن تلاش می شود.
آیا روماتیسم درمان قطعی دارد؟
قبل از هر بحثی باید به این نکته توجه کنید که به دلیل تغییرات شدید هورمونی و یکسری موارد متغییر دیگر به تکرر در تحقیقات مختلف این موضوع به اثبات رسیده است که روماتیسم در زنان نسبت به مردان بسیار شایع تر است. اما در مورد قطعی بودن درمان روماتیسم باید بدانید که در حال حاضر جواب مطمئن برای این سوال وجود ندارد و منابع مختلف اطلاعات گوناگونی در اختیار ما قرار می دهند، اما آن چه از اکثریت آن ها قابل برداشت هست، عدم وجود درمان قطعی برای این بیماری در حال حاضر است.
- محقق روماتیسم کنگره روماتولوژی ایران در مصاحبه ای، این گونه بیان می کند. که این مشکل درمان قطعی ندارد و بیماران نباید فکر کنند که پس از یک دوره مصرف دارو، می توانند داروها را کنار بگذارند.
- جمعی از پزشکان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درمان روماتیسم را در دسترس می دانند و معتقدند که این بیماری علاوه بر راه های موثر خانگی نظیر مصرف قهوه، ژل رویال، سیر و …، بزودی درمان های دارویی قطعی نیز خواهد داشت.
- محققان دانشگاه میسوری با بررسی مطالعات مختلف، در مقاله ای این موضوع را بیان کرده اند که درمان روماتیسم به طور قطعی تا 1 الی 2 سال آینده با کمک گیری از فناوری بازسازی سلولی و کاهش توان ایمنی امکان پذیر می شود.
راه های درمان روماتیسم در پزشکی جدید چیست؟
امواج صوتی در درمان روماتیسم
اگر تا چند سال پیش در مورد درمان روماتیسم با امواج صوتی صحبت می شد، کسی آن را باور نداشت اما امروزه تکنولوژی به کمک پزشکی آمده است و ما شاهد روش های نوینی در این عرصه هستیم. درمان آرتریت به کمک امواج اولتراسونیک یکی از فناوری های نو ظهور اما کارآمد است. در این روش ابتدا پزشک به کمک تصویربرداری محل و شدت آسیب را در روماتیسم مورد بررسی قرار می دهد و سپس تحت روشی به نام اولتراسوندتراپی به درمان روماتیسم بیمار می پردازد.
این روش به میزانی کارآمد و موثر است که بعد از مدت کوتاهی درد و التهاب بیماری تا حد زیادی برطرف می شود. محققان انگلیسی در سال 2003 به بررسی تاثیر امواج صوتی در درمان بیماری های خودایمنی نظیر روماتیسم پرداختند. نتایج حاصل شده نشان داد که با انجام اولتراسوندتراپی، بیمار توانایی این که چیزی را دست بگیرد، پیدا می کند. البته این تنها مزیت این روش درمانی نیست، بلکه درمان به کمک امواج صوتی مزیت های دیگر هم دارد.
- انعطاف پذیری مچ دست را افزایش می دهد.
- خشک و سفت شدن مفاصل را هنگام صبح، کاهش می دهد.
- تعداد مفاصل متورم و دردناک را کاهش می دهد.
- کمک به ترمیم استخوان علاوه بر درمان روماتیسم براساس مقالات منتشر شده از دانشگاه آکسفورد
- کنترل پیشرفت بیماری روماتیسم براساس نتایج آزمایشات دکتر فردریک سالامانکا
تزریق اوزون، روشی جدید و عجیب در درمان روماتیسم
این روش درمانی برای انواع مختلفی از دردهای ماهچه ای و مفصلی مفید است. در موارد آسیب به رباط های اسکلتی، تزریق اوزن باعث بازگشت جریان خون به بافت ها شده و با مهیا کردن مواد لازم برای بافت های آسیب دیده باعث بهبودی این بافت ها می شود. در درمان روماتیسم با تزریق اوزون، ترکیبی از اوزون، پروکائین، ویتامین بی 12 و مواد دیگر در بافت های نرم تزریق می شود. این تزریق باعث درمان تورم و سپس افزایش جریان خون می شود و ترکیبات فیبری را برای افزایش ترمیم پذیری تحریک می کند. این تزریق باید هر 15 روز یکبار تکرار شود.
درمان روماتیسم با اوزون روش جدیدی نیست اما بیماران به دلیل کاهش درد خود از آن رضایت دارند. لازم به ذکر است که مصرف نوشیدنی ها مختلف در طی دوره کمک زیادی به سرعت گیری روند درمان می کنند. نوشیدنی هایی مانند قهوه بهترین دارو برای کمک به درمان روماتیسم و کاهش علائم آ« هستند. البته توجه داشته باشید که تاثیر قهوه در افراد مختلف متفاوت است.
رایج ترین روش های درمان روماتیسم قلبی کدامند؟
پزشکان معمولا به راحتی نمی توانند درمانی برای این بیماری انتخاب کنند. انتخاب روش درمان روماتیسم قلبی بسته به شرایط بیمار و شدت مشکل او، متفاوت خواهد بود؛ اما به طور معمول روش انتخابی برای درمان روماتیسم در یکی از گروه های زیر قرار خواهد گرفت:
- بستری در بیمارستان برای درمان نارسایی
- معاینات مکرر برای بررسی شرایط بالینی بیمار و تطابق روش های درمانی با شرایط بیمار
- آنتی بیوتیک برای درمان عفونت به خصوص برای دریچه ها
- درمان روماتیسم قلبی با داروهای رقیق کننده خون برای پیشگیری از سکته مغزی یا رقیق کردن خون برای تعویض دریچه ها
- قرار دادن بالون از طریق یک ورید برای باز کردن دریچه بسته شده طی آنژیوگرافی
- درمان روماتیسم با جراحی دریچه قلب برای ترمیم یا تعویض دریچه آسیب دیده
- داروهای پیشگیری کننده برای کاهش درصد ایجاد این اختلال و پیشرفت آن
- سوق دادن بیماران به مصرف داروهای طبیعی که به روند درمان کمک می کنند، مانند قهوه، ژل رویال، سیر و…
درمان دارویی شما را از روماتیسم قلبی نجات می دهد؟
- بررسی منظم فرد توسط متخصص قلب برای پایش قلب و بررسی شدت بیماری برای تعیین دوز مشخص دارو
- در درمان روماتیسم قلبی تزریق واکسن آنفولانزا و پنوموکوک حتما یکی اصول خواهد بود.
- در طی درمان، استفاده از آنتی بیوتیک ها به طور منظم صورت می گیرد. این مرحله برای پیشگیری از عفونت گروه آ باکتری استرپتوکوکوس در گلو و تب روماتیسمی عودکننده است.
- بهداشت دهان و دندان مناسب باید به طور کامل در درمان روماتیسم رعایت شود؛ زیرا ورود باکتری از طریق دهان به جریان خون می تواند خطر ایجاد عوارضی مانند عفونت لایه درونی قلب را افزایش دهد.
- از آن جایی که بارداری خود یکی از دلایل ایجاد روماتیسم قلبی است، در انتخاب دارو باید این موضوع به طور کامل در نظر گرفته می شود.
چند مورد از بهترین روش های درمان روماتیسم دست
ارتباط ذهن بدن
داروهای ضدالتهاب
داروهای مسکن
درمانهای غیردارویی
استفاده از نوشیدنی های جادویی و طبیعی
استراحت
رژیم غذایی
ماساژ
استفاده از اُرتوزها و بریس ها
داروهای شیمیایی برای درمان روماتیسم مفصلی
- قرص ادویل : یک داروی مسکن ضد التهاب غیر استروئیدی هست که به صورت ژله ای وجود دارد. و بیشتر برای افرادی که گرفتار مشکلات گوارشی هستند، مورد استفاده قرار می گیرد تا وضعیت بیماری گوارشی را تشدید نکند. این قرص در دردهای نسبتا شدید مورد استفاده قرار می گیرد. این قرص در استفاده های مکرر، ایجاد حالت اعتیاد و وابستگی می کند.
- مفنامیک اسید
- ژلوفن: بسیار مشابه ادویل است و تمامی ویژگی های آن را دارد. بهترین داروی مسکن و تاثیر گذارترین دارو در جهت کاهش دردهای میگرن در دنیا است؛ اما عوارضی هم دارد.
- دیکلوفناک
- کتورولاک
- ایندومتاسین
- ملوکسیکام
- ناپروکسن
- اتودولاک
- سلکسیب
- پیروکسیکام: این مورد شاید بهترین تجویز پزشک برای سوال برای درمان روماتیسم مفصلی چه بخوریم، باشد. این دارو اثربخشی بالایی دارد؛ اما در عین حال کمترین عوارض جانبی برای آن ذکر شده است. تهوع، واضح ترین عارضه پیروکسیکام است که آن هم در موارد استفاده مکرر بروز می کند. درمان روماتیسم به کمک این دارو به سرعت انجام می شود؛ اما با این حال پزشکان انواع خوراکی آن را کمتر تجویز می کنند.
آسپرین
- آسپرین، با تاثیری نامعین روی هیپوتالاموس، درد را کاهش می دهد. این مورد از آن دسته داروهایی است که در حال حاضر خیلی تجویز نمی شود. این دارو با تاثیر روی غلظت خون، یکسری آثار منفی دارد که به همین دلیل دیگر از آن به عنوان داروی مسکن استفاده نمی شود.
نکته: عوارض کلی داروهای شیمیایی به شرح زیر است. البته این عوارض تنها در 3 درصد استفاده بروز می کنند. تهوع، درد شکم، سوزش سر دل، اسهال، یبوست، نفخ شکم و خونریزی گوارشی و زخم معده، گیجی، سردرد، خارش پوست، تار شدن بینایی و سوت زدن گوش، وزوز گوش، تهوع، نارسایی حاد کلیه و کهیر.
اصلی ترین راه های درمان روماتیسم چشمی
استفاده از دارو های استروئیدی
قطره های چشمی
تزریقات کورتیکواستروئیدی
قرص ها
تزریقات کورتیکواستروئیدی
قرص ها
دارو درمانی برای غلبه بر روماتیسم ستون فقرات
داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی
کورتیکواستروئیدها
داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده
این دسته از داروهای درمان روماتیسم برای کمک به کاهش تورم و کاهش سرعت پیشرفت بیماری مورد استفاده قرار می گیرند. در درمان روماتیسم ستون فقرات با طب سنتی سعی می شود تا استفاده از این داروها به حداقل برسد. این داروها عوارض متعددی دارند و استفاده محدود از آن ها بهتر است.
محدودکننده ها و مسدودکننده ها
جدیدترین روش های درمان روماتیسم ستون فقرات
اصلاح حالت بدن
اوزون تراپی
لیزر تراپی سرد
الکتروتراپی
مگنت تراپی
تزریق PRP