نام و مزاج آن
نام اصلی آن ریواچ است و ریواس و رواش از آن ریشه میگیرد در فلات شرقی ایران، فارسی زبانان آن را به نام رواش و ریواچ میشناسند امروزه در ادبیات کتابی آن را ریواس میگویند و در افغانستان به آن چوکری هم میگویند.
ریواس طبعی سرد و خشک دارد.
معرفی
- ریواس، گیاه بومی آسیاست و احتمال میرود اولین بار در سیبری یا هیمالیا برداشت شده باشد. حتی گفته میشود چینیها پیش از میلاد مسیح به عنوان دارو از آن استفاده میکردند.
- گیاهی است از تیره ی ترشک ها ( هفت بندها ) و دارای ساقههای هوایی و برگهای آن محتوی مواد ذخیرهای و اسیدی است به همین جهت مورد استفاده ی خوراکی قرار می گیرد.
- ظاهر آن شبیه به کرفس اما صورتی رنگ و طعم آن ترش و شیرین یا ملس است
- قسمتهای مورد استفاده این گیاه دمبرگ آن است همچنین ریشه و میوه آن نیز مصرف دارویی دارد.
خواص ریواس
- مصرف این گیاه، جلوی عوارض ناشی از گرما را می گیرد و مخصوصا برای گرم مزاج ها توصیه میشود.
- از بهترین گیاهان برای خنک کردن کبد است.
- خاصیت اشتها آوری دارد.
- تهوع را از بین میبرد و باعث رفع تشنگی میشود.
- رقیقکننده خون است.
- برای درمان جوشهای گرم صورت بسیار مفید است.
- ساقههاى زیرزمینى آن نیز (معروف به ریوند) در رفع یبوست و کاهش علائم بواسیر تاثیرگذارند و معده را ضدعفونى مىکنند.
- برای استحکام استخوانها، ریشه ریواس را همراه با عرق مرزه در روغن کنجد بجوشانید و بعد از ولرم شدن آن را روی بدن ماساژ دهید.
- برای بیماری برص ریشه این گیاه دارویی را به صورت پودر درآورده، با عسل مخلوط کنید و در محل بمالید.
- برای درمان آبله، پیوره و دندان درد، ساقه ریواس را بجوشانید و به صورت ضماد روی محل قرار دهید. همچنین میتوانید خود ریواس را بجوید.
- بهعنوان فعال کننده عملکرد دستگاه گوارش، ناقل نمکهای صفراوی و محرک ترشح کبد شناخته شده است.
- این گیاه دارویی در دسته سبزیجات کمکالری قرار دارد و مصرف آن برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند، میتواند تاثیرگذار باشد، زیرا این گیاه با بالا بردن سوخت و ساز بدن به کاهش وزن کمک میکند.
- در طب سنتی ریواس برای دفع بعضی از باکتری های مضر استفاده میشود.
- ساقه و ریشهی آن حاوی مقادیر بالای فیبر هستند و به عنوان یک ملین طبیعی به بهبود حرکات روده کمک کرده و به پیشگیری ودرمان یبوست کمک می کند.
بیشتر بخوانید!
موارد منع مصرف
- افرادی که مزاج سرد دارند نباید در مصرف این گیاه زیادهروی کنند و حتما آن را با مصلحاتی نظیر عسل، مویز یا نبات مصرف کنند.
- مصرف بیش از اندازه ریواس باعث جلوگیری از جذب کلسیم و منیزیم توسط بدن و پوکی استخوان می شود
شیوه استفادهی ریواس
- توصیه میکنم حتما شربت ریواس را امتحان کنید، این شربت بسیار گواراست و کافی است آب این گیاه دارویی را با مقداری شکر بجوشانید تا غلیظ شده و به حالت عسلی شکل درآید.
- ۱۰۰ گرم آب ریواس خام را به همراه آب هویج یا کرفس، خیار و سیب (یک سوم آب ریواس، و دو سوم آبمیوهها یا سبزیهای ذکر شده) بنوشید.