در طب سنتی، در خصوص خواص و مزاج سرکه برنج این گونه آمده است که:
- سرکه برنج، دارای طبع سرد و تر و طعم ملایمی است. این سرکه فوایدی مانند تقویت ایمنی، تنظیم فشار خون، جلوگیری از عفونت و سمزدایی بدن دارد.
- اسیدهای آمینه موجود در سرکه برنج، متابولیسم بدن را افزایش داده و باعث از بین رفتن خستگی میشوند.
- از این سرکه برای تسکیندهنده التهاب ناشی از تابش نور خورشید بر پوست استفاده میشود.
- از ترکیب سرکه برنج، با اسانس روغن چای میتوان یک نرمکننده عالی برای پوست درست کرد. این ترکیب التهابات ناشی از آفتاب سوختی را نیز تسکین میدهد.
- میتواند میزان کلسترول را در شریانها و رگهای خونی کاهش دهد. به جلوگیری از بیماریهای قلبی مانند آترواسکلروز، حملات قلبی و سکته مغزی کمک میکند.
- حاوی مقادیر زیادی اسیدآمینه است که به حفظ سلامت بدن کمک میکند.
- با جلوگیری از ایجاد چربیهای پروکساید، پیری را به تعویق میاندازد.
نحوه استفاده
- استفاده از این سرکه در غذاهای آسیایی مانند سوشی، اونیگیری، سبزیجات، سالادهای کرهای، ساندویچها و غذاهای گوشتی رایج بوده و اغلب در غذاهای سرخ شده و سالادها کاربرد دارد.
- از ترکیب سرکه برنج با روغن کنجد میتوان چاشنی خوشمزهای درست کرد که طعم خاصی به غذا میدهد.
- از رشد میکروبها در ماهی خام جلوگیری میکند و به همین جهت در تهیه سوشی، مقداری از آن را به عنوان ماده نگهدارنده بر روی ماهی میریزند.
- در ژاپن با افزودن مقداری از این سرکه به برنج، از فاسد شدن آن در فصل تابستان جلوگیری میکنند.
طرز تهیه سرکه برنج
- نخست برنج را بشویید، با آب سرد خیس کنید و اجازه دهید به مدت ۶ ساعت خیس بخورد. پس از گذشت ۳ ساعت از خیس خوردن برنج، دانههای برنج را با دست فشار دهید تا خرد شوند و اجازه دهید به مدت ۳ ساعت دیگر در آب خیس بخورند. یک پارچه تنظیف را روی دهانه کاسهای قرار دهید. پس از اینکه برنج ۶ ساعت خیس خورد، آن را در پارچه تنظیف صاف کنید. آب برنج را به مدت یک شب در یخچال قرار دهید، سپس آن را از یخچال خارج کنید و اندازه بگیرید.
- به ازای هر پیمانه آب برنج، ۳/۴ پیمانه شکر سفید به آن اضافه کنید و هم بزنید تا شکر کاملا در آب برنج حل شود. مخلوط حاصل را به مدت ۳۰ دقیقه روی بخار آب کتری قرار دهید تا بپزد. پس از پخته شدن مخلوط، اجازه دهید خنک شود و به ازای هر ۴ پیمانه، ۱/۴ قاشق غذاخوری مخمر به آن اضافه کنید.
مراحل نهایی
- مخلوط را خوب هم بزنید و سپس آن را در ظروف شیشهای دردار بریزید. طوریکه ۱/۳ از حجم شیشهها خالی بماند. درب شیشهها را محکم ببندید و آنها را در محیطی با دمای معتدل که نه زیاد گرم و نه زیاد سرد باشد، قرار دهید. به مدت ۵ الی ۷ روز صبر کنید تا تخمیر صورت گیرد و مایه موجود در شیشهها شروع به حباب زدن کند.
- پس از این مدت، حبابها از بین میروند و ظرف سرکه باید عوض شود. سرکه را در ظروف شیشهای در دار دیگری بریزید، درب شیشهها را محکم ببندید و ۴ روز دیگر صبر کنید تا سرکه برنج آماده شود.
- پس از ۴ روز، سرکه را از صافی عبور دهید و به ازای هر ۲۰ پیمانه، یک عدد سفیده تخممرغ به آن اضافه کنید. سرکه را به مدت ۱۵ دقیقه دیگر روی حرارت بخار کتری قرار دهید تا بپزد. پس از ۱۵ دقیقه، سرکه برنج شفاف حاصل میشود.
من
طرز تهیه عرق برنجو نوشتین نه سرکه ضمن اینکه طبعشو ننوشتین
امیر
طبع سرکه اضافه شد، ولی این طرز تهیه سرکه برنج هست نه عرق آن