خوردن و آشامیدن

سیر تا پیازِ زعفران

توضیحاتی پیرامون خواص زعفران و نحوه استفاده از آن در دیدگاه طب سنتی

زعفران مزاج گرم و خشک دارد و از دیرباز مورد توجه اطبا بوده است و در قدیم به آن ((زرپران)) می گفتند. زعفران، دارای ترکیبات مختلفی است که این گیاه فوق العاده و با ارزش را بیش از پیش مشهور ساخته. امروزه مقدار و میزان این ترکیبات را که نشان دهنده کیفیت زعفران اند، می توان از طریق آزمایش در آزمایشگاه و لابراتور ها سنجید. هر چقدر درصد این ترکیبات بیشتر باشد نشانه کیفیت بیشتر  این ادویه با ارزش است.

ترکیبات اصلی زعفران:
  • سافرانال عامل ایجاد عطر و بو در این گیاه است.
  • پیکروسین باعث ایجاد طعم فوق العاده زعفران است.
  • کروسین عامل ایجاد رنگ در زرپران می باشد و عامل پیشگیری از سرطان نیز می باشد.

فواید زعفران از دیدگاه طب سنتی:

  1. از اصلی ترین فایده زعفران، مفرح و شادی آور بودن آن است. افرادی که دارای بیماری های روحی مانند افسردگی، ناامیدی و … هستند با استفاده از زعفران، تغییرات محسوسی را در زندگی خود خواهند دید.
  2. یکی از معجون های خارق العاده برای پاک سازی کلیه ، کبد و مثانه زعفران و عسل است. این معجون به عنوان محصولی محبوب در فروشگاه های کشورهای اروپایی وجود دارد اما در کشور ما کمتر به آن توجه شده است.
  3. حکیم بوعلی سینا توصیه می کند در ترکیب داروها و غذاهای مورد استفاده برای بیماران قلبی، زعفران اضافه شود تا هدایت و نفوذ آنها به قلب بهتر انجام گیرد.
  4. برای کسانی که عادت به خوردن قهوه دارند، زعفران بهترین راهکار برای فرار از سردی قهوه است.
  5. این طلای سرخ به دلیل داشتن آنتی‌اکسیدان به عنوان توان بخش قلب و پیشگیری‌کننده از بیماری‌های قلبی و سرطان نیز مطرح است و مانع گسترش سرطان سینه می‌شود.
  6. در کشور های اروپایی از  زعفران، کرم هایی برای روشن سازی پوست صورت تولید شده است. این درحالی است که به این خاصیت زعفران، در طب سنتی ما اشاره شده اما ما به آن بی توجهیم!
  7. از جمله کاربردهای بالینی این گیاه استفاده از آن برای تسهیل زایمان های سخت است. خوردن ۵ گرم زعفران در جهت تسریع زایمان مفید است. البته برای مصرف زعفران، در دوران بارداری نکاتی لازم توجه است که می توانید اینجا بخوانید.
  8. افرادی که از ناتوانی جنسی رنج می برند از خوردن زعفران غافل نشوند زیرا عاملی موثر در تقویت قوای جنسی است.
  9. کبد چرب را که یکی از شایع ترین مشکلات امروزه مردم است می توان با مصرف منظم یک روز در میان زعفران درمان کرد.

نظر طب نوین درباره زعفران:

زعفران، از افزایش کلسترول و تری گلیسیرید و LDL جلوگیری کرده و نیز از رسوب آنها در عروق ممانعت می نماید. به علاوه بیمارانی که دچار آنفارکتوس قلبی شده اند می توانند اندازه محل آنفارکتوس را با استفاده از زعفران کاهش دهند. زعفران فشار خون بیمار و عملکرد بطن چپ قلب را پس از سکته قلبی حفظ می نماید اثرات ضد فشار خون زعفران نیز در مقالات علمی به اثبات رسیده است.

ارزش غذایی زعفران، بر مبنای یک قاشق غذاخوری زعفران (دو گرم)
کالری۶ در دو گرم مقدار مصرف روزانه
کربوهیدرات۱.۲ گرم
پروتئین۰.۲ گرم
چربی۰.۱ گرم
فیبر۰.۱ گرم
منگنز
۰.۶میلی‌گرم  (۲۸ درصد از مقدار توصیه شده‌ی روزانه)
ویتامین C۱.۶ میلی‌گرم (سی) (۳ درصد از مقدار توصیه شده‌ی روزانه)
منیزیم  ۵.۳ میلی‌گرم  (۱ درصد از مقدار توصیه شده‌ی روزانه)
آهن۰.۲ میلی‌گرم  (۱ درصد از مقدار توصیه شده‌ی روزانه)
فسفر  ۵ میلی‌گرم (۱ درصد از مقدار توصیه شده‌ی روزانه)
پتاسیم
۳۴.۵ میلی‌گرم (۱ درصد از مقدار توصیه شده‌ی روزانه)

منبع: کتاب تغذیه در طب ایرانی اسلامی

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۳ (۲ رای)
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
3 (2 رای)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

بستن