خواص جعفری
- خوردن و بوییدن جعفری برای برطرف کردن سرماخوردگی، دفع رطوبت، سردی مغز و سرفه خشک مفید به حساب میآید.
- علاوه بر اینها، ضماد جعفری برای تسکین درد و ورم بواسیر هم مفید است.
- جعفری خاصیت ضدسرطانی دارد و از متاستاز سلولهای سرطانی هم جلوگیری میکند.
- حتی مصرف جعفری در افراد مبتلا به بیماری دیابت، به محافظت از کبد آنان کمک میکند.
- امروزه ثابت شده است که مصرف جعفری از تجمع اگزالات کلسیم در ادرار جلوگیری به عمل میآورد و مانع از تشکیل سنگ کلیه میشود.
- جعفری ضد نفخ شکم است و شریانها و رگها را تمیز میکند.
- دمکرده ریشه جعفری برای درمان تنگی نفس و درمان سرخک مفید است.
- برای رفع لکها و جوشهای صورت، دمکرده جعفری را روی پوست صورت بمالید. برای روشن شدن رنگ پوست، مقداری جعفری را در نیم لیتر آب به مدت ۵ دقیقه بجوشانید و صبح و شب صورت خود را با آن بشویید. بعد از یک هفته پوست صورت شما روشن میشود.
- دمکرده جعفری ضد تب بوده و برای بواسیر و سنگ کلیه مفید است.
- خوردن چای جعفری به هضم غذا کمک میکند.
- بعد از خوردن سیر برای برطرف کردن بوی دهان میتوانید از جعفری استفاده کنید. جعفری نفس را نیز خوشبو میکند. از دیدگاه طب سنتی، سیر و پیاز موادی دارند که لابهلای مخاط دندانها جای میگیرد و جعفری به خاطر خاصیت خوشبوکنندگی که دارد، بوی بد آنها را کاهش میدهد
- شایان ذکر است، برای درمان خون مردگی و له شدگی میتوان از برگ و ساقه جعفری برای بهبود عضو آسیب دیده استفاده کرد.
- کسانی که مبتلا به رفلاکس معده (ناشی از سردی معده) هستند، از مصرف جعفری نفع میبرند زیرا باعث کاهش رطوبت معده میشود همچنین ماسک جعفری موجب خونرسانی بهتر به پوست شده و به شادابی آن کمک میکند.
- گرممزاجان باید در خوردن جعفری (بهصورت روزانه و مداوم) جانب احتیاط را رعایت کنند، جعفری به دلیل خواص فراوانی که دارد مصرف مداوم و مثلاً هفتگی آن توصیه میشود.
دمکرده گیاه جعفری برای رفع اخلاط سینه و مجاری ریوی و آبریزش بینی و تنگی نفس بهخصوص در فصول سرد توصیه میشود؛ امروزه گاهی به علت مصرف بیمورد آنتیبیوتیک، اخلاط در مجاری هوایی باقی مانده و موجب تنگی نفس حتی بعد از بهبود بیماری در فرد میشود که در این موارد بخور گیاهانی نظیر جعفری، آویشن و بابونه بسیار مفید است زیرا باعث نرم شدن اخلاط و باز شدن صدای فرد میشود.
خواص هویج
محمد عبادیانی درباره خواص هویج جَزَر و دستور تهیه مربای جزر (هویج) اظهار داشت: زمانی جزر ــ نوعی از هویج ــ یکی از پرمصرفترین خوراکیها نزد ایرانیان بود ولی متأسفانه امروزه مصرف آن فقط در بعضی شهرها رواج دارد و دیگر کودکان ایرانی که روزی از خوردن آن بهعنوان تنقلات لذت میبردند, توجهی به آن نمیکنند.
بهگفته وی جزر دارای طبیعت گرم و تر در درجه دوم است. اگرچه برخی آن را در درجه اول گرم و تر دانستهاند. اینطور به نظر میرسد هویجی که امروزه به هویج فرنگی مشهور است، نوع “بری جزر” است.
استاد دانشکده طب سنتی دانشگاه تهران اضافه کرد: جزر قوه باه (قوای جنسی) را تقویت میکند و یکی از بهترین اشکال مصرف آن برای این منظور مربای آن است.
معجون هویج و جعفری در لاغری مؤثر است
منبع
- محمد عبادیانی – استاد دانشکده طب سنتی دانشگاه تهران
- سید جواد علوی، کارشناس طب سنتی
- دکتر حوریه محمدی کناری، متخصص طب سنتی