با وجود اینکه اکثر افراد تنها به مسواک زدن در شب هنگام و قبل از خواب مقید هستند، این موضوع به یکی از بحثهای جنجالی در طب سنتی که همواره موافقان و مخالفان زیادی در جامعه داشته است، بدل گشته است.بنابراین در این پست مجله طب سنتی طبایع قصد داریم که از دیدگاه طب سنتی به بررسی این موضوع و آسیبی که ممکن است برای دندانها داشته باشد، بپردازیم.
مسواک زدن از دیدگاه طب سنتی
خلال کردن و خارج کردن جرم لای دندانها یک سنت حسنه و از نظر طبی، علمی است و بهتر است برای سلامت دندانها، بلافاصله بعد از هر وعده غذایی این کار انجام شود و حتما با دندانها و دهانی خالی از باکتری به خواب بروید.
نکته مهم: برای انتخاب چوب خلال، توصیه شده است که چوب زیتون باشد.
مسواک زدن قبل از خواب
سوالاتی که معمولاً در این زمینه مطرح میشود این است که :
- آیا مسواک زدن و پاککردن سطح دندان در هنگام شب و قبل از خواب، ضروری است؟
- آیا مسواک زدن قبل از خواب باعث آسیب دیدن دندانها در طول خواب و از طریق بخارهای معده میشود یا نه؟
قبل از خواب مسواک بزنیم یا نه؟
در مورد مسواک زدن قبل از خواب، همانطور که در سوالات اصلی این پست اشاره شد، یک نوع لایه برداری از روی دندان صورت میگیرد و انجام این عمل قبل از خواب مناسب نیست!
در واقع احساس نامطلوبی که صبح هنگام بیدار شدن از خواب در دهان خود حس میکنید، به خاطر رطوبات فاسد معده و بخارات آن در فضای دهان است، و در صورتی که شب قبل از خواب مسواک زده باشید، دندانها در معرض این مواد و بخارات قرار میگیرند و آسیب میبینند.
توصیه طب سنتی این است که به جای مسواک، قبل از خواب نسبت به پاک کردن دهان از باقیمانده غذا با خلال کردن و شست و شوی دهان اقدام کنید! برای شستشوی دهان، نمک یا عسل طبیعی مناسبترین گزینهها هستند.
شیوه ضدعفونی کردن مسواک
برای ضدعفونی کردن مسواک نیز می توانید آن را در سرکه قرار دهید و سپس با آب داغ بشویید این کار به ضدعفونی شدن و رفع آلودگی های روی مسواک کمک می کند.
نحوه استفاده از چوب مسواک
ابتدا سر چوب را با بزاق دهان خیسانده تا پوست آن به تدریج کنده شود. سپس کمی لایه ی زیرین مسواک را جویده تا ریش ریش شود و بعد آن را به صورت عرضی (بالا-پایین) روی تمامی سطوح دندان ها می کشیم. در روایات آمده که مسواک را به صورت عرضی بکشید نه طولی. آن را تا زمانی مصرف می کنیم که دیگر قابل استفاده نباشد و ذرات چوب داخل دهان خرد شود. اینجا باید سر مسواک را با قیچی کوتاه کرد و اعمال فوق را از سر گرفت. طبق روایات باید بعد از مسواک زدن، ۳ مرتبه با آب دهان را بشویید.