علت ریزش موی سر در طب سنتی و طب نوین تعاریف مختلفی دارد، به طور مثال از لحاظ علم نوین، عواملی چون کمخونی، کمکاری تیروئید، بارداری و زایمان، فشار جسمی، استفاده مکرر از سشوار و … به مرور زمان سبب ریزش مو میشود که البته به طور کلی، این عوامل اصلی ریزش مو در زنان و مردان یکسان است.
اما از منظر طب سنتی، گذشته از عوامل اشاره شده، کارها و موارد دیگری نیز در امر ریزش مو دخیل هستند که در ادامه به تفصیل در مورد آنها بحث خواهیم کرد.
کارهای روتینی که باعث ریزش مو میشود!
- رنگ کردن و دکلره کردن مو
- سشوار کشیدن
- کراتینه کردن موها
- ایستاده شستن موها
- ایستاده شانه کردن موها
- استفاده از شانه پلاستیکی
- دستکاری و سفت بستن موها
عوامل و کارهای مؤثر بر ریزش مو از منظر طب سنتی
طب سنتی به عنوان یک طب كلنگر، ابتدا به دنبال علتهای بروز ریزش مو میگردد و سپس براساس نوع تشخیص، درمانهای متفاوتی را به کار میبندد که از جمله این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سوءتغذیه و نوع رژیم غذایی
اولین عامل مهم از منظر طب سنتی که در رویش مو واجد اهمیت است، نوع تغذیه و رژیم غذایی است. بنابراین افرادی که تغذیه درست نداشته و یا با مشکلات گوارشی و عدم هضم درست مواد مغذی روبرو هستند، به دلیل عدم رسیدن مواد مغذی به پیاز مو، دچار ریزش مو میشوند.
راهکار: در این مورد، طب سنتی استفاده از غذاهای گرم و زودهضم و دارای ارزش غذایی بالا از جمله مصرف پروتئین و گوشت را توصیه میکند.
استرس روحی و روانی
افرادی که به استرس و تنش فکری دچار میشوند، به مواد مغذی بیشتری نیاز پیدا میکنند، اما متأسفانه مواد مغذی دریافتی به جای این که جذب ریشه مو شود جذب فعالیتهای مغزی میگردد.
راهکار: دور کردن استرس با نوشیدن چایها، دمنوشهای بادرنجبویه، نعناع و عرقیجات آرامشبخش مانند بیدمشک، بهارنارنج و گلاب توصیه میگردد.
نوع مزاج
افرادی که پوست سر آنها بسیار مرطوب یا بسیار خشک و چرب است به دلیل این که قادر به نگهداری پیاز مو نبوده یا پیاز مو آنها قادر به رشد نیست، با مشکل ریزش مو مواجه میشوند.
راهکار: برای افرادی که پوست سر خشک دارند، مصرف میوه و سبزیجات و نوشیدن روزانه بیش از 8 لیوان آب توصیه میگردد.
نوع سبک زندگی
گذشته از تعذیه نادرست و داشتن استرس و … عوامل محیطی، مصرف داروها و موادشیمیایی (رنگ مو) و روش زندگی نامناسب هم در امر ریزش مو دخیل هستند.
راهکار: داشتن برنامه و روش درست زندگی، حداقل استفاده از مواد شیمیایی و انجام فعالیتهای جسمانی، مفید و مؤثر است.
یبوست و اسهال
افرادی که دچار یبوستاند و کسانی که به اسهال و بیرون روی مکرر مبتلا هستند چون با هر بار بیرون روی، مواد مغذی بدنشان را از دست میدهند، باید بدانند که با خطر ریزش مو و تهدید سلامت مو مواجه هستند.
راهکار:
- افراد یبوست مزاج: عدم مصرف موادغذایی یبوست زا مانند کته با ماست، نعنا، لبنیات پرچرب، کافئین و قهوه، موز و …. و قراردادن مواد ملین مثل انجیر یا آلو یا برگه زردآلو خیس شده در وعدههای غذایی
- افراد لینت مزاج (مبتلا به اسهال و بیرون روی زیاد): رعایت عکس موارد قبلی
تنظیم نادرست ساعات خواب
کم خوابی یا بیخوابی ریزش مو را در این افراد تشدید میکند. چون اگر مغز استراحت کافی نداشته باشد، درست مانند حالتی که فرد دچار استرس میشود برای تأمین نیاز و ادامه فعالیتش، مواد غذایی بیشتری را به طرف خود جذب مینماید.
راهکار: در این مورد داشتن خواب کافی و زود خوابیدن و زود بیدار شدن توصیه میشود
توصیه غذایی طب سنتی برای سلامتی و تقویت مو
مواد غذایی در طب سنتی به چهار گروه جامد، مایع، گاز و انرژی یعنی در اصل خاک، آب، باد و آتش طبقهبندی میشوند، که مو هم دارای جزء آبی و هم جزء خاکی است. از این رو برای سلامتی مو مصرف مواد غذایی زیر توصیه میگردد:
- مواد غذایی سرشاز از املاح ارضی (جزء خاکی) مانند: میوههایی مانند سیب و گلابی و به و بادنجان؛ آجیل؛حبوباتی مانند نخود، ماش، عدس؛ کشک و نان سبوسدار.
- مواد غذایی سرشار از روی و آهن، مانند: گوشت گاو، تخمه کدو، میگو، قارچ و اسفناج آبپز.
- مواد غذایی سرشار از پروتئین مانند: جگر، گوشت قرمز، ماهی، گوشت مرغ و بوقلمون، زرده تخم مرغ.
- سبزیجات دارای برگهای سبز تیره و پهن مثل اسفناج.
- میوههای خشک مخصوصاً برگه زردآلو.