مواد لازم برای ۴ تا ۶ نفر:
- کشک ۱ پیمانه
- ترخینه دوغ ۳ قرص
- لوبیا چیتی، نخود، عدس ۲۰۰ گرم
- سبزی آش ۵۰۰ گرم
- نمک، زردچوب، فلفل سیاه ۱ قاشقغذاخوری
- نعنا داغ، سیرداغ، پیا داغ ۳ قاشق غذاخوری
طرز تهیه:
برای تهیه آش ترخینه دوغ ابتدا قرص ترخینه را حدود ۲ ساعت در آب خیس کنید. سپس با حبوبات که از قبل خیس نمودهاید به همراه ۱ لیتر آب روی حرارت قرار دهید تا حبوبات پخته شود.بعد سبزی را اضافه نموده و پس از چند جوش، نیمی از پیاز داغ و سیر داغ را اضافه نموده و نمک آش را اندازه کنید.بعد از آن که آش جا افتاده شد آن در ظرف کشیده و روی آن را با کشک و نعنا داغ و پیاز داغ، تزیین کنید.
مواد لازم برای تهیه ترخینه دوغ:
- بلغور گندم (حلیمی) ۱ کیلو
- ماست (دوغ) ترش پُرچرب ۳ کیلو
- نمک ۲ قاشقغذاخوری
- زردچوبه، فلفل سیاه ۱ قاشق غذاخوری
- کلاله زعفران (پودر نشده) نیم مثقال
- پونه خشک ۵۰ گرم
روش تهیه ترخینه دوغ:
- ترخینه یا به گویش اراک (ترخنه) یک نوع آش بلغور میباشد؛ در قدیم روستاهای ایران در فصل فراوانی شیر و ماست، ترخینه را درست مینمودند و برای فصلهای دیگر انبار میکردند. ترخینه را شما نیز میتوانید درست کنید:
- بلغور گندم را شسته و با مقداری آب حدود ۶ ساعت خیس کنید.
- سپس آب آن را خالی نموده و ماست را که هم زده و یک دست شده است به آن اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا کاملا پخته شود.
- در پایان ساعت اول زردچوبه، فلفل، پونه و زعفران را اضافه نمایید و بعد از آن که مواد به حالت خمیر کته مانندی در آمد شعله را خاموش نمایید و اجازه دهید تا خنک شود.
- سپس به اندازه یک نارنگی از مواد برداشته و فرم دهید. بعد آن را فشار داده تا صاف شود و در سینی بچینید و در جای خشک قرار دهید تا آب آن گرفته و خشک شود.
- میتوان ترخینهها را در فریزر نگه داشت و نیازی به خشک کردن ندارد.
- این قرصها نباید بیشتر از یک سال بماند چون طعم و بوی آن تغییر میکند.
- ترخینه به گونههای مختلفی درست میشود، میتوان به جای ماست از آب اناراستفاده نمود و به همان صورت خشک کرد.
- گاهی حبوبات را نیز جداگانه میپزند و به ترخینه اضافه کرده و خشک میکنند.
- ترخینههای خشک را بهتر است در یک کیسه پارچهای و در جای خشک و خنک نگه داری نمایید تا کپک نزند. میتوان به ترخینهٔ گندم مقداری گوجه اضافه نمود تا با آن خشک شود.