علت پاستوریزه کردن شیرها
پاستوریزه کردن شیرها به بهانه از بین بردن باکتری های مضر صورت می گیرد در حالی که علت اصلی آن افزایش مدت زمان نگهداری آن است. بر اساس نتایج یک پژوهش اروپایی، مواد غذایی ارگانیک حاوی ویتامینها، آنتی اکسیدان ها و اسیدهای چرب ضروری بیشتری هستند. به عنوان مثال این مواد مغذی در شیرهای طبیعی و ارگانیک به میزان هفتاد درصد بیشتر از شیرهای پاستوریزه است.
فرایند پاستوریزه کردن
برای پاستوریزه کردن شیر، آن را مدت کوتاهی تحت حرارت حدود ۷۵ درجه سانتی گراد قرار می دهند و سپس به سرعت سرد می کنند. امروزه روش دیگری از پاستوریزه کردن به نام فوق حرارت یا اولتراهیت در مورد شیر اجرا می شود که در آن شیر تحت حرارت های بسیار بالا (بین ۱۳۸ تا ۱۵۲درجه سانتیگراد) قرار می گیرد. این فرآیند بر تاریخ مصرف شیر تا بیش از شش ماه می افزاید. تحقیقات نشان می دهد شیر پاستوریزه نیز عاری از میکروب نیست و در حقیقت میکروباکتریوم اویوم (mycrobacterium) که بسیاری آن را عامل بیماری کروتز می دانند، در شیر پاستوریزه به فراوانی یافت می شود.
پاستوریزه کردن باعث تغییر شکل ساختمانی شیر می شود و پروتئین های حساس، آنزیم ها و بسیاری از ویتامین ها و مواد معدنی موجود در شیر را از بین می برد. پروتئین Whey و همچنین ایمونوگلوبولین های موجود در شیر، در اثر پاستوریزه شدن از بین می رود. پروتئین دیگر موجود در شیر یعنی کازیین نیز ممکن است در فرآیند پاستوریزه فوق حرارت دچار تغییرات ساختمانی شود. آنزیم های موجود در شیر مانند لیپاز نیز در اثر پاستوریزه شدن، تغییر شکل می دهند و غیرفعال می شوند. باکتری های مفید موجود در شیر نیز در اثر پاستوریزه شدن از بین می روند.
شیر ارگانیک
در گذشته ای نه چندان دور و پیش از ابداع دامداری های صنعتی و تولید انبوه، گاوها را در فضاهای سیمانی و آهنی تنگ و دربسته و به دور از نور آفتاب، در حالی که در مدفوع و ادرار خود غوطه می خورند و غذاهای مصنوعی و نامناسب آغشته به انواع آنتی بیوتیک ها و هورمون های حاصل از مهندسی ژنتیک، به خوردشان نمی دادند، بلکه آنها را در مراتع و مرغزارها نگهداری می کردند تا زیر نور آفتاب به چرای غذای طبیعی خود مشغول شوند.
این گاوها به طور طبیعی از علوفه تغذیه می کردند، به طور طبیعی تولیدمثل می کردند و به طور طبیعی به فرزندان خود تا سن رشد، شیر می دادند و به طور طبیعی رشد و زندگی می کردند. در نتیجه اگر انسان شیر و گوشت آنها را گاهگاه مصرف می کرد، کیفیت دیگری داشت و از مضرات و خطرات امروزین خود برای سلامت انسان و محیط زیست عاری بود.
منبع: وب سایت دکتر دکتر زرین آذر متخصص گوارش و تغذیه