با آغاز فصل بهار، میوهها و سبزیجات مخصوص این فصل مانند: زردآلو، گوجه سبز، خیار و گیلاس کمکم در باغها و مزارع خودنمایی میکنند. میوههای این فصل اغلب دارای مزاج سرد و خشک هستند. میوههایی مانند هندوانه و خربزه که در اواخر فصل بهار و ابتدای تابستان وارد بازار میشوند نیز پر آب بوده و دارای مزاج سرد و تر هستند. هریک از این میوهها خواص خاص خود را دارند. ما قصد داریم در این پست، به معرفی چند مورد از میوههای مختص بهار و تابستان که در تقویت سیستم ایمنی بدن، درمان سنگ کلیه و رفع بوی بد دهان موثرند، اشاره نماییم.
تشخیص مزاج میوه ها بر اساس طعم آن ها
یکی از معیارهای تشخیص مزاج میوهها طعم آنهاست.
میوههای دارای طعم ترش و گس مانند چغالهبادام و گوجهسبز دارای مزاج سرد بوده و میوههای دارای طعم شیرین مانند توت سفید و زردآلو رسیده دارای مزاج معتدل هستند.
اما به طور کلی اغلب میوههای سر درختی فصل بهار دارای مزاج سرد تا معتدل هستند. در حالی که اغلب میوههای فصل تابستان مانند هندوانه، خیار و کدو دارای مزاج سرد و تر و یا مانند خربزه، گرمک و طالبی دارای مزاج معتدل و تر هستند.
تقویت سیستم ایمنی بدن با مصرف توت سفید
- توت سفید شیرین یکی از میوههای ارزشمند و خوشمزه فصل بهار است که برای همه مزاجها و سنین مناسب بوده و به علت دارا بودن آهن گیاهی و فیبر، خاصیت آنتی اکسیدان بالایی دارد که برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است.
- مزاج توت سفید شیرین گرم و تر بوده و تا حدودی چاقکننده، اشتهاآور و ملین طبع است.
- همچنین توت سفید تعدیلکننده حرارت بدن و صفرا بوده و برای پاکسازی بدن و تقویت آن مفید خواهد بود.
- مصرف این میوه برای آکنه و جوشهای صورت توصیه میشود.
- بهترین زمان استفاده از آن صبح ناشتا و با معده خالی است.
خربزه میوهای موثر برای درمان سنگ کلیه
- خربزه و گرمک از میوههای آبدار فصل تابستان به شمار میروند که برای رفع عطش، تشنگی و کاهش حرارت بدن مفید هستند.
- بهترین نوع خربزه نوع شیرین و لطیف آن بوده که دارای مزاج معتدل و تر است و برای بیخوابی و خشکی پوست مفید واقع میشود.
- همچنین این میوه خاصیت چاقکنندگی و شیرافزایی در دوران شیردهی دارد و به خروج سنگ کلیه کمک میکند.
- بهترین زمان مصرف خربزه بین دو وعده غذایی بوده و زیادهروی در مصرف آن باعث ضعف معده، سیستم گوارش و سردرد میشود.
- خوردن آن بلافاصله بعد از غذا موجب فساد هضم و نفخ معده خواهد شد.
- خربزه گرگابی یکی از انواع خربزههای شیرین بسیار لطیف و زود هضم است که در شهری به همین نام در استان اصفهان کشت میشود.
تاثیر زردآلو بر رفع بوی بد دهان
- زردآلو را به عنوان یکی از میوههای شیرین و آبدار فصل بهار و اوایل تابستان که دارای مزاج گرم و تر است میتوان نام برد.
- این میوه حاوی مقدار زیادی آهن و فیبر بوده و بهترین زمان مصرف آن وقتی است که رسیده، شیرین، ترد و دارای هسته شیرین باشد.
- زردآلود ملین طبع و خوشبو کننده دهان بوده و برای گرممراجان مناسبتر است.
- مصرف خشک کرده آن به صورت خیسانده در آب برای رفع عطش، ورم معده و یبوست مفید خواهد بود.
- همچنین مصرف زیاد آن برای افرادی که ضعف معده دارند توصیه نمیشود و ممکن است باعث ایجاد نفخ و آروغ ترش شود.
حرف آخر…
- متخصصان تغذیه و طب سنتی توصیه میکنند که در مصرف هر نوع ماده غذایی، خوراکی و میوه باید حد تناسب را رعایت کرد.
- اگر با استفاده از مواد مغذی میتوانیم برخی از بیماریها را درمان کنیم باید بدانیم که مصرف بیش از حد آنها نه تنها فایدهای در بهبود بیماریها نخواهد داشت، بلکه ممکن است باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شود.
منبع: انجمن علمی طب سنتی ایران؛ با تشکر از دکتر محمد رضا حاجی حیدری