کراتوزیس پیلاریس (Keratosis Pilaris) یا پوست مرغی یا پوست پرتقالی، یک بیماری نیست، بلکه یک حالت ناخوشایند پوستی است که خود را با دانههای قرمز، قهوهای کوچک نشان داده و در چشم بههمزدنی پوستِ نرم شما را تبدیل به کاغذ سنباده میکند. این عارضه معمولاً روی دستها، رانها، گونهها و باسن ظاهر شده و تا برطرفشدنِ آن، شخص هیچ خارش و سوزشی حس نمیکند، اما بسیار آزار دهنده است، بنابراین ما در پست قصد داریم شما را با علل و راهکارهای درمانی خانگی آن آشنا نماییم.
منظور از عارضه پوست مرغی چیست و در کجای بدن ظاهر میشود؟
پوست مرغی یک عارضه ناخوشایند پوستی است که سبب ایجاد ریزشهای ناگهانی در پوست میشود.
- این ریزههای کوچک یا جوشها در واقع سلولهای مرده پوست هستند که فولیکولهای مو را متصل میکنند و عموما به رنگ قرمز یا قهوه ای هستند.
- نشانه قابل توجه پوست مرغی ظاهر آن است. جهشهای ظاهری روی پوست ظاهر میشوند که به شکل پوست مرغ پاره شده است. به همین دلیل، معمولا به عنوان پوست مرغی شناخته میشود.
- این ریزشها ممکن است در رنگهای مختلف بسته به جنس پوست (گوشتی، سفید، قرمز، صورتی، قهوهای یا سیاه) ظاهر شوند.
- پوست مرغی معمولاً بر روی سینهها، رانها، گونهها یا باسن قرار میگیرد.
- ریزشها ممکن است در هر نقطه از پوست که در آن فولیکولهای مو وجود دارند، ظاهر شوند و بنابراین بر روی کف پاهای شما و کف دستهای شما ظاهر نخواهد شد.
- اما در موارد بیش از حد، میتواند در ساعد و پایین پاها بیاید.
- پوست مرغی مسری نبوده و معمولاً با خارش، سوزش یا درد همراه نیست.
- این وضعیت در ماههای پاییز و زمستان بدتر میشود، زمانی که پوست تمایل به خشک شدن دارد و همچنین ممکن است در طول بارداری بدتر شود.
علت پوست مرغی شدن بدن چیست؟
عوامل مختلفی در پوست مرغی شدن بدن دخیل هستند یا باعث تشدید آن میشوند از جمله:
- خشکی پوست (خشکی پوست بدن اکثراً به دلیل کم شدن رطوبت زیر جلدی و در اصطلاح طب سنتی، غلبه خلط سرد و خشک بر عضو پوست بروز میکند)، به همین دلیل، برخی منابع نیز، این مشکل را ناشی از تجمع سودا در زیر پوست میدانند.
- فصل پاییز و زمستان
- تغییرات هورمونی دوران بارداری
- چاقی و افزایش وزن
- حساسیت پوستی
- اصلاح یا شیو کردن نادرست مو از روی پوست
- سن کم
چه کسانی در معرض این عارضه ناخوشایند هستند و بیشتر پوست مرغی میشوند؟
پوست مرغی در افرادی است که دارای موارد زیر میباشند.
- پوست خشک
- اگزما
- مبتلا به تب یونجه
- اضافه وزن و چاقی
- زنان، کودکان یا نوجوانان
- دروران بارداری
- دارای پوست نازک
توجه:
هر کسی میتواند به این بیماری پوستی حساس باشد، اما در کودکان و نوجوانان شایع تر است. پوست مرغی اغلب در سالهای پس از کودکی یا در دوران نوجوانی آغاز میشود. و به طور معمول در میان اواسط دهه بیستم عمر تا 30 سالگی از بین میرود. اما در برخی نیز ماندگار است.
برای کاهش یا درمان پوست مرغی چه کار کنم؟
در وهله اول باید بدانید که این مشکل با گذشت زمان، خیلی کم میشود.
ثانیاً اگر این موضوع برایتان خیلی ناگوار است و نمیتوانید صبر کنید تا درمانهای خانگی موثر واقع شوند، میتوانید از کرمهای حاوی رتینول، کرم کراپیل نوروآ، لیزر و انواع لایهبردارها زیر نظر پزشک استفاده کنید، که طبیعتاً صد در صد قطعی و بدون عوارض نیستند.
اما برویم سراغ درمانها و تدابیر خانگی…
بهبود پوست مرغی با تدابیر خانگی
اگر از وضعیت ظاهری پوست مرغی ناراحت هستید، با این روشها میتوانید علائم را کمرنگ کرده یا کاهش دهید. چرا که کراتوزپیلارس به طور معمول مقاوم به درمان است و بهبودی ممکن است چند ماه طول بکشد؛ البته ناگفته نماند که در برخی از افراد، علائم این عارضه، معمولاً با گذشت سن،خود به خود پاک میشود.
این تدابیر خانگی را بسته به شرایط و دسترس بودن مواد، باید هر روز تکرار کنید.
1) حمام آب گرم و لیف زبر کشیدن
یک حمام آب گرم ده دقیقهای میتواند به باز شدن منافذ پوست کمک کند، البته چند نکته را نیز باید مدنظر قرار داد:
- پوست خود را با لیف زبر بشویید، میتوانید از لیفهای گیاهی لوفا نیز استفاده کنید.
- حتی میتوانید بر روی ناحیه موردنظر ژل آلوئه ورا طبیعی بزنید و سپس لیف بکشید؛ آلوئه ورا به عنوان لایهبردار نیز عمل میکند.
- با این وجود، مهم است که زمان خود را در حمام محدود کنید، زیرا زمانهای شستشوی طولانی میتواند روغن های طبیعی بدن را از بین ببرد.
2) مالیدن روغن نارگیل یا روغن زیتون روزانه
روغن نارگیل، برای خواص ضد التهابی آن شناخته شده است. این روغن میتواند به عنوان پایه ای برای اسکراب استفاده شود تا به خشکی و خارش پوست کمک کند.
- روغن نارگیل یا زیتون را بر روی پوستتان چندین بار در روز اعمال کنید، مخصوصاً بعد از حمام کردن، زمانی که پوست شما هنوز مرطوب است تا به حفظ رطوبت کمک کند.
- همچنین میتوانید اسکراب خانگی را با مخلوط کردن مقداری شکر سفید یا شکر قهوه ای، دو قاشق روغن نارگیل و یک یا دو قاشق چای خوری عسل ایجاد کنید. مخلوط را روی پوست اعمال کنید، سپس شستشو دهید و پوست خود را با کرم مناسب مرطوب کنید. یک با دو بار در هفته استفاده شود.
3) پرهیز از پوشیدن لباسهای تنگ یا غیرنخی
لباسهای تنگ میتواند اصطکاکی ایجاد کند که میتواند پوست را تحریک کند.
4) استفاده از ویتامین E
- روغن ویتامین E را روی پوست خود قرار دهید، ترجیحاQ زمانی که پوست کمی مرطوب است (بعد از حمام)، یک بار یا دو بار در روز.
- اگر روغن نداشته باشید، میتوانید به سادگی یک کپسول ویتامین E را سوراخ کنید و از محتویات آن برای موارد موضعی استفاده کنید.
5) مصرف موضعی سرکه سیب رقیق
سرکه سیب برای درمان پوست مرغی فوق العاده مفید است و منافذ را باز میکند (خصوصاً سرکه سیب سرخ). سرکه سیب سرخ و آب را مخلوط کنید و آن را در محل آسیب دیده اعمال کنید، بعد از چند دقیقه با آب بشویید. چند بار در هفته تکرار کنید تا زمانی که نتیجه دهد. اگر حساسیت داشتید بلافاصله این روش را قطع کنید.
6) مصرف موضعی لعاب گل ختمی
استفاده از لعاب گل ختمی به طور مکرر بعد از حمام میتواند باعث رطوبت بخشی به پوست بدن و لطافت آن و همچنین کاهش اثرات پوست مرغی شود.
- برای تهیه لعاب ختمی، باید ۲ قاشق غذاخوری گل ختمی سفید را در دو لیوان آب، برای ۵ دقیقه جوشاند تا لعابدار شود.
- سپس آن را صاف کرده و بعد از شستن بدن در حمام، ۱۵ دقیقه روی ناحیه موردنظر قرار دهید و سپس آن را با کاردک پاک کرده و روغن بادام بمالید.
- این روش برای مدت طولانی رطوبت را داخل پوست نگه میدارد.
7) مصرف موضعی ماسک جودوسر
جو دو سر را پودر کنید و با آب مخلوط کنید و خمیری که به دست میآید را روی قسمتهای پوست مرغی بدن بمالید بگذارید تا خشک شود و بعد حمام کنید. این کار را 3 بار در هفته انجام دهید تا نتیجه آن را ببینید.
نکات اضافی و پیشنهادات کلی برای رفع مشکل پوست مرغی
- پوست را خراش ندهید و یا منافذ حساس را فشار ندهید.
- از یک مرطوب کننده قوی و لطیف کننده پوست استفاده کنید.
- آب گرم را به جای آب داغ برای حمام کردن استفاده کنید، تا پوست خشک نشود.
- مدت زمان حمام خود را در حدود 10 دقیقه محدود کنید.
- بعد از حمام و خشک کردن آب بدن به وسیله حوله، زمانی که پوست بدن نمناک است، سطح آن را با استفاده از روغن های مرطوب کننده چرب کنید.
- از منظر طب سنتی، مالیدن روغنهای رطوبت دار مانند روغن بنفشه، روغن کدو یا روغن بادام شیرین و همچنین لعاب گل ختمی میتواند از عارضه پوسا مرغی ناشی از خشکی پوست بکاهد، به خصوص اگر بلافاصله بعد از حمام و خشک کردن بدن مالیده شود.
- پوست مرده بدن را با سنگ پا یا لیف از بین ببرید.
- از یک رطوبت رسان (دستگاه بخور) برای فضای اتاق استفاده کنید.
- یک رژیم غذایی سالم با ویتامین A و E را انتخاب کنید.
- غذاهای مولد سودا را کاملاً محدود کنید.
- با توجه به مزاج بدن، مصرف ماءالجبن یا آب پنیر نیز مفید خواهد بود (دو لیوان شیر جوشانده شده که مقداری سرکه (ترجیحاً خانگی) به آن اضافه شده باشد، که در این صورت، بخشی تبدیل به پنیر میشود. مایع باقیمانده پس از جدا کردن پنیرها، آب پنیر است) که میتوان آن را به صورت متعادل مصرف کرد و همچنین میتوان آن را به پوست مالید و ماساژ داد که برای بهبود کیفیت پوست نیز مفید است.
حرف پایانی …
پوست مرغی را همه آدمها هنگامی که دچار برانگیختگی سیستم اعصاب میشوند، تجربهکردهاند یعنی همان حالتی که عضلات، موها را صاف و سیخ میکند و پوست حالت ناصاقی پیدا میکند. اما این حالت نباید ماندگار باشد، در صورت ماندگاری میتوانید از تدابیر بالا برای بهبود و درمان پوست مرغی کمک بگیرید.
شما چه تجربه خاصی در درمان پوست مرغی دارید؟
faeze
بازم درمورد این موضع مطلب بزارین