بیماری چسبندگی رحم چیست؟
یکی از بیماری های زنانه که امروزه خانمهای زیادی دچار آن می شوند، چسبندگی رحم است. چسبندگی رحم یک بیماری اکتسابی است یا به عبارت دیگر این بیماری ارثی نیست. برای بارداری باید تخمدان ها از سلامتی کامل برخوردار باشند، چرا که تخمدانها باید هر ماه تخمک تولید کنند، رحم نیز باید شکل مطلوبی داشته باشد و لولههای رحمی نیز باز باشند.
در صورت مسدود شدن لوله های رحمی به دلیل چسبندگی رحمی، اسپرم نمی تواند وارد رحم شود. خانمهایی که قصد بارداری دارند، باید قبل از بارداری، از وضعیت جسمانی و سلامتی خود آگاهی داشته باشند.
این چسبندگی ها انواع مختلفی دارند، از جمله این نوع چسبندگی ها، چسبندگی داخل رحم و چسبندگی داخل لگن می باشد. چسبندگی ممکن است در داخل حفره رحم ایجاد شود و یا درخارج از حفره رحم باعث چسبیدن رحم به اعضای مجاور مانند روده، مثانه، تخمدان و لوله ها شود.
چسبندگی داخل رحمی
رحم از سه لایه تشکیل شده که لایه داخلی آن درایجاد خونریزی قاعدگی نقش دارد. قسمت داخلی رحم مانند یک بادکنک است که دیوارهای جلو و عقب در برابر یکدیگر صاف هستند. رحم با پوششی به نام آندومتر محصور شده است. در دوران قاعدگی، لای سطحی (بالای) آندومتر ریخته میشود.
هنگامی که یک زن باردار میشود، جنین در آندومتر قرار میگیرد. آسیب یا عفونت آندومتر ممکن است به آستر صدمه وارد کرده و باعث ایجاد چسبندگی (بافت اسکار) بین دیوارههای داخلی رحم و چسبندگی غیرطبیعی دیواره جلویی و پشتی رحم به هم می شود. «سندرم آشرمن» اصطلاحی است که برای توصیف چسبندگی در داخل رحم به کار میرود.
در برخی موارد این چسبندگی صرفا در بخش کوچکی از رحم رخ می دهد اما در مواردی نیز کل رحم دچار چسبندگی می گردد. میزان چسبندگی طیف متفاوتی از شدت را شامل می شود. همچنین چسبندگی می تواند نازک یا ضخیم، لکه دار یا برهم ریخته باشد.
چسبندگی خفیف رحم
در این وضعیت کمتر از یک سوم رحم دچار چسبندگی می گردد.
چسبندگی متوسط رحم
یکی از نشانه های چسبندگی متوسط رحم، خونریزی کم در دوران قاعدگی می باشد، همچنین در این وضعیت حدود دو سوم رحم درگیر چسبندگی می گردد.
چسبندگی شدید رحم
در این مرحله شاهد قطع کامل چرخه قاعدگی به واسطه درگیر شدن تمامی رحم به چسبندگی خواهیم بود.
علل بروز بیماری چسبندگی رحم
- آسیب پس از یک عمل جراحی (مانند جراحی فیبروم در حفره رحم).
- جفت دفع نشده پس از زایمان.
- اتساع و کورتاژ.
- کسانی که آپاندیست کهنه دارند.
- عفونت های ناشی از سل.
- عفونت اندام های تولید مثل.
- شستشوی رحم درایام پریودی.
- زایمان، سزارین یا سقط جنین.
- خوردن شکلات و کافئین زیاد و مکرر.
- بالارفتن پرولاکتین خون.
- غم و غصه ها.
- زخم های واژینال.
- زیادشدن رطوبات مزمن بلغمی چسبنده.
- دیرارگاسم شدن و سوداوی شدن واژینال.
- نزدیکی ترکیبی از پشت و جلو و بی توجهی به انتقال عفونت های مقعدی به جلو.
- استفاده مستمر از نوار بهداشتی و دستمال کاغذی.
- خونریزی غیرطبیعی.
- عفونتهای پوشش رحمی (آندومتریت).
- فرسایش آندومتر.
- مصرف تغذیه و نوشیدن غیر متعارف با مزاج های سرد.
علائم بیماری چسبندگی رحم
- درد لگن.
- قاعدگی دردناک.
- احساس درد در هنگام رابطه جنسی.
- اختلال در چرخه قاعدگی.
- کاهش خونریزی رحم.
عوارض بیماری چسبندگی رحم
- نازایی.
- سقط مکرر جنین.
- درد لگن.
- تغییرات دوره قاعدگی همچون بی نظمی، کاهش یا قطع شدن خونریزی.
- دیسمنوره یا دورههای قاعدگی دردناک.
- احتمال ابتلا به آندومتریوز.
- ایجاد محدودیت رشد برای جنین درون رحم.
- افزایش اختلالات لانهگزینی جفت در حاملگیهای بعدی.
**توجه کنید قبل از مصرف گیاهان دارویی و داروهای گیاهی حتما با پزشک متخصص طب سنتی مشورت کنید**
مواد غذایی مفید در درمان چسبندگی رحم
با وجود ابداع و بکارگیری روش های پزشکی پیشرفته امروزی، درمان گیاهی چسبندگی رحم به عنوان یکی از موثرترین شیوه ها شناخته می شود. این گیاهان با همکاری سیستم ایمنی بدن، یک مکانیزم طبیعی برای پاسخ به التهابات ساخته و با فرایندهای زیر اثربخشی جالب توجهی را از خود نشان می دهند.
- بابونه: همانطور که بابونه می تواند در کاهش علائم عادت ماهانه کمک کند، بابونه به دلیل ترکیبات خاص خود، می تواند به رشد سلول های آندومتر درون رحم کمک نماید.
- شنبلیله: تخم شنبلیله به صورت دمنوش در باز کردن لوله های رحمی تاثیرگذار خواهد بود.
- زردچوبه: کورکومین یکی از ترکیبات اصلی در زردچوبه است که خاصیت ضد التهابی قوی دارد. این ماده در از بین بردن اسکار و پیشگیری از بوجود آمدن آن نقش دارد. علاوه بر این، کورکومین خاصیت ضد اکسیدانی دارد و عفونت های دستگاه رحمی را کم می کند.
- سیر: سیر یک ماده ضدباکتری طبیعی است و برای تقویت سیستم ایمنی بدن با میکروب ها مبارزه می کند. همچنین در جلوگیری از لخته شدن خون و تجمع پلاکت ها و همچنین بهبود گردش خون مفید است. همچنین از ایجاد پوسته ها و زخم ها جلوگیری می کند، در نتیجه به غشای مخاطی کمک می کند و لوله های رحمی را باز نگه می دارد.
- رازیانه: رازیانه چرخه قاعدگی را منظم کرده و در کاهش دردهای آن موثر است. علائم اضطرابی و افسردگی خانم ها را در این دوره کم می کند. یکی دیگر از خواص چشمگیر رازیانه، افزایش میل جنسی می باشد و خانم های که دچار سرد مزاجی هستند، با مصرف دمنوش این گیاه، می توانند میل جنسی خود را افزایش دهند.
- اسطوخودوس: اسطوخودوس خاصیت آرامش بخشی و ضد درد دارد. این گیاه برای کاهش علائم قاعدگی نیز به کار برده می شود.
- غذاهایی که دارای امگا 3 هستند، در تولید پروستاگلاندین هایی مثبت و کاهش درد های لگنی تاثیر گذارند. این روغن در مواد غذایی همچون کدو تنبل، ماهی روغنی، روغن گردو و سبزیجات با برگ سبز تیره یافت می شود.
**توجه کنید قبل از مصرف گیاهان دارویی و داروهای گیاهی حتما با پزشک متخصص طب سنتی مشورت کنید**
نسخ طبیبان در درمان چسبندگی رحم
- آب انارشیرین آب صبح ها و یا آب انگور شیرین عصرها تا ۲۱ روز.
- دود دادن عنبرنسارا روزی 2 دانه به رحم تا 7 روز .
- عرق خارمریم روزی یک استکان تا ۲۱ روز.
- نشستن در جوشانده آب صاف شده سبزی شنبلیله جهت درمان ورم، چسبندگی و ترشحات رحمی، نرم کردن رحم سفت و ورمهای سفت آن، باز کردن دهانه رحم و تسهیل زایمان و دفع جفت.
- تخم سیاهدانه نیمکوب یک قاشق چای خوری باعسل میل شودتا۴۰ روز.
- دمنوش گیاه بابونه شیرازی روزی تا دولیوان با عسل تا ۲۱ روز.
- عسلاب تا سه لیوان، یک قاشق عسل در آب.
- تغییر تغذیه از سردمزاج به گرمی مزاج.
- روعن مالی پهلوها با روغن سیاهدانه و سپس بادکش پشت پهلوها دودقیقه.
- دمنوش چای کوهی روزی یک لیوان با عسل.
- ضماد روغن حیوانی گاوی و یا روغن شوید روی خط مثانه و یا روغن کنجد یک قاشق ماساژ آرام و دو دقیقه فقط بادکش در زمان غیر پریودی.
- پیاده روی پیاده روی در سنگلاخ ها و سطوح ناصاف.
- صبح ناشتایک قاشق عسل شب یک قاشق عسل.
- عسل ۲۰سی سی با اپیلیکاتور داخل واژن تزریق و تا ۲۰ دقیقه بماند تا ۱۴روز تکرار شود.
- آبزن چهار گیاه گزنه، کرفس (یا تخم کرفس)، مقل ازرق و بذر کتان بو داده، هر کدام به میزان مساوی آسیاب شده و بعد از الک کردن، ترکیب کنید. بین چهل تا هشتاد گرم دارو را بیست دقیقه بجوشانند و در جوشانده صاف شده آن به مدت نیم ساعت بطوری که آب تا ناف برسد بنشینید.
- آبزن سرکه: اگر باردار نیستید، هفته ای یک بار در میان در وان سرکه سفید می ریزید و مخلوط می کنید و تا ۲۰ دقیقه می نشینید.
- مصرف زنجبیل، دارچین و زردچوبه را افزایش دهید.
- یوگا و حرکات کششی: یوگا برای بهبود عملکرد بدن و بالابردن کیفیت زندگی زنان مؤثر است. مراقبه و تمرین آرامش در کنار حرکات کششی، تمرینهای موثری برای قسمتهای لگن و شکم هستند. این حرکات کششی باعث بهبود روند خونرسانی در بدن خواهند شد.
- سیگار کشیدن و نوشیدن الکل را ترک کنید.
- شلوارهای تنگ به خصوص شلوارهای جین نپوشید.
- مصرف ویتامین ها: ویتامین ها ایمنی بدن را افزایش می دهند و برای جذب آهن در غذاهای ما ضروری می باشند. انسداد لوله فالوپ ناشی از عفونت می تواند با مصرف غذاهای غنی از ویتامین کافی بهبود یابد. مرکبات مانند پرتقال و لیمو سرشار از ویتامین هستند. به غیر از این ها می توانید گریپ فروت، توت فرنگی، فلفل دلمه ای، کلم بروکلی، فلفل سبز و کیوی نیز بخورید.
- استفاده از نوره (واجبی حاوی زرنیخ) برای دفع موی زیر بغل و خاصه روی رحم و دوری از تیغ زدن.
در نهایت باید برای درمان به روش طب سنتی به پزشک متخصص طب سنتی مراجعه کنید و خودسرانه اقدام به درمان نکنید.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع