والک یا سیرکوهی با نامهای پیاز خرسی، سیر جنگلی، سیر خرس نیز بیان میشود. در کتب طب سنتی با نام عربی کراث بری و کراث الدب و کراث الوم آورده شده است. مزاج والک گرم و خشک است.
فهرست محتوا پنهان
معرفی گیاه دارویی والک
- سبزی کوهی والک در فصل بهار و تنها در مناطق کوهستانی میروید. این گیاه شبیه پیاز و دارای گلهای سفید و کوچک ستارهای شکل در میان برگهای پهن و براق است و از آن در تهیه کوکو و سبزی پلو استفاده میشود.
- والک گیاهی وحشی، خودرو و پایا به ارتفاع 25 تا 50 سانتیمتر با پیاز کشیده به رنگ سفید مایل به زرد و دو یا سه برگ بیضوی نوک تیز است. ساقه ضخیم و گلدار آن کم و بیش سه وجهی است و در انتها به چتری شامل 15 تا 25 گل در هریک به پهنای 1/5 سانتیمتر با شش گلبرگ سفید یا صورتی ختم میشود.
- این گیاه در ماههای فروردین تا خرداد روییده و برداشت میشود و برای استفاده در فصول دیگر به دو روش فریز کردن و یا خشک کردن نگهداری می گردد.
- برخی ترکیبات مؤثر در این گیاه شامل روغن فرار، وینیل سولفید، آلدهید ناپایدار و املاح معدنی است. این گیاه سرشار از کلسیم و انواع ویتامینها از جمله ویتامین C و مقادیر زیادی موسیلاژ و صمغ است. ترکیبات گوگرددار موجود در این گیاه به آن طعمی شبیه به پیاز میدهد
خواص والک
- ادرارآور.
- کاهنده اثر سم گزش حشرات.
- درمان زگیل با ضماد عصاره والک.
- رفع بوی بد دهان.
- درمان معده درد.
- یکی از مهمترین خواص آن ریزش موى سفید و در آمدن موى سیاه به جاى آن است. دلیل این خاصیت این است که والک دارای فلز منگنز است و این فلز عامل اصلی سیاهى موى بدن است.
- در موارد تصلب شرایین، اسهال، اتساع رودهای، آنفلوانزا، برونشیت، بیماری اسهال خونی از نوع آمیبی و سیاه سرفه به کار میرود.
- خوردن آن تنفس را آسان و تنگی نفس را درمان مىکند.
- نوشیدن جوشانده ریشه والک علاوه بر بند آمدن اسهال، سنگ کلیه و مثانه را خرد مىکند.
- اثر مفیدی در تقویت اعصاب دارد و برای درمان فراموشی توصیه می شود.
- مصرف این گیاه باعث کاهش قند و پیشگیری از افزایش فشار خون در مبتلایان به دیابت میشود.
- ضد رطوبت بدن است و راه ورود میکروبها را به عروق مىبندد و از خونریزى و فساد خون جلوگیرى کرده و رقت خون را درمان مىکند.
- این گیاه ضد عفونىکننده قوى است، به هضم غذا کمک مىکند و ضد کرم معده و کرم کدو است.
بیشتر بخوانید!
موارد منع مصرف
- با توجه به وحشی و کوهی بودن این گیاه باید توسط افراد خبره شناسایی و برداشت شود.
- زنان باردار باید در مصرف والک احتیاط کنند.
- مصرف آن در کودکان نیز ممکن است موجب مسمومیت گردد.
شیوه استفاده
- بعد از شستشوی گیاه والک، برگهای گیاه را به قطعات 1-2 سانتیمتری برش بزنید. میتوانید آن را در سایه خشک کنید و یا در فریزر نگهدارید.
- سبزی پولو والک بسیار خوش طعم است.
- نوشیدن جوشانده ریشه والک علاوه بر بند آمدن اسهال، سنگ کلیه و مثانه را خرد مىکند.
- والک را میتوانید مانند سبزی خوردن نوش جان کنید.