تعریف تل گیری
تل گیری و تل گیر را با نام های دیگری مانند دانه گیری، قاروق یا قاریق، تومچی، شغل بندی، فوتی و چوب چی نیز می شناسند و در انگلیسی به آن tansil stone گویند.
شما که فرزند کوچک دارید حتما واژه تل گیری را شنیده اید. در کودکان و نوزادانی که تازه شروع به غذا خوردن کرده اند، به دلیل کامل نشدن رشد مغزی و عمل بلع، ممکن است تکه هایی از غذا در حفره کوچک کناره گلو گیر کند و کودک دچار استفراغ های مکرر، اسهال و گاهی تب شود.
غذاهایی که در این حفره ها گیر می کنند به مرور زمان عفونت کرده و کودک دچار عفونت گلو که نشانه های آن تب و سرفه می باشد، می شود.
تُل به معنی گِرده یا چیز دیگر مثل خرده غذا، دانههای حبوبات مثل عدس، ماش، گندم، شاهدانه و گاهی نخود و لوبیا یا خرده گوشت و سبزی و بعضا جسم خارجی کوچک مثل خرده استخوان، کاغذ خرده یا باقی ماندهی غذایی است که خوب جویده نشده است.
یکی از دلایل گیر کردن غذا و به وجود آمدن تل در گلوی کودکان حرف زدن در هنگام غذا خوردن است. با سرعت غذا خوردن و جویده نشدن کامل غذا و نوشیدن آب بین غذا از دلایل دیگر به وجود آمدن این مشکل هستند. از منظر طب سنتی دلیل به وجود آمدن تل، رطوبت زیاد بدن است که باعث سرد شدن ناحیه گلو و باز شدن منافض لوزه شده و فضولات را بیشتر در خود جای می دهد.
بیشترین مشتریان تُل گیر کودکان ۱ تا ۵ سال هستند.
نظر طب نوین در خصوص تل گیری
در طب نوین برای درمان این عارضه چیزی جز تجویز آنتی بیوتیک های مختلف مشخص نشده است، غافل از اینکه تا علت به وجود آمدن عفونت رفع نشود مشکل و عوارض آن حل خواهد شد و اثر آنتی بیوتیک ها به طور موقتی هستند و به محض توقف مصرف آنتی بیوتیک ها عفونت به جای خود باز خواهد گشت.
نظر طب سنتی در خصوص تل گیری
عمل تل گیری از قدیم الایام نه تنها در ایران بلکه در اکثر نقاط دنیا توسط افراد حاذق و با تجربه انجام می شده است. در ایران و در طب سنتی به انجام تل گیری توصیه های فراوانی شده است. به کمک طب سنتی با انجام عمل ساده و سریع تل گیری دیگر نیازی به استفاده از آنتی بیوتیک ها نیست و مشکل کودک ظرف 5 دقیقه کاملا برطرف خواهد شد.
علائم وجود تل در کودکان
- تب.
- کم اشتهایی.
- استفراغ های مکرر.
- اسهال.
- مالیدن بینی و دهان توسط کودک.
- تغییر صدای کودک.
- بدخلقی، کسالت و بیحوصلگی.
- برجستگی هنگام لمس.
- ضعف.
- سخت شدن قورت دادن آب دهان.
- بوی بد دهان.
- تنفس خس دار.
- احساس گیر کردن چیزی در گلو، همراه با میل مداوم به سرفه.
- گوش درد.
- ورم و درد گلو.
- طعم بد در دهان.
- وجود تکه های کوچک غذا در مخاط گلو.
- مشکل در بلع.
- آبریزش بینی.
- بازماندن دهان.
- کاهش وزن.
- لکه های سفید کوچک روی لوزه ها.
- خراب شدن دندان ها.
- آبریزش دهان.
- عفونت چشم و خارش چشم.
- خر خر کردن در خواب.
- عفونت های مداوم گلو که فقط با دارو قابل درمان نیستند.
نحوه انجام تل گیری
برای انجام این کار متخصص طب سنتی یا یک تُل گیر با معاینه و لمس گلوی کودک توسط دو انگشت خود تشخیص می دهد. سپس به کودک یک قاشق روغن زیتون خوراکی داده می شود و همزمان با انگشتان گلوی کودک را ماساژ می دهند و به کودک گفته می شود دهان خود را باز نگه دارد و همزمان از سوراخ های بینی فوت دفعه ای می کنند تا جسم مزاحم از راه دهان بیرون پرتاب شود.
این کار را چندین بار و هر بار از یکی از سوراخ های بینی انجام می دهند. پس از اتمام کار متخصص طب سنتی یا فرد تُل گیر مجددا با لمس گلوی کودک از عدم وجود جسم داخل گلو مطمئن می شود و عمل تل گیری را به اتمام می رساند.
بعد از اتمام عمل تل گیری به والدین کودک توصیه می شود تا یکی دو روز غذاهای نرم و لطیف به کودک داده شود. ممکن است بعد از انجام تل گیری گلوی کودک دچار خارش شود که یک اتفاق طبیعی است و جای نگرانی ندارد.
خطرهای احتمالی تل گیری
اگر عمل تل گیری توسط متخصصین طب سنتی و افراد حاذق و با تجربه انجام نشود ممکن است خطرات جبران ناپذیری را برای کودکان به همراه داشته باشد.
خفگی افراد و بچههای خردسال.
انتقال عفونت ها و بیماری های ویروسی.
جایگزین های تل گیری
در طب سنتی برای تل گیری نیز جایگزین هایی مشخص شده است. می توان به جای تُل گیری از مواد قابض استفاده کرد که جمع کننده لوزه ها هستند و با جمع شدن آن ها دفع فضولاتصورت خواهد گرفت و به همین نحو تمام عفونت ها را از داخل آن خارج می کند .
- غرغره کردن سرکه و نمک.
- غرغره آبغوره نمک و کمی عسل.
- غرغره مرزنجوش، آویشن و پونه.
- پاشیدن پودر بلوط درون گلو و ماندن آن به مدت نیم ساعت.
- پاشیدن زردچوبه داخل گلو.
- مضمضه دارچین یا پاشیدن پودر آن درون گلو و ماندگاری آن.
- مضمضه زنجبیل به همراه دارچین یا پاشیدن پودر آن ها در گلو و ماندن آن ها.
- پاشیدن پودر قسط بحری یا همان قسط شیرین یا تلخ در حلق یا رساندن دود آن به حلق.
قبل و بعد از این کارها نباید آب یا مایعات یا غذا مصرف شود تا این مواد داخل گلو بماند و عمل قابضیت خود را انجام دهد .
منبع: تیم تولید محتوای طبایع