بسیاری از افرادی که سالهاست از درد ناشی از دیسک کمر رنج میبرند بر این باورند که تنها راهکار درمانی عمل جراحی است، اما بر اساس گفتههای آقای دکتر محمد حسین دلشاد، فوق تخصص درد، اینطور نیست.
دکتر محمد حسین دلشاد در این باره میگوید که ما سعی داریم بیماران تا حد امکان به روشهای ایمن و غیر جراحی بهبود پیدا کنند که خوشبختانه در اغلب مواقع موفق به درمان این دسته از افراد بدون نیاز به عمل جراحی بودهایم.
تنها در مواقع نادر برخی از افراد برای درمان نیاز به درمان با انجام عمل جراحی دارند. راهکارهای درمانی متفاوتی بسته به شدت عارضه برای افراد وجود دارد که در ادامه در این باره بیشتر توضیح میدهیم.
آشنایی با علائم دیسک کمر
قبل از اینکه در خصوص درمان ناشی از این بیماری توضیح دهیم، ابتدا علائم آن را برای شما ذکر خواهیم کرد.
علائم فتق دیسک بسته به محل فتق و اینکه چه ریشه عصبی تحت فشار است، تفاوت دارد. آقای دکتر محمد حسین دلشاد فوق تخصص درد شایعترین علائم ناشی از این بیماری را این موارد میدانند:
- کمردرد مداوم (این عارضه ممکن است با سرفه، عطسه، حرکت یا ایستادن طی طولانی مدت بدتر شود)
- اسپاسم عضلات کمر
- احساس درد ناشی از عصب سیاتیک (دردی که از کمر یا باسن شروع شده و به پایین پا به ساق پا میرسد)
- ضعف عضلانی در پاها
- کاهش رفلکس در زانو یا مچ پا
- بی حسی در پا
- تغییرات در عملکرد مثانه یا روده
علائم ناشی از بیماری دیسک کمر ممکن است همانند دیگر مشکلات و بیماریها باشد، به همین جهت برای تشخیص و دریافت درمان موثر به متخصص درد مراجعه کنید.
راهکارهای درمانی غیرجراحی دیسک کمر
فوق تخصص درد در خصوص روش درمانی این عارضه ادامه داد، در مراحل ابتدایی به بیمار توصیه میشود که استراحت و داروهای تجویز شده خود را طبق دستور مصرف کنند.
منظور از استراحت، خوابیدن در رختخواب نیست، در واقع شما باید فعالیتهای سبک که منجر به درد نمیشود را طی چند روز و چند هفته اول انجام دهید. دقت به این نکات به کاهش التهاب عصب نخاعی کمک میکند.
وی ادامه داد در صورتی که درد ناشی از این بیماری خفیف تا متوسط باشد، مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی کمککننده است.
تزریق داروهای استروئید اپیدورال با استفاده از یک سوزن نخاعی تحت هدایت اشعه ایکس برای تزریق دارو به محل فتق دیسک است.
فیزیوتراپی نیز از دیگر روشهای درمانی است که طی این پروسه درمانی تمرینات کششی لگن، سرما و گرما درمانی، ماساژ ملایم، تحریک الکتریکی عضلات، تمرینات کششی و… انجام میگیرد.
آقای دکتر محمد حسین دلشاد در ادامه ذکر کردند که یکی از نوینترین و موثرترین روشهای درمانی که شما را بی نیاز از انجام عمل جراحی میکند، لیزر دیسک است.
مدت زیادی است که درمان کمردرد با لیزر دیسک در کشورهای پیشرفته به جای جراحی باز با میزان موفقیت بالا انجام میشود. با توجه به اینکه این روش درمانی به صورت بسته انجام میگیرد، بیماران متحمل عوارض ناشی از عمل جراحی باز نخواهند شد.
پروسه درمانی لیزر دیسک چگونه است؟
با توجه به اینکه ممکن است بسیاری از افراد در خصوص این روش درمانی نوین آشنایی زیادی نداشته باشند در ادامه در خصوص توضیحات در مورد لیزر دیسک افزود: دیسک ساختار فیبری دارد و مانند بالشتکی بین دو مهره کمر قرار گرفته است، در واقع مانع برخورد مهرهها به یکدیگر میشود.
گاهی برخی از بیماریهای زمینهای، آسیب به ستون فقرات و افزایش سن منجر به اختلال در خاصیت ارتجاعی دیسک میشود. در این مواقع است که امکان فتق یا پارگی دیسک وجود دارد.
برای درمان فتق دیسک برخلاف گذشته و باور عموم نیاز به عمل جراحی باز و نقاهت طی زمان طولانی نیست. با روشهای درمانی در کلینیک درد از جمله درمان کمردرد با لیزر دیسک کمر، میتوان به بهبود فتق دیسک و درمان کمردرد کمک کرد.
لیزر دیسک نوعی پروب لیزری است که با بخار کردن حجم دیسک بیرونزده، فشار از روی عصب بدون هیچ اقدام تهاجمی برداشته میشود، در نتیجه بیماران متوجه تسکین درد خواهند شد.
وی در ادامه افزود که لیزر برای فتق دیسک روشی کم تهاجمی است که بدون برش و تنها از طریق پوست پروسه درمانی برای بیمار انجام میگیرد.
پروسه این روش درمانی به این صورت است که با تبخیر قسمت میانی دیسک، حجم دیسک بیرونزده کم میشود و طبیعتا فشار از روی عصب برداشته میشود و بیمار دیگر هیچ دردی نخواهد داشت.
مدت زمان بهبودی پس از لیزر دیسک بر اساس گفتههای فوق تخصص درد
متخصص درد در خصوص دوره نقاهت این روش درمانی اظهار کردند: مدت زمان مورد نیاز برای بهبودی این روش درمانی نسبت به جراحی باز بسیار کوتاهتر است؛ اما به طور کلی بسته به نوع شغل و فعالیتی که بیمار دارد، متفاوت خواهد بود.
زمان بهبودی برای هر فرد متفاوت است، بسیاری از افراد پس از اتمام عمل قادر به انجام فعالیتهای روزانه سبک خود هستند؛ اما در هر صورت نیاز به استراحت خواهد بود.
برای افرادی که تحرک چندانی ندارند، مدت بهبودی بین یک تا دو هفته است. افراد فعالتر از جمله ورزشکاران و کسانی که فعالیتهای فیزیکی دارند، توصیه میشود بین چهار تا شش هفته برای آغاز مجدد فعالیتها صبر کنند.
طی این مدت بیمار باید در جلسات فیزیوتراپی شرکت کند تا به روند بهبودی سرعت ببخشد. در حالی که بیمارانی که عمل جراحی باز انجام میدهند، به مدت زمان بیشتری برای بهبودی نیاز دارند (چندین ماه) تا فعالیتهای خود را از سر بگیرند.