دلایل روزه گرفتن
به مناسبت ورود به ماه مبارک رمضان تصمیم گرفتیم مطالب جامعی در مورد روزه داری صحیح طبق دستورات طب سنتی و طب اسلامی جمع آوری کنیم و در چند قسمت ارائه دهیم. با ما تا انتهای این قسمت ها همراه باشید. این مطالب جذاب همگی از قول متخصصین طب سنتی بیان شده اند.
همانطور که می دانید خیلی از دستورات و توصیه های طب سنتی از روایاتی که از ائمه نقل شده اند و همچنین از دستورات اسلام و قرآن استخراج شده اند. پس حتما این طب جامع دستورات و توصیه هایی در مورد روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان که از فرائض دینی مسلمانان می باشد، نیز دارد، که هم روزه گرفتن را برای ما راحتتر می کند و هم در افزایش خواص آن به ما کمک می کند.
روزه داری یک تدبیر درمانی است و همانطور که می دانید این عمل در اکثر ادیان و مذاهب، طب های قدیمی نقاط دیگر دنیا و حتی طب نوین به اشکال مختلف و مدت زمان های متفاوت توصیه شده است.
امروزه در کشورهای غربی روزه درمانی برای بیماری هایی مانند میگرن، سرطان، کبد چرب، فشار خون و عفونت های گوارشی تجویز می شود.
تنیجه ای که طب نوین از دستورات اسلام گرفته است این است که تمامی دستورات، توصیه ها و فرائض تعیین شده در دین اسلام در نهایت باعث سلامت جسم و روان انسان ها می شوند. روزه گرفتن نه تنها باعث تعالی روح و آرامش روان می گردد بلکه برای پاکسازی بدن از سموم و مواد زائد نیز بسیار مفید است.
روزه گرفتن علاوه بر بیش از هر داروی ضد چاقی، چربیسوز و… موجب دفع رطوبتهای زائد بدن، کاهش وزن و سایز و معتدل شدن مزاج بدن میشود. نشانههای این اعتدال را میتوان به صورت کاهش سنگینی و لختی بدن و بازگشت به سلامتی مشاهده کرد. روزه باعث کاهش چربی و کلسترول می شود و روند پیری را کند می کند.
روزه داری رطوبت های بدن را كم می كند و حرارت های بدن را شفاف تر می كند و به عبارت دیگر می توان گفت كه حرارت را افزایش می دهد. روزه مزاج انسان را به سمت گرمی و خشكی می برد. بنابر این مزاج های تر و به ویژه مزاج سرد و تر بیشترین بهره جسمی را از روزه می برند.
امروزه ریشه بسیاری از مشكلات مردم، تجمع مواد زائد در بدن میباشد. روزه داری باعث از بین رفتن تدریجی رطوبتهای زائد و مصرف مواد اضافه بدن میشود.
موادی که در مغز تجمیع یافته اند، با روزه داری به سمت پایین کشیده شده و هضم یا جذب یا دفع می شوند. همچنین این اتفاق در کبد نیز می افتد و روزه یکی از بهترین راه های برطرف شدن کبد چرب است. روزه داری همچنین قلب و عروق را پاکسازی می کند.
خلط های دم و بلغم بیشترین اخلاط بدن است. علت چاقی همین دو خلط هستند، که این دو، در روزه داری مصرف شده و به حالت عادی و طبیعی خود در می آیند. اکثر مردم دچار تجمعاتی از این دو خلط در بدن هستند. این اثر به مقدار کمتر روی اخلاط سودا و صفرا نیز ایجاد می شود.
افطار و سحر نوعی تمرین است تا پس از ماه رمضان، زمان های مناسب غذا خوردن رعایت شود، به عنوان مثال هنگام غروب کم کم به فکر شام باشیم و صبح زود را برای صبحانه خوردن انتخاب کنیم.
گرسنگی و تشنگی یکی از عوارض طبیعی روزه داری است، یادمان باشد که فلسفه طبی روزه داری تحمل کمی گرسنگی و تشنگی است و نباید آنقدر بخوریم و بیاشامیم تا گرسنه یا تشنه نشویم.
در یک روزه داری مناسب توقع داریم بسیاری از افراد دست کم نیم تا یک و نیم کیلو کاهش وزن داشته باشند ولی این کاهش وزن جز در افراد چاق نباید زیاد و ناگهانی(بیش از سه کیلو) باشد.
وقتی معده بر اثر روزه داری خالی باشد علاوه بر پاکسازی دچار خلا می شود و این خلا باعث می شود مواد از سایر نقاط بدن جذب معده و هضم و در نهایت دفع شوند.
روزه داری روشی برای پیشگیری از بیماریها و پاکسازی بدن و درمانی برای انواع بیماریها خصوصا بیماریهای سخت و صعب العلاج است.
از ویژگیهای خاص روزهداری افزایش حرارت است که در ریزترین و در بین ریز ذرههای بدن آتشی مقدس و پاک کننده ایجاد میکند و بدین ترتیب آنچه از طریق مسهل، انفیه، حجامت، فصد، حقنه، آبزن، قیآورها و … هنوز پاکسازی کامل نشده است، به وسیله روزه پاکسازی شده و پس از گذشت یکماه از زمان روزه داری، روزه دار با بدنی جوان و نو مانند آن که تازه خلق شده زندگی جدیدی را شروع میکند.
ضعف و سستی روزه دار به معنای سرد شدن مزاج او نیست. بدن روزه دار همواره گرم است، چرا که رطوبتهای غلیظ که در روزنههای بدن رسوب و جا خوش کردهاند ذوب شده و حرارت ایجاد میکنند.
روزه نه تنها رطوبات غلیظ، بلکه رسوبات هر خلطی را که روزنهها را بسته باشد را تحلیل میبرد و با حرارت ملایمی که ایجاد می کند، مانند اینکه کباب را با حرارت ملایم مغرپخت می کنیم روی بدن عمل میکند و هر خلطی که رسوب کرده را نیز آتش میزند.
توجه داشته باشیم که مزاج گرم و خشک با آتشی که میافروزد بسیاری از مواد غذایی قندی را نابود میکند. در نتیجه ضعف بر روزهدار غلبه میکند. اخلاط مضر و فضولات که بوسیله روزه، پخته شده و آماده دفع از بدن هستند با مصرف آب فاتر یا همان آب جوشیده ولرم هنگام افطار، از بدن دفع می شوند و خواص روزه تکمیل می شود.
همانطور که می دانید در طب سنتی اگر بخواهیم وعده غذایی را حذف کنیم آن وعده ناهار است. با حذف وعده ناهار بدنی سالم تر خواهیم داشت. روزه داران می توانند با تمرینی که در ماه رمضان انجام داده اند، بعد از ماه رمضان سنت اسلامی ترک ناهار را ادامه دهند.
تدابیر وعده سحر را در قسمت دوم این سری مقالات ماه مبارک رمضان بخوانید.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع