معرفی انواع مسمومیت های غذایی و دارویی
- مسمومیت غذایی (food poisoning): شایع ترین نوع مسمومیت از طریق غذا و خوردن و آشامیدن میباشد.
- گازی: یکی دیگر از انواع مسمومیت از طریق گازهایی مانند مونواکسید کربن و گازهای شیمیایی است.
- دارویی: مسمومیت دارویی بعد از مسمومیت غذایی، رایج ترین نوع مسمومیت است.
- سموم: کشاورزان از سموم دفع آفات در مزارع و باغات استفاده می کنند. در صورت استفاده ناصحیح و بیش از حد آن ممکن است، سلامت افراد جامعه را به خطر بیاندازند.
بسیاری از مواد شیمیایی خانگی سمی هستند، حتی اگر طبق دستورالعمل از آن ها استفاده کنید. پاک کننده های خانگی نیز هرگز نباید مخلوط شوند، زیرا می توانند گازهای سمی ایجاد کنند.
به عنوان مثال، مخلوط سفید کننده (وایتکس) و آمونیاک، گاز کلرامین تولید می کند که می تواند بینی، گلو و ریه ها را تحریک کند و در غلظت های زیاد، استنشاق کلرامین می تواند منجر به مرگ شود.
مواد شیمیایی رایج خانگی عبارتند از: ضد یخ، روغن موتور، رنگ لاتکس، باتری ها، پاک کننده های همه منظوره، سفید کننده، آفت کش ها و غیره. بلع یا استنشاق این مواد شیمیایی می تواند باعث ایجاد شرایط جدی تا تهدید کننده زندگی، حتی مرگ شود.
مسمومیت با الکل زمانی اتفاق می افتد که مقادیر زیادی الکل در مدت زمان کوتاهی مصرف شود. این می تواند منجر به طیف گسترده ای از علائم و عوارض، از جمله تشنج، سیانوز (رنگ آبی به دلیل کمبود اکسیژن در خون) و هیپوترمی (دمای پایین بدن) شود.
مسمومیت با الکل یک وضعیت جدی است. درصد بالایی از الکل خون میتواند باعث شود که قسمتهایی از مغز که از تنفس، ضربان قلب و سایر عملکردهای حیاتی پشتیبانی میکنند، خاموش شوند
مسمومیت دارویی (یا مصرف بیش از حد دارو) شایع ترین نوع مسمومیت در بزرگسالان است. زمانی اتفاق می افتد که مواد مخدر مورد سوء استفاده قرار می گیرند یا به مقدار زیاد مصرف می شوند.
هنگامی که برخی از داروها مانند تیلنول (استامینوفن) با دوز بسیار زیاد مصرف شوند، می توانند کبد را تحت تأثیر قرار دهند و کبد قادر به متابولیسم (تجزیه) داروها نمی باشد. در انجام این کار، مسمومیت دارویی می تواند نحوه عملکرد کبد را تغییر دهد و باعث آسیب یا نارسایی غیرقابل برگشت کبد شود.
مقادیر بیش از حد سایر داروها ممکن است به سیستم های مختلف اندام (مانند کلیه ها) آسیب برساند یا عملکردهایی مانند تنفس یا گردش خون را سرکوب کند.
علائم مسمومیت غذایی
بسته به نوع مسمومیت غذایی، علائم می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. در صورتی که شما دچار حداقل سه مورد از علائم زیر شدید، باید نسبت به درمان اقدام کنید. علائم معمول عبارتند از:
- سرگیجه و خواب آلودگی.
- غش.
- حالت تهوع و استفراغ.
- اسهال.
- کهیر.
- ناراحتی معده و گرفتگی معده.
- زخم یا قرمزی اطراف دهان.
- آبریزش یا کف کردن.
- مشکل در تنفس.
- سردرد.
- تب.
- تشنج.
- اشک چشم.
- گرفتگی شکمی.
- مشکلاتی در خوردن غذا و بیاشتهایی.
- فلج عضلانی.
- ضعف، رنگ پریدگی و بی حالی.
- بزاق بیش از حد.
- از دست دادن بخشی از بینایی.
- سردرگمی ذهنی.
- عرق کردن.
- خشکی دهان.
علائم مسمومیت ناشی از برخی باکتری ها، ویروس ها و انگل ها
علائم شدید که نیاز به مراجعه فوری به مراجع درمانی دارند
برخی از افراد بیشتر از بقیه در اثر مسمومیت آسیب پذیر خواهند بود. افرادی که بیماری خود ایمنی دارند، زنان باردار، افراد سالمند و کودکان در خطر بیشتری برای جذب عفونت و مبتلا شدن به این بیماری قرار دارند.
- اسهال خونی یا اسهالی که بیش از سه روز طول بکشد.
- استفراغ مکرر (که می تواند منجر به کم آبی شدید بدن شود).
- تب بالا (دمای بیش از 38.5 درجه).
- مشکلاتی در تکلم و بینایی.
- وجود خون در ادرار.
- علائم کم آبی (دهان یا گلو بسیار خشک، ادرار کم یا بدون ادرار، یا سرگیجه).
روش های درمانی مسمومیت های غذایی را می توانید در مطلبی با عنوان «درمان مسمومیت های غذایی و دارویی به کمک طب سنتی» بخوانید.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع