تعریف ویار از دیدگاه طب سنتی
ویار از دیدگاه طب سنتی بدین گونه تعریف می شود: بخشی از مواد زاید بدن به طور طبیعی در حین قاعدگی از بدن خارج میشود. اما در بارداری این راه دفع مواد، برای محافظت از جنین بسته شده است، بنابراین مواد زاید در بدن مادر باردار جمع میشود و به دلیل ریختن این مواد به معده (به دلیل مشارکت بین معده و رحم) و نیاز کم جنین به دم طمثی (خون قاعدگی) ویار عارض می شود.
تجمع این مواد در بدن، بخصوص در معدههای ضعیف میتواند باعث میل مادر به خوردن مواد غیر خوراکی، خوراکیهایی با طعمهای تند و تیز و همچنین تشدید مشکلاتی چون تهوع و استفراغ دوران بارداری شود.
به همین دلیل است که بانوانی که قبل از بارداری اقدام به پاکسازی بدن و اصلاح مزاج میکنند، کمتر به انواع شدید ویار و استفراغات دچار شوند.
نسخ حکمای طب سنتی برای درمان ویار بارداری
نوشیدنی لیمو، عسل: ابتدا عسل را به همراه آب و آب لیمو ترش تازه در یک لیوان ریخته، به هم بزنید تا عسل کامل در آب حل شود. بعد قطعات یخ رابه آن اضافه کنید و اجازه دهید تا کاملا خنک شود سپس آن را به آرامی میل نمایید.
آبغوره طبیعی: کسانیکه قبل از غذا خوردن یا به محض دیدن غذا استفراغ میکنند، آبغورۀ طبیعی قبل از غذا مصرف کنند
ضد ویار زنان حامله و ضد تهوع و ضد اُغ زدن و ضد استفراغ: قبل از غذا دمکرده سبزی سُوسَنبر(چای نعنا فلفلی)، بعد از غذا راه برود سپس یک استکان آب سیب رسیدۀ شیرین (اگر نفخ یا یبوست ندارد یک عدد سیب رسیده بخورد) سپس راه برود و نصف استکان عرقِ نعنا بخورد.
درمان ویار شدید: قبل از غذا آبغورۀ طبیعی، بعد از غذا انار شیرین با پردۀ نازک روی دانهها بخورد.
پرتقال: در بعضی از زنان حاملۀ دارای ویار، بو کردن پوست پرتقال و سپس خوردن یک چهارم پرتقال ضد ویار است.
درمان ویار خوردن غیرخوراکی ها: برای درمان تمایلات بیجا (ویار) در دوران بارداری مخصوصا میل به خاک خوری، گچ خوری، ذغال خوری و…، بایستی صبح، ظهر و شب، هر دفعه مقداری رب انار شیرین یا رب انار ترش طبیعی بخورد، همچنین مصرف مخلوط آب انار شیرین طبیعی و آب انار ترش طبیعی، برای رفع ویار زنان باردار بسیار نافع میباشد.
خوردن میوۀ بِه رسیده و فرآوردههای آن، میل به خاک و گِل خوردن را برطرف میکند و پیشگیری از سِقط جنین نموده و عرق بدن را خوشبو نموده و مقوی قلب و اعصاب است.
به، انار و نعناع: مواد قابض و خوشبو مانند به برشته شده و همچنین ماساژ دست ها و پاها و نگه داشتن دانه انار و برگ نعناع در دهان نیز برای رفع بی اشتهایی، تهوع و قیِ دوره بارداری مفید است.
شوید: خوردن سبزی شوید یا دمنوش شوید مفید است.
زنجبیل + عرق نعناع + نبات و رب انار: پودرزنجبیل به اندازه یک نخود + نصف استکان عرق نعناع + با نبات تا ۷ روز و رب انار روزی یک قاشق.
گلقند: استفاده از داروی گلقند که ترکیبی از گل محمدی و عسل است.
ویار از منظر مزاجی
مثل هر مساله ای در طب سنتی، ابتدا باید به سمت اصلاح مزاج رفت. در بسیاری از موارد اگر اصلاح مزاج به درستی انجام شود، مساله ویار و تهوع های حاملگی هم رفع می شود یا به ندرت اتفاق می افتند. به عنوان مثال فرد با مزاج گرم و خشک بایستی از مواد با مزاج گرم و خشک و بالعکس فرد با مزاج سرد و تر از مواد با مزاج سرد و تر بایستی پرهیز کند.
به همین علت است که افراد مختلف با مزاج های متفاوت به مواد غذایی مختلف ویار پیدا می کنند. ویار می تواند مربوط به تجمع اخلاط و مواد زائد در معده همچون صفرا، سودا یا بلغم باشد.
در تجمع صفرا دهان تلخ بوده، رنگ و رو نسبتا زرد و احساس داغی در بالاتنه وجود دارد و درمان آن، مصرف سکنجبین ملس، آب انار یا غوره یا آلبالو است.
در تجمع سودا، حالت گسی و بد طعمی دهان وجود داشته و درمان آن، مصرف ماءالعسل، سکنجبین نعنایی شیرین، حریره و شیره بادام، ماءالجبن افتیمونی است.
در تجمع بلغم، احساس سنگسنی سر و معده و پف آلودگی و امدن آب از دهان وجود داشته و درمان آن، مصرف عسل یا کمی زنجبیل یا مربای به یا کمی دم کرده نعنا یا بابونه است.
درمان ویار در گرم مزاجان
- پرهیز از خوردن غذاهای گرم و خشک (ادویه جات).
- خوردن سرکه طبیعی به مقدار بسیار کم با غذا.
- خوراکی های حاوی جوهر لیمو (اسید سیتریک) کم.
- خوردن میوه های آبدار (پرتغال،آب نارنج،زرشک،آلو سیاه ، تنرهندی).
- خاکشیر، مرکبات، ترنجبین، آش آلو، آش سماق، آش گشنیز، بسیارکم.
- با تشخیص طبیب حجامت انجام شود.
- ریختن گرد غوره روی غذاها، سبزیجات تازه، رب انار، به، ماست کیسه ای شیرین، سیراب و شیردان گوسفند.
- زرشک+ آلوبخارا+ تمرهندی+ شکر سرخ یک قاشق غذاخوری قبل از هر وعده غذایی.
- بذر ترب+ بذر شوید را آسیاب کرده، سپس در رب انار حل کرده معجون ساخته و هر ۶ساعت یک قاشق متوسط خصوصا اگر به صورت لیسیدن خورده شود.
- شربت انار، شربت لیمو، در ویار سرد تهیه شده ولی بجای عسل با رب انار معجون ساخته و هر ۶ ساعت نیم ساعت قبل غذا لیسیده شود.
درمان ویار در سرد مزاجان
- بادکش کتف، ماساژ چهار اندام با روغن های گرم و روغن مالی کتف ها.
- زنیان+ زنجبیل+ هل+ دارفلفل به نسبت برابر پودر کرده از هر کدام ۱۰گرم درون نیم کیلو عسل ریخته یک قاشق غذاخوری نیم ساعت قبل از هر وعده غذایی به شکل لیسیدن مصرف شود.
- میخک ۵ گرم+ کبابه چینی ۵ گرم+هل ۵گرم همه را نرم کوبیده و مخلوط کرده سپس یک قاشق مربا خوری آن را باشربت عسل هر ۶ساعت بخورید.
- سمنو+ نان کامل برشته+ دم نوش زنجبیل+ جگر سیاه.
- پرهیز اکید از خوردن اسفناج، کلم برگ، گل کلم خصوصا در صورت داشتن کم کاری تیروئید.
منابع: تیم تولید محتوای طبایع