در طب سنتی اصل بر اصلاح سبک زندگی بنا نهاده شده است. با اصلاح سبک زندگی نه تنها از بروز بسیاری از بیماری ها می توان جلوگیری و پیشگیری کرد بلکه به مرور زمان بسیاری از بیماری ها و مشکلات بدن درمان خواهند شد.
یکی از مهمترین ارکان اصلاح سبک زندگی، اصلاح شیوه تغذیه است. در طب سنتی همیشه از برهم خوری، درهم خوری و پرخوری نهی شده است. در این بین مصرف برخی خوراکی ها با هم و همزمان، باعث بروز ناراحتی ها و بیماری هایی می شود. در این مطلب می خواهیم برخی از این ممنوعیت های مصرف همزمان خوراکی ها را معرفی کنیم.
مصرف همزمان خوراکی های زیر ممنوع
- مصرف لبنیات با ترشیجات یا غذاهای ترش که موجب فساد فرآورده لبنی در معده می شود.
- مصرف لبنیات با گوشت که موجب افزایش خطر ابتلا به بیماری ویتیلیگو و کولیت و تشدید دردهای مفصلی می شود و از طرف دیگر کلسیم این خوراکی ها از جذب آهن گوشت می کاهد.
- مصرف سویق (جو، گندم، سنجد و ..) به همراه شیربرنج که موجب ابتلا فرد به کولیت شده و در بدن ایجاد نفخ می کند.
- مصرف انار بعد از غذا های گوشتی و حبوبات که مانع هضم غذا و موجب نفخ می شود.
- مصرف ترشیجات و شور و هر چیز سرکه ای با برنج، ماش، عدس و حلیم که موجب ابتلا به کولیت و درد های شکمی می شود.
- مصرف سیر همراه پیاز یا تره و ترب که موجب کاهش قوای بینایی و ابتلا به شب کوری می شود.
- مصرف ماست و اسفناج که به دلیل تشکیل ترکیبات اگزالات کلسیم موجب ایجاد سنگ کلیه در فرد می شود. بهتر است بورانی اسفناج را همراه با زعفران و گردو میل کنید.
- مصرف میوه ها و غذاها به خصوص غذاهای گوشتی و دیرهضم که موجب فساد میوه در معده می شود. میوه ها به خوبی با غذاهای دیگر ترکیب نمی شوند زیرا میوه ها قند ساده ای دارند و نیاز نیست هضم شوند، به این معنی که آن ها خیلی طولانی در معده نمی مانند.
- مصرف هر نوع غذایی همراه با خربزه و هندوانه که موجب سنگینی معده می شود.
- مصرف ماهی و تخم مرغ، ترکیب تن ماهی و تخم مرغ، غلتاندن ماهی در تخم مرغ قبل از سرخ کردن و … که موجب ابتلا به بیماری هایی مانند بواسیر، پیوره و دندان درد، بروز فساد در دستگاه گوارش، عفونت معده، رماتیسم، بواسیر، تضعیف کبد و اسهال و در صورت استمرار، ابتلا به نقرس و قولنج روده خواهد شد.
- مصرف ماهی با حبوبات که باعث نفخ و گاز شدید می شود.
- ماست با سالاد چون هر دو سردی هستند و باعث اختلال در عملکرد معده می شوند بهتر است به صورت جداگانه یا با حداقل یکی دوساعت فاصله میل شود.
- مصرف ماست و شیر. این ترکیب غذایی میتواند رگهای بدن را مسدود کند و موجب عفونت، مشکلات گوارشی و بیماریهای ناخوشایند شود.
- مصرف میوه های ترش با محصولات لبنی مانند ماست که باعث گرفتگی سینوسی، سردی و سرفه می شود.
- مصرف میوه به ویژه انگور بعد از کله پاچه یا انار بعد از حلیم که باعث آسیب به معده و اختلال در هضم می شود.
- مصرف ماست و دوغ و لبنیات با ماهی و همچنین ترشیجات با ماهی و ترشیجات با ماست که باعث تولید خلط خام زیادی در بدن، برهم خوردن تعادل مزاجی و بروز اخلاط سرد، اختلالات گوارشی، ضعف عمومی بدن، کندی حرکت، سنگینی پلک ها، خارش پوست، خواب آلودگی، جمع شدن آب در دهان، تهوع، سردرد، افزایش ادرار، ایجاد آلرژی، سنگینی و درد و سوزش و نفخ معده و دیرهضمی به خصوص در سرد مزاجان و تولید بیماری هایی مانند برص، لک و پیس، سردی معده، ضعف شدید، اسهال شدید، افزایش احتمال ابتلا به MS، ناراحتیهای عصبی، افزایش احتمال سکته، تحلیل قوای جنسی و قولنج میشود.
- مصرف ماهی با کلیهی سیفیجات، سبزیجات و میوههای با طبع سرد مانند کاهو، خیار، گوجهفرنگی، ریواس، خرفه، اسفناج ، بامیه، کاسنی، ترشک و گشنیز، تربچه، باقلای تازه، لوبیا سبز، نخود سبز، ماش سیاه، بالنگ، آلو، انار، زردآلو، لیموهای ترش و شیرین، کدو حلوایی، گلابی، هلو، انگور و هندوانه.
- مصرف برنج سفید با ماهی. برنج مصرفی همراه با ماهی ترجیحا باید سبزیپلو (شوید، تره، مرزه، ترخون یا چوچاق با طبع گرم) باشد.
- مصرف چند نوع میوه با هم که منجر به سوءهاضمه و نفخ میشود و در معدههای مرطوب باعث ترشکردن، رخوت و سستی و خوابآلودگی و اختلال حافظه میشود.
- مصرف سایر گوشتها با ماهی که باعث بوی بد دهان، مشکل در هضم، تولید سودای اضافه در بدن، تغییر در خلق و خو، افسردگی و یبوست می شود.
- مصرف خربزه و شیر که باعث فساد در معده میشود.
- مصرف طالبی با غذاهای گوشتی و هیدروکربن ها. مثل همه میوه ها با شکر بالا، طالبی اسیدی است و هضم آن بسیار دشوار است. میان وعده ای خوب و انرژی زا هستند. اما مخلوط آن با پروتئین ها و نشاسته، یکی از بدترین چیزهایی هستند که بدن می تواند مصرف کند.
- مصرف خربزه با عسل، که باعث تولید مادهای دیرهضم، مشکلات گوارشی، بروز دل دردها و انقباضات قولنجی شدید می شود.
- مصرف ترکیبات پروتئینی و کربوهیدرات ها مانند گوشت و سیب زمینی، مرغ و پاستا یا لازانیا و گوشت همراه با نان باعث ایجاد گاز معده و نفخ در سیستم گوارش و دیر هضم شدن کربوهیدارت ها می شود.
- مصرف شیر با ترشی باعث بریدن شیر در معده و در نتیجه سوء هاضمه و مشکلات گوارشی میشود. به طور کلی شیر را و مواد غذایی ترش و شور، میوههای تازه به خصوص مرکبات مانند پرتقال ، تخم مرغ، حبوبات، ترب و سبزیجات خام نباید مصرف کرد و بهتر است شیر تنها خورده شود.
- مصرف گوشت با شیر که باعث یبوست می شود.
- مصرف لیمو با خربزه. مصرف لیمو همراه با خربزه موجب افزایش اسیدیته معده و بروز مشکلات گوارشی مثل رفلاکس و سوزش معده میشود.
- مصرف خربزه و موز که احساس گیجی، ضعف، کاهش فشار خون و نامنظم شدن ضربان قلب می شود.
- مصرف خربزه با گیلاس. گیلاس و خربزه هر دو سرشار از اسید سالیسیلیک هستند و از همین رو در صورتی که با هم مصرف شوند، میزان این اسید در بدن افزایش پیدا میکند. در این شرایط فرد با عوارضی مثل سوزش، کهیر، التهابات پوستی یا خشکی پوست مواجه میشود.
- مصرف شیر و شکلات (شیرکاکائو) مخصوصا درکودکان. کلسیم موجود در شیر با اکسالیکاسید موجود در شکلات ترکیب میشود و رشد استخوانها در کودکان را مختل میکند.
- مصرف شیر داغ و شکر. مصرف همزمان شیر داغ با شکر موجب تولید سم لیزین در بدن میشود.
- مصرف موز و شیر. ترکیب موز و شیر سموم سنگین را تشکیل می دهند که باعث احساس خستگی، کندی ذهن ومشکلات در هضم می شود.
- مصرف آناناس و شیر که باعث معدهدرد، سردرد، حالتتهوع و اسهال می شود.
- مصرف قهوه و مواد حاوی کافئین با خوراکی های حاوی آهن که باعث جلوگیری از جذب آهن می شود.
- مصرف پنیر با گوجه و خیار که باعث بروز بسیاری از عارضهها و برخی بیماریها شامل دیابت، ام اس، اختلالات عصبی، گوارشی میشود.
- مصرف پنیر با بادام که موجب فساد در معده شده و گوارش را با مشکل رو به رو میکند و عامل تشکیل سنگ کلیه و مثانه است. همچنین مصرف پنیر با ماست چکیده و بادام باعث لکه و پیسی یا همان برص در پوست صورت میشود.
- مصرف آب سرد همزمان با خوردن میوهها به خصوص میوههای سرد و تر مثل خربزه و هندوانه و غذاها مانند حلوا، غذای گرم و شیرین.
- مصرف کباب با دوغ. خوردن همزمان کباب با دوغ میتواند بزرگترین قاتل مفاصل بدن باشد. بعد از این، به خوردن یک لیوان آب بعد از کباب اکتفا کنید.
- مصرف آب گرم با غذاهای شور.
- مصرف حليم با كلهپاچه.
- تمبرهندی با آب انار.
- آش غوره با انار ترش.
- ماست با ترب.
- ماست با باقلا.
- پنیر با ترب.
- خیار و لیمو.
- گوشت و پنیر.
- چیپس و سس.
- هویچ و پرتقال.
- لیمو و پاپایا.
- لیمو و انبه.
- هندوانه و میوههای آبدار.
- خربزه و طالبی.
- موز و پودینگ.
- موز و گواوا.
- انگور و پرتقال.
- انگور و خربزه.
- انگور و هلو.
- انگور و گلابی.
- عسل و رازیانه.
- عسل و برنج.
- عسل و تربچه.
- عسل و پیازچه.
- عسل و آب جوش.
- عسل و شیر سویا.
- عسل و روغن حیوانی.
- عسل و غذاهای گوشتی.
- خربزه و انبه.
- کله پاچه و انگور.
- خربزه و خیار.
- خربزه و کدو.
- خربزه و شیرینیجات.
- خربزه و تخم مرغ.
- خربزه و دوغ.
- خربزه و بستنی.
- خربزه و ماهی.
- طالبی و انبه.
- طالبی و خربزه با مایعات.
- طالبی و خربزه با سبزیجات خام.
- ماهی و سیب زمینی سرخ شده (همان فیش اند چیپس معروف).
- شیر با انجیر.
- انگور با گوشت.
- پیاز با پونه.
- انواع لبنیات با آلو.
- برنج با سرکه.
- شیر با چای.
- گوجه فرنگی با پاستا.
- خربزه و طالبی با غذاهای چرب و فست فود ها.
- غذاهای حاوی پنیر مانند فست فود ها و نوشیدنیهای سرد.
- پنیربا و لوبیا.
- سیب زمینی سرخ کرده و برگر.
- ترکیب زیتون یا روغن زیتون و مغزها مانند گردو.
- آب پرتقال با غلات صبحانه.
- ماست و برنج.
- غذاهای حاوی کلسیم و آنتی بیوتیک ها.
- ترشیجات و داروهای ضد افسردگی.
- کلم بروکلی و کلم پیچ با داروهای رقیق کننده خون.
- خربزه و کشمش.
- پنیر با هندوانه.
- چای بعد از هر غذا یا میوه.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع