معرفی فلفل کاین
فلفل کاین ( cayenne pepper) یک نوع فلفل از خانواده فلفل های دلمه ای (Capsicum annuum) و گروه بادنجانیان (solanaceae) می باشد با این تفاوت که این نوع فلفل ها باریکترند و طعم بسیار تندی دارند.
فلفل کاین را با نام های دیگری مانند فلفل گلدانی، فلفل قرمز هندی، فلفل آفریقایی، فلفل کاپسیکوم و فلفل زنجبار نیز می شناسند.
این فلفل، باریک و قرمز است، بین ۱۰ تا ۲۵ سانتیمتر طول دارد و نوک آن خمیده و پوست آن تا حدی موجدار است که بر خلاف رشد عمودی، از بوته آویزان میشوند. خاستگاه فلفل کاین را آمریکای مرکزی و جنوبی گفته اند. این فلفل را به ندرت به صورت خام می خورند و اغلب از پودر خشک شده آن یا از تازه آن برای طعم دادن به غذاها استفاده می شود.
فلفل کاین توسط کریستوف کلمپ از مناطق آمریکای مرکزی و جنوبی به اروپا آورده شد که به عقیده بسیاری از مورخان، کشاورزان فرانسوی آن را در منطقه کاین پرورش دادند. لذا به عقیده بسیاری از تاریخ شناسان فلفل کاین نامش را از شهر کاین در فرانسه گرفته است و به عنوان یکی از مهمترین انواع فلفل در جهان شناخته میشود.
علاوه بر اینکه از این نوع فلفل به عنوان ادویه برای طعمدادن به غذاها استفاده میشود، در طب های سنتی و قدیمی مانند طب آیورودا از خواص دارویی و درمانی فلفل کاین نیز بهره می برده اند.
همانطور که می دانید واحد سنجش تندی فلفل را “اسکویل” نامند. ویلبر اسکویل (Wilbur Scoville) یک داروساز و محقق در زمینه شناخت داروها و ترکیب مواد به منظور ساخت مؤثرترین داروها برای بیماریهای مختلف بود که مقیاس اندازه گیری تندی فلفل ها را برای اولین بار کشف کرد و این مقیاس به نام وی نامگذاری شد.
اسکویل واحد تندی فلفل را زمانی که در حال انجام تحقیقات در مورد ساخت کرم ضد درد بود، اختراع کرد. کرم ضد درد از ماده فعال کپسایسین ساخته میشد، همان چیزی که باعث احساس تندی و سوزش دهان و پوست میشود. هر چه مقدار کپسایسین یک فلفل بیشتر باشد میزان تندی آن نیز بیشتر است.
بازه مقیاس اسکویل یا واحد تندی فلفل واحد (SHU)، از عدد صفر که متعلق به فلفل دلمه ای است شروع می شود و تا عددی حدود 1 تا 1/5 میلیون که متعلق به فلفل شبح و کارولینا ریپر می باشد ادامه پیدا می کند.
برای اینکه مقدار تندی فلفل کاین را متوجه شوید باید بدانید که یک فلفل هالاپینو حدود 5000 واحد حرارتی اسکویل دارد، در حالی که اسکویل فلفل کاین حدود 30000 تا 50000 واحد است. فلفلهای کاین کمی تندتر از هالاپینو هستند.
طبع فلفل کاین
به طور کلی طبیعت فلفل های قرمز گرم و خشک است و هر چه میزان تندی آن بالاتر برود میزان گرمی و خشکی آن نیز بیشتر است. فلفل کاین نیز از این قائده مستثنی نیست.
ترکیبات شیمیایی فلفل کاین
فلفل کاین دارای ویتامین ها و مواد معدنی زیادی است که به درمانی بودن آن کمک می کنند:
- فیبر.
- کلسیم.
- فسفر.
- منیزیم.
- پتاسیم.
- آهن.
- سدیم.
- کلسیم.
- مس.
- منگنز.
- سلنیوم.
- روی.
- ویتامین C.
- ویتامین E.
- ویتامین های گروه B.
- ویتامین K.
- کربوهیدارت.
- بتاکاروتن.
- کولین.
- لوتئین.
- زآگزانتین.
- کپسایسین.
- کریپتوزانتین (منبعی سرشار از ویتامین A). در واقع کریپتوزانتین نوعی رنگدانه بهنام کاروتنوئيد است که فلفل کاین رنگ قرمز خود را از آن میگیرد.
خواص فلفل کاین
- افزایش سرعت متابولیسم و کمک به لاغری و کاهش وزن.
- برطرفکردن خارش.
- کاهش التهاب.
- درمان علائم سرماخوردگی، سرفه، عطسه، آبریزش بینی و احتقان.
- تقویت سیستم عصبی.
- دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و پیشگیری از سرطان هایی مثل سرطانهای پروستات، پانکراس و پوست.
- پیشگیری و درمان بیماریهای قلبی و عروقی.
- درمان مشکلات مربوط به گردش خون، تپش قلب و آریتمی (ضربان قلب نامنظم).
- پیشگیری و درمان بیماریهای تحلیل عصبی مانند آلزایمر.
- تنظیم فشار خون.
- کمک به هضم غذا با تحریک سیستم گوارش و افزایش ترشحات معده و سیالات گوارشی.
- درمان اسهال.
- درمان سردرد های میگرنی.
- درمان احتقان ناشی از حساسیت یا مصرف سیگار.
- تسکین درد، کاهش درد های عصبی و درد مفاصل.
- درمان التهاب مفصل، آرتریت و آرتروز.
- ضدباکتری به خصوص ضد باکتری استرپتوکوک که موجب گلودرد و برخی بیماریهای دیگر میشود.
- کاهش التهاب معده و روده.
- درمان عفونتهای پوستی و بافت نرم مانند زردزخم و همچنین سلولیت.
- درمان خارش پوست ناشی از بیماریهای پوستی مانند داءالصدف و همچنین خارش ناشی از عمل دیالیز.
- کاهش تمایل به مصرف غذاهای چرب، شیرین یا شور.
- القاء احساس سیری برای مدت طولانی.
- کمک به پاکسازی بدن.
- دارای خواص ضدقارچی.
- تقویت سیستم ایمنی بدن.
- کاهش دنداندرد.
- تسکین خارش ناشی از پسوریازیس و بهبود بیماری پسوریازیس.
- تقویت موها.
- بهبود جریان خون.
- افزایش استقامت جنسی در آقایان.
- افزایش هورمون تستوسترون و تقویت قدرت باروری مردان.
- درمان مشکل نعوظ در آقایان.
- افزایش سطح سروتونین در مغز و احساس خوشحالی.
طریقه مصرف فلفل کاین
علاوه بر مصرف فلفل کاین برای طعم دادن به غذاها، روش های دیگری نیز برای بهره بردن از خواص این فلفل وجود دارد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد.
استفاده از فلفل کاین برای سلامت پوست
کپسایسین موجود در فلفل کاین خواص ضدالتهابی دارد و میتواند قرمزی پوست را تسکین دهد. برای بهره بردن از این خاصیت فلفل کاین، آن را به تنهایی به کار نبرید. یک قاشق چایخوری فلفل قرمز تند را با مقداری پودر کاکائو و نصف یک عدد آووکادوی رسیده مخلوط کنید تا یک خمیر به دست بیاید. خمیر ایجاد شده را به مدت ۱۵ دقیقه روی صورتتان قرار دهید. سپس صورتتان را بشویید.
تقویت موها با فلفل کاین
مقداری فلفل کاین را با عسل مخلوط کنید و آن را روی پوست سر خود بمالید. سر خود را با کلاه حمام بپوشانید. ۳۰ دقیقه صبر کنید. سپس موهایتان را طبق روال عادی بشویید. میتوانید به ماسک ذکر شده سه عدد تخممرغ و مقداری روغن زیتون اضافه کنید و روی موهای خود بمالید تا موهایتان مستحکمتر شوند. با استفاده از این ماسک درخشندگی و حجم موهایتان بیشتر میشود.
پماد فلفل ضد التهاب
مواد لازم
- ۳ فنجان روغن هسته انگور یا زیتون.
- ۳ قاشق غذاخوری پودر فلفل کاین.
- نصف پیمانه موم زنبور عسل.
- ۳ قاشق غذاخوری زردچوبه.
- ۲ قاشق غذاخوری پودر زنجبیل.
طرز تهیه کرم کپسایسین ضد التهاب
۳ قاشق غذاخوری پودر فلفل کاین، ۳ قاشق غذاخوری زردچوبه و ۲ قاشق غذاخوری پودر زنجبیل را با هم ترکیب کنید. این ترکیب پودری را به ۳ پیمانه روغن زیتون یا هسته انگور اضافه کرده در بخارپز گذاشته و خوب هم بزنید تا همه مواد بخوبی با م مخلوط شوند به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه مخلوط را با هم گرم کنید و سپس نصف پیمانه موم زنبور را در آن بریزید.
مواد را با هم مخلوط کنید تا زمانی که موم به طور کامل ذوب شود و همه چیز با هم کاملا ترکیب شود، سپس از روی حرارت برداشته در یخچال به مدت ۱۰ دقیقه بگذارید. بعد از ۱۰ دقیقه آن را بردارید و به هم بزنید و سپس دوباره به مدت زمان ۱۰ تا ۱۵ در یخچال نگه دارید.
پس از این مدت از یخچال خارج کرده و خوب بهم بزنید. آن را در شیشه دهان گشاد گذاشته و درب ان را سفت کنید. به مدت ۱ هفته تا ۱۰ روز میتوان در یخچال نگهداری کرد. به هنگام احساس درد از آن استفاده کنید اما در مورد این کرم باید گفت که به مقدار بیشتری مالش بدهید و سپس اجازه دهید تا خشک شود. زردچوبه به پوست شما رنگ خواهد داد.
دمنوش فلفل کاین
مواد لازم
- آب جوش.
- زنجبیل.
- آب لیموترش.
- عسل.
- فلفل کاین.
طرز تهیه
مقدار مناسبی از زنجبیل، آب لیموترش، عسل و فلفل قرمز تند را درون یک لیوان بریزید و با هم مخلوط کنید. آب جوش را درون لیوان بریزید و دمنوش را به مدت ۵ دقیقه کنار بگذارید. از نوشیدن این دمنوش تند و مقوی لذت ببرید.
عوارض مصرف بیش از حد و موارد احتیاط و منع مصرف فلفل کاین
- موقع استفاده از فلفل کاین در آشپزخانه، مراقب باشید به چشمهایتان دست نزنید.
- زیاده روی در مصرف مواد غذایی تند ممکن است شما را دچار ناراحتیهای معده یا سوزش سر دل کنند.
- مصرف بیش از حد فلفل کاین ممکن است در برخی از افراد عوارض جانبی خطرناک همچون حمله قلبی داشته است.
- فلفل کاین برای مبتلایان به بیماریهای ریفلاکس معده و سندرم روده تحریکپذیر مناسب نیست.
- ممکن است در برخی از افراد واکنشهای حساسیتی مانند کهیر، تورم، مشکل تنفسی شدید و حتی آنافیلاکسی ایجاد کند.
- زیادهروی در مصرف فلفل کاین میتواند به کبد یا کلیه آسیب برساند.
- استفادهی خوراکی از فلفل کاین برای زنان باردار و شیرده میتواند ممنوع می باشد.
- مصرف فلفل کاین برای کودکان مضر می باشد.
- کپسایسین موجود در فلفل کاین ممکن است خونریزی را در حین و بعد از عمل جراحی افزایش دهد، به همین دلیل حداقل دو هفته قبل از عمل جراحی از مصرف این فلفل اجتناب کنید.
- مصرف بیش از حد فلفل کاین باعث ایجاد اختلال در خواب می شود.
برای دسترسی به مجموعه جزوات و کتاب های مربوط به طب سنتی به لینک “ ” مراجعه کنید.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع