در طب سنتی همیشه توصیه بر این است که درهم خوری انجام نشود! اما واقعا کدامیک از دورچین ها و پیش غذاهای رایج باید همراه غذا خورد و کدام ها را نباید خورد؟
بعضی از چاشنی ها و دورچین های سفره که امروزه مرسوم است از جمله سالاد، نوشابه، دوغ، ماست و … مطمئنا مضر و غیرعلمی است! اما دسته ای از آن ها نیز هستند که برای هضم بهتر خوراک، اصلاح غذا و برانگیختن اشتها و … مفید هستند که مورد تایید و توصیه طب سنتی نیز هستند.
بررسی انواع پیش غذا از منظر طب سنتی
1. سبزی خوردن
مصرف سبزی ها به شرطی که تازه و متناسب با مزاج باشند از جمله ی ریحان، نعناع، جعفری و … مفید هستند.
2. سوپ یا آش
به طور کلی اگر آبکی و ملین باشند مفید هستند اما برای معدههای دارای غلبه رطوبت و معده هایی که در نگه داشتن غذا مشکل دارند، مناسب نیست.
این نکته حائز اهمیت است که سوپ های سنگین و دیرهضم مانند سوپ رشته مناسب نیست! و هضم غذا را مختل میکند. سوپ جو یا کشک الشعیر در معده های گرم و خشک مناسب است.
3. انواع ترشی
مصرف برخی ترشیها در کنار غذاهای چرب و سنگین کمک حال هضم و تعدیل کننده کیفیت غذا و مانع از تولید صفرای بیش از حد هستند، مانند ترشی کبر در افراد مبتلا به کبد چرب. البته این موضوع به شرطی صادق است که این پیش غذا با سرکه طبیعی و به سبک سنتی تهیه شده باشد.
4. زیتون شور
زیتون به طور کلی مفید و خوب است ولی نوعی که به زیتون شور معروف است، توصیه نمی شود. زیتونی که در سرکه و آب نمک رسیده باشد و در آب شیرین، شوری آن گرفته شده باشد مناسب است.
5. زیتون پرورده
زیتون پرورده یک پیش غذا ی خوب برای برانگیختن اشتها مفید و موثر است! البته که مصرف زیاد از حد آن هضم را مختل می کند.
6. رب انار
رب انار برای غذاهای آبکی و ملین نظیر شورباها مفید است. در غذاهای چرب و بعضی غذاها نظیر فسوجن (فسنجان) به عنوان چاشنی مفید و مرسوم است.
7. حلوا
حلوا معمولا بیشتر از پیش غذا به عنوان دسر غذا مصرف می شود که مصرف آن در افراد با معده و توان هضم بالا مفید است و در افراد با معده ضعیف و ضعف هضم بسیار مضر است.