در طب سنتی همیشه توصیه بر این است که درهم خوری انجام نشود! اما واقعا کدامیک از دورچین ها و پیش غذاهای رایج باید همراه غذا خورد و کدام ها را نباید خورد؟
بعضی از چاشنی ها و دورچین های سفره که امروزه مرسوم است از جمله سالاد، نوشابه، دوغ، ماست و … مطمئنا مضر و غیرعلمی است! اما دسته ای از آن ها نیز هستند که برای هضم بهتر خوراک، اصلاح غذا و برانگیختن اشتها و … مفید هستند که مورد تایید و توصیه طب سنتی نیز هستند.
بررسی انواع پیش غذا از منظر طب سنتی
۱. سبزی خوردن
مصرف سبزی ها به شرطی که تازه باشند از جمله ی ریحان، تره، بادرنجبویه، جعفری و … مفید هستند.
۲. سوپ یا آش
به طور کلی اگر آبکی و ملین باشند مفید هستند اما برای معده های دارای غلبه رطوبت و معده هایی که در نگه داشتن غذا مشکل دارند، مانند افراد مبتلا به خلفه، مناسب نیست.
این نکته حائز اهمیت است که سوپ های سنگین و دیرهضم مانند سوپ رشته مناسب نیست! و هضم غذا را مختل می کند. سوپ جو یا کشک الشعیر و ماء الشعیر در معده های گرم و خشک مناسب است.
۳. انواع ترشی
مصرف ترشی ها در کنار غذاهای چرب و سنگین کمک حال هضم و تعدیل کننده کیفیت غذا و مانع از تولید صفرای بیش از حد هستند. البته این موضوع به شرطی صادق است که این پیش غذا با سرکه طبیعی و به سبک سنتی تهیه شده باشد.
۴. زیتون شور
زیتون به طور کلی مفید و خوب است ولی نوعی که به زیتون شور معروف است، توصیه نمی شود. زیتونی که در سرکه و آب نمک رسیده باشد و در آب شیرین، شوری آن گرفته شده باشد مناسب است.
۵. زیتون پرورده
زیتون پرورده یک پیش غذا ی خوب برای برانگیختن اشتها مفید و موثر است! البته که مصرف زیاد از حد آن هضم را مختل می کند.
۶. رب انار
رب انار برای غذاهای آبکی و ملین نظیر شورباها مفید است. در غذاهای چرب و بعضی غذاها نظیر فسوجن (فسنجان) مفید و مرسوم است و در سایر غذاها توصیه نمی شود.
۷. حلوا
حلوا معمولا بیشتر از پیش غذا به عنوان دسر غذا مصرف می شود که مصرف آن در افراد با معده و توان هضم بالا مفید است و در افراد با معده ضعیف و ضعف هضم بسیار مضر است.