خربزه یکی از میوههای تابستانه است که دارای خواص زیادی میباشد. در طب سنتی نیز برای این میوه خواص دارویی و درمانی زیادی نیز ثبت شده است.
در این مقاله قصد داریم به خواص خربزه در طب سنتی بپردازیم.
خواص خربزه در طب سنتی و مزاج آن
خواص و مزاج خربزه در طب سنتی بدین ترتیب است:
- مزاج خربزهگرم و تر است.
- خربزه افزايش دهنده رطوبت بدن از جمله شير، عرق و ادرار است.
- چاق کننده میباشد.
- مصرف اصولی و منظم آن باعث رفع یبوست شده و لینت مزاج میآورد.
- برای رفع تشنگی و يرقان مفيد میباشد.
- خربزه تقویت کننده قوای جنسی است و مايعات جنسي و نطفه را زياد میكند.
- خربزه مدر است و منجر به پاکسازی مثانه شده و سنگ کلیه و مثانه را دفع میکند.
- تقویت کننده اشتها و بازکننده انسدادها است.
- مصرف خربزه باعث شست و شوی معده و برانگیختن اشتها میشود.
- خربزه برای سرماخوردگی در برخی موارد خوب و در برخی موارد ممکن است نتیجه عکس دهد.
بهترین نوع خربزه
خربزه انواع مختلفی دارد و در نمونههای گوناگونی وارد بازار میشود. اما بهترين نوع آن، نوع لطیف، نازک، شيرين، آبدار و خوش بوی آن است.
بهترین زمان مصرف خربزه
- بهترين زمان مصرف خربزه، بين دو وعدهی غذا است و از مصرف آن به صورت ناشتا و بلافاصله بعد از غذا بايد پرهيز نمود.
- نوشيدن آب بعد از خربزه زيان آور است.
- خربزه برای سرماخوردگی چندان مسیر مشخصی ندارد؛ بنابراین در این زمانها از مصرف خربزه بپرهیزید.
مصرف خربزه برای چه افرادی توصیه نمیشود؟
- افراد تبدار
- افراد با معده مرطوب
- افرادی که دچار سرماخوردگی شده و آبریزش بینی، خلط گلو و ریه یا سرفه خلطی دارند.
در صورت وجود ماده فاسد در معده، خربزه و هندوانه به محض ورود به بدن به آن ماده تبدیل میشوند و موجب تشدید بیماری می شوند. علامت وجود ماده زائد در معده بوی بد دهان، وجود جرم سفید یا زرد یا تیره روی زبان، نفخ، ضعف هضم و … است. لذا توصیه میشود این افراد تا قبل از رفع سوء مزاج و پاکسازی معده از مصرف خربزه پرهیز کنند.
مصرف چه نوع خربزهای باعث بروز مشکل میشود؟
خربزهای که دارای شهد بوده و مزه شیرینی آن گزنده است باعث تشدید حساسیتها و خارش گلو می شود. که در این حالت بهتر است قسمت رویی خربزه که گاها چسبیده به تخم آنست را جدا کرده و بقیه را مصرف کنید.
رفع التهاب گلو بعد از مصرف خربزه
- قبل و بعد از مصرف خربزه مقداری جوشانده آویشن غرغره کنید. آویشن علاوه بر تقویت گلو و دستگاه تنفسی باعث پاکسازی مجاری از مواد محرک و التهاب آور میشود. برای تاثیر بیشتر میتوان مقداری عسل، آب لیموترش یا لیموعمانی نیز به جوشانده اضافه کرد.
- رای پیشگیری از التهاب گلو و سرفه قبل از مصرف خربزه، بهتر است رویه ی داخلی خربزه (به اصطلاح شهد) که بسیار شیرین است را جدا کرده و مصرف نکنید. اگر به بوته طالبی و خربزه کود شیمیایی زیادی داده باشند احتمال بروز حساسیت و التهاب گلو در آن ها بیشتر می شود.
- افرادی که به خربزه حساسیت دارند، بهتر است قبل از مصرف خربزه از مصرف سایر شیرینی ها پرهیز کنند. خوردن برخی مواد ترش مزه مانند رب انار و آبلیمو بعد از مصرف خربزه باعث کاهش اثر نامطلوب آن بر روی گلو می شود.
- در زمان بروز خارش و التهاب گلو و سرفه می توان از لعاب بِه دانه برای بهبود آن استفاده کرد. یک قاشق مربا خوری دانه به را داخل یک لیوان آب داغ ریخته و اجازه بدهید دو ساعت دم بکشد. لعاب غلیظی که بدست می آید برای تسکین سرفه های خشک خواص فراوانی دارد.
مصلحات خربزه در سردمزاجان و گرم مزاجان
با توجه به طبع خربزه لازم است آن را با مصلح استفاده کرد. در ادامه برای شما خواهیم گفت که مصلح خربزه چیست؟
- مصلح خربزه در سرد مزاجان، گلاب است
- مصلح خربزه در گرم مزاجان سركه رقيق شده (نوشيدن، دهانشویه یا غرغره كردن) یا انار ترش است.
با اين اقدامات میتوان خواص و مزاج خربزه را بهبود بخشید و جلوی برخی از عوارض و مضرات ناشی از مصرف زیاد آن را گرفت.
Sima
برای من عالیه خربزه مشهد هر روز یک دانه کامل می خورم خدایا شکرت به خاطر نعمت هایی که دادی برایمان
رضا
سلام شما اول گفتیدبرای معده مفیدوانسدادلوله هارابازخواهدکردولی مجدددرجای دیگه گفتیدبرای معده مضرِ ،،
بالاخره مفیدیاضرر داره؟