گل راعی، گل هزار چشم، هوفاریقون از نامهای دیگر علف چای است.
مزاج علف چای در طب سنتی ایرانی گرم است.
معرفی علف چای
- علف چای گیاهی علفی و دائمی است که ارتفاع آن به یک متر میرسد.
- دارای بوی بسیار معطر و در زمان گلدهی بسیار زیبا است.
- ساقههای این گیاه به تعداد زیاد و منشعب و برگها متقابل، بیضوی و دراز هستند. همچنین روی ساقه دو خط نسبتاً برجسته قرار گرفته است.
- گلها بهصورت گل آذین دیهیم، به رنگ زرد زیبا و به تعداد زیادند که به گیاه زیبایی خاصی میبخشند.
- در کنارههای گلبرگ زرد رنگ نقاط تیره به رنگ قرمز مایل به قهوهای دیده میشود که از خصوصیات بارز این گیاه است. این نقاط فضاهایی هستند که حاوی مواد مؤثر گیاه (هیپریسین و ترکیبات وابسته) است.
خواص علف چای
- خواص علف چای در استفادههای کلینیکی بهعنوان ضد افسردگی، ضد اضطراب، بیخوابی، بدخوابی، احساس بیارزشی، بیاشتهایی، خونسردی و بیاحساسی، افسردگیهای فصلی (مانند پاییز، زمستان و یا سستی در بهار و تابستان) استفاده کرد.
- می توان از خواص علف چای به ضد ویروس آنفولانزا تیپهای A و B، ویروس تبخال نوع ۱ و ۲، ویروس وزیکولیا استوماتیتیس و ویروس ایدز (HIV) اشاره کرد.
- به عنوان ضدالتهاب و ورم برونشها و دستگاه تناسلي ادراري بوده و در درمان آسيب مجاري صفرا، التهاب مثانه، سرماخوردگي معمولي، ترش کردن، خونريزي، ميگرن، سردرد، سياتيک و زخم معده استفاده ميشود.
- روغن این گیاه جهت بهبود زخم، سوختگی، آفتاب سوختگی، زونا، درد و آسیب عصبی. همچنین در نورالژی، هموروئید، آسیبهای ناشی از ضربه، بیماری لثه، درد پس از کشیدن دندان مفید است.
بیشتر بخوانید!
موارد منع مصرف علف چای
- در صورت مصرف زیاد گل راعی و یا داروهای مشتق شده از آن باید از قرار گرفتن در معرض نور شدید آفتاب خودداری شود.
بهتر است در دوران بارداری و شیردهی بدون تجویز پزشک مصرف نشود.
شیوه استفاده علف چای
- گلهای خشک شده این گیاه را میتوان به مقدار ۲ تا ۴ گرم بهصورت دم کرده یا جوشانده تا سه بار در روز (جمعاً ۶ تا ۱۲ گرم در روز) مصرف کرد.
- تنتور: 3 تا 6 ميلي ليتر تا سه بار در روز (جمعا 9 تا 18 ميلي ليتر در روز) توصيه ميگردد.