یکی از پايههای اصلی درمان، تقویت عضو است. در طب ایرانی اين كار با روشهای مختلف (به صورت خوراكی و موضعی) انجام میگيرد كه در كتب طب و داروسازی سنتی، مقوی ناميده میشوند. حال در ادامه پست با ما همراه باشید تا شما را با مقویات خوراکی و غیرخوراکی که همزمان برای قلب و کبد و مغز مفیدند آشنا شویم.نه اول کمی صبر کنید تا شما را با لفظ « اعضاء رئیسه بدن» آشنا کنم…
چرا مغز، کبد و قلب را اعضاء رئیسه بدن مینامند؟
همانطور که میدونید قلب، مغز و کبد سه عضو اصلی بدن انسانند که آنها را اعضاء رئیسه بدن مینامند به این دلیل که:
- اگه هر کدوم از اونا دچار مشکل و اختلال بشن تمام بدن رو تحت شعاع قرار میدن.
- و چون آسیب به اونا باعث صدمه به بقای فرد میشه، تحت عنوان «اعضای رئیسه» نام برده میشن.
- اگه بخوایم گذشته از بقای شخص، بقای نوع رو هم درنظر بگیریم، رحم رو هم باید به سه عضو بالا اضافه کرد.
میزان اهمیت اعضاء رئیسه بدن به ترتیب اولویت
اگه هر کدوم از این سه عضو رو به صورت جدا مورد بررسی قرار بدیم به ترتیب اهمیت عبارتند از:
- قلب مهمترین عضو بدن بوده و پایداری بدن وابسته به سلامتی قلب است.
- بعد از آن مغز فرمانروای بدن است که تمام اعضا به فرمان آن کار میکنند.
- سومین عضو حیاتی هم کبد است که در صورت بروز اختلال در نوع کارکردش بیشترین تاثیر ظاهری را در جسم انسان ایجاد میکند.
مقویات خوراکی اعضای رئیسه بدن
شما با گنجاندن خوراکیهای زیر در رژیم غذاییتون، قوای بدن مرتبط با سیستم عصبی ــ مغزی، خونی ــ قلبی ــ عروقی، گوارشی ــ غذایی رو همزمان با هم تقویت میکنید، این موارد در همه افراد و مزاجها قابل مصرف است:
- سیب: آب سیب، کمپوت سیب، فالوده سیب، خورش به و سیب، تاس کباب سیب، رب سیب، دمنوش سیب، سیب خشک، مربای سیب، حلوای سیب، سکنجبین سیب، معجون سیب و مویز
- به: مربا به، رب به، خورش به، دمنوش به
- هویج: آب هویج، هویج پخته، خورش هویج و به، هویج پلو، فرنی هویج و بادام، حلوای هویج یا حلوای سیب و هویج
- گل سرخ (گل محمدی): نوشیدن و بوییدن گلاب، گلقند، شربت گل سرخ، دمنوش گل سرخ
- بادام درختی: حریره بادام، شیر بادام، مغز بادام، خورش فسنجان بادام
- انار شیرین: شربت انار، رب انار شیرین یا ملس
- زرده تخم مرغ عسلی (نیم برشت):تخم مرغی که زرده آن در هنگام طبخ، بسیار سفت شده باشد، سخت هضم بوده و مضر کبد است.
- ادویه مقوی و مفرح: دارچین، زعفران
- تنقلات مفید: عسل، مویز، انجیر، فندق و پسته (صفراوی مزاجان در مصرف عسل و پسته زیاده روی نکنند)
- گوشت تازه و جوان: گوشت بره یا گوسفند جوان، کباب جوجه، گوشت بلدرچین و پرندگان کوچک
مقویات غیرخوراکی اعضاء رئیسه
مقویات غیرخوراکی اعضاء رئیسه همون پایبندی به اصول شش گانه سلامتیه که مهمتریناش عبارتند از:
- خواب به موقع و کافی
- پرهیز از پرخوری و درهم خوری
- تغذیه مناسب مزاج
- استشمام هوای پاک
- استشمام بوهای خوش و متناسب با مزاج (مانند بنفشه، گلاب، نیلوفر برای گرم مزاجان و مشک، عود، نرگس و شب بو برای سرد مزاجان)
- طبخ غذاهای لذیذ و معطر
- دوری از استرس، هیجان و عصبانیت
- تحرک وفعالیت مناسب
- محدودیت مصرف غذاهای غلیظ، دیرهضم و فرآوری شده
طرز تهیه معجون سیب و مویز
این معجون یک غذای داروئی بی نظیر است که دستور تهیه آن از دکتر علیرضا اصغری، دانشجوی دکتری تخصصی طب تلفیقی و نتروتراپیست رجیستر شده در کانادا
مواد لازم
- سیب گلاب یا سیب مکینتاش (در صورت عدم دسترسی از سیب زرد استفاده کنید): 3 عدد
- مویز: بیست عدد
- سرکه سیب طبیعی: یک قاشق چایخوری
- آب: یک چهارم یک استکان
طرز تهیه
- مویز را داخل یک استکان ریخته و آب و سرکه را به آن اضافه میکنیم و اجازه میدهیم تا چند ساعت خیس بخورد.
- بعد از سه الی چهار ساعت محتویات داخل استکان را به همراه سیب خردشده داخل دستگاه غذاساز یا مخلوط کن ریخته و به صورت پوره در میآوریم
- محتویات ظرف را به یک قابلمه منتقل کرده و به مدت پنج دقیقه حرارت میدهیم.
- معجون شما آمادست، نوش جان
- میتوانید در هنگام سرو این معجون، یک قاشق غذاخوری گلاب به آن اضافه کنید.
خواص معجون
- تقویت کننده حافظه و قلب
- خون ساز
- ترکیبی مناسب در دوران بارداری
- افزایش شیر مادر
- ضد یبوست
- میان وعده عالی برای کودکان و سالمندان.
حرف پایانی…
در طب سنتی ایرانی، علاوه بر دستورات کلی که برای سلامت جسم و روان وجود دارد، برای حفظ و افزایش سطح سلامتی اعضای مهم و رئیسه بدن بدن نیز دستورات خاصی داده شده است که در بالا به آنها اشاره گردید.
عباس
چطور مویز بعدش باید منتقل به قابلمه و روی حرارت گذاشته شود.. اینکه میشه شراب و به نظر عالمان دین ما نجس و حرام است که…
سمیرا
مویز نباید حرارت داد از نظر بیشتر فقها خوردنش حرام است .