شکرگزاری والاترین نشانه بندگیست و هیچ جایگزینی ندارد. شکرگزاری نهایت آرامش و خرسندی را برای انسان ها در همه ادیان، همه ملیت ها، همه نژادها و در همه حال و زمان و مکان به ارمغان خواهد آورد. چه عملی از این زیباتر در جهان هستی می توان پیدا کرد.
حتما این ضرب المثل را شنیده اید که شکر نعمت نعمتت افزون کند، کفر نعمت از کفت بیرون کند که این ضرب المثل از شعری از مولانا برداشت شده است که فرموده اند:
سعی شکر نعمتش قدرت بود جبر تو انکار آن نعمت بود
این شکر گزاری به هر روشی که انجام پذیرد پسندیده و نیکوست و نتیجه ای جز به کمال رساندن انسان را به دنبال ندارد. شکرگزاری تاثیر مستقیم در سلامت روح و جسم ما دارد. مکاتب مختلف راه های مختلفی را برای انجام شکرگزاری بیان کرده اند.
شکرگزاری به معنای قدردانی و تشکر کردن از خدا، خود، دیگران و هر چیز دیگری که در زندگی با آن ها در ارتباط هستیم، می باشد. شکرگزاری برای افراد مختلف معانی متفاوتی دارد. برخی با یادداشت و یادآوری موهبت ها و نعمت هایی که از طرف خالق به آنان اعطا شده است از خالق خود قدردانی می کنند و برخی از نماز و عبادت برای رسیدن به آن بهره میگیرند.
وقتی به زندگی خودتان نگاه می کنید و می بینید که خداوند چه نعمت هایی به شما داده است، حس خوب را در خودتان ایجاد میکنید. به کمک این حس خوب شما ارتعاش مثبت به کائنات و جهان هستی می فرستید. جهان هستی با توجه به ارتعاشی که از شما دریافت می کند، خواسته های بیشتری را در زندگیتان برآورده می کند.
برای همین است که توصیه می شود هر روز صبح بلافاصله بعد از اینکه از خواب بیدار می شوید، شروع به شکرگزاری روزانه کنید. به عبارت دیگر شکرگزاری رابطه مستقیمی با قانون جذب دارد.
در این مطلب می خواهیم به بیان مواردی که برای آن ها باید شکرگزاری کنیم و تاثیر آن ها در سلامت روحی_روانی و جسمی فرد و جامعه بپردازیم.
در چک لیست موارد شکرگزاری خود چه چیزهایی را قرار دهیم
ما برای اینکه تاثیرات شکرگزاری را در زندگی خود ببینیم و حس کنیم باید شکرگزاری را به عنوان یک کار روتین در زندگی روزمره انجام دهیم. شکرگزاری را می توان از قدردانی از اطرافیان، حتی برای موارد کوچک شروع کنیم و به قدردانی و شکرگزاری عادت کنیم.
برای اینکه تمرکزمان روی مواردی که هر روز با آن ها روبرو هستیم و ممکن است از نظرمان بعضی از آن ها شایسته شکرگزاری نباشند، بیشتر شود، بهتر است یک چک لیست از همه موارد تهیه کنیم و هر روز چیزهایی که از این لیست جا افتاده است را اضافه کنیم و هر روز بابت آن ها شکرگزاری کنیم.
به عنوان مثال شاید اینکه صبح از خواب بیدار می شویم و یک روز دیگر را آغاز می کنیم، یک پدیده عادی باشد و آن را شایسته شکرگزاری هر روزه ندانیم، ولی آن را هم در چک لیستمان قرار دهیم. به طور کلی در این چک لیست بایستی هر موهبتی که به ما از جانب خالق اعطا شده را بنویسیم. در ادامه به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد.
- اولین و مهمترین مورد شکرگزاری، بابت داشتن آفریننده مهربان است که به ما فرصت شکرگزاری عطا کرده.
- شکرگزار و سپاسگزار بودن برای نعمت سلامتی و عدم وجود بیماری.
- شکرگزاری برای سلامتی افراد خانواده.
- شکرگزاری برای داشتن دوستان خوب.
- شکرگزاری برای فرصت زندگی.
- شکرگزاری برای مخلوقات خداوند مانند آنچه در طبیعت مشاهده می کنیم.
- شکرگزاری برای غذاها و میوه هایی که در اختیارمان قرار گرفته است.
- شکرگزاری برای توانایی غذا خوردن.
- شکرگزاری بابت روزی، هر چند اگر کم باشد.
- شکرگزاری برای داشتن موقعیت اجتماعی.
- شکرگزاری برای پیشرفت در کارها.
- شکرگزاری بابت وجود عشق، آرامش و شادی در زندگی.
- شکرگزاری برای رسیدن به اهداف.
- شکرگزاری بابت برطرف شدن بیماری.
- شکرگزاری برای اینکه خدا همیشه حواسش به ما هست و در بزنگاه ها دستمان را می گیرد.
- شکرگزاری بابت اینکه خداوند ما را به حال خود رها نکرده است.
- شکرگزاری بابت داشتن خانه.
و خیلی از مواردی که شما می توانید هر روز به این لیست اضافه کنید. حتی می توانید برای هر کدام از موارد فوق جزئیات را هم جداگانه بنویسید. مثلا برای نعمت سلامتی، اعضای بدن را هم به طور مجزا بنویسید مانند شکرگزاری برای داشتن پاهای سالم یا داشتن دست های سالم یا قدرت بینایی و … و یا در مورد شکرگزاری برای سلامتی اعضای خانواده تک تک اعضای خانواده را نام ببرید، مثلا شکرگزاری برای سلامتی پدر، مادر و همسر و … .
تاثیرات فردی و اجتماعی عادت کردن به قدردانی و شکرگزاری
- افراد شکرگزار چون همیشه نیمه پر لیوان را می بینند و همواره به خاطر همه نعمت های ریز و درشتی که به آن ها عطا شده شکرگزاری می کنند و آن ها را به یاد دارند، از سلامت روحی روانی نیز برخوردار هستند. افراد شکرگزار قدر نعمتهای کوچک را بیشتر می دانند.
- همانطور که می دانید ریشه بیشتر بیماریه های جسمی ناشی از بیماری های روحی و روانی است. پس روح و روان سالم، سلامت جسم را به دنبال خواهد داشت.
- افراد شکرگزار عادات ناپسند مانند حسادت، رنجش، ناامیدی، حسرت و پشیمانی را ندارند.
- عادت به شکرگزاری و قدردانی پرخاشگری را کاهش میدهد و منجر به افزایش حس همدلی میشود.
- افراد قدردان و شکرگزار دارای خواب بهتر و آرامتری هستند.
- قدردانی مسیر را برای توسعه روابط باز میکند.
- افراد سپاسگزار، شکرگزار و قدردان معمولا کمتر از سایرین دچار درد و ناراحتیهای جسمی میشوند و بیشتر از سایر افراد احساس سلامتی میکنند. چرا که افراد شکرگزار معمولا بیشتر از دیگران به وجود خود، نعمتهای وجودی خود و مهمترین آنها یعنی سلامتی توجه میکنند و به همین علت هم بیشتر مراقب سلامت جسم و روان خود هستند.
- شکرگزاری میتواند منجر به افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس در افراد شود.
- شکرگزار بودن سیستم ایمنی بدن شما را تقویت میکند.
- افراد شکرگزار افراد جذاب تری هستند.
- شکرگزاری باعث تقویت حس کمک کردن به دیگران درافراد می شود. این حس نتایج بسیار خوب اجتماعی را در پی خواهد داشت.
- افراد شکرگزار افرادی خوش بین هستند. زیرا انجام تمرینات قدردانی و شکرگزاری میتواند به ما کمک کند تا دیدگاههای خوشبینانهتری نسبت به جهان اطراف خود داشته باشیم.
- عادت کردن به شکرگزاری شما را وادار می کند هر روز به چک لیست خود موارد جدید بیفزایید. همین امر باعث می شود شما عمیقتر به اتفاقات روزمره و مواهب الهی بیندیشید و از شما فردی متفکر خواهد ساخت. برای همین است که پیامبر اکرم (ص) می فرمایند: یک ساعت تفكر، از هفتاد سال عبادت بدون تفکر ارزشمندتر است.
- شکرگزاری افراد را منظم تر و با دقت تر می کند.
- شکرگزاری باعث فزونی نعمت می شود.
- شکرگزاری باعث افزایش صبر و تحمل در برابر ناملایمات و مشکلات می شود.
- و در نهایت شکرگزاری روز به روز انسان را به خدا نزدیکتر می کند و باعث افزایش سجایای اخلاقی و کمتر شدن نکات اخلاقی منفی انسان می شود.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع