شیرینکنندههای بدون کالری و یا مصنوعی که به آنها جایگزین شکر نیز گفته میشود، مواد شیمیایی و یا طبیعی هستند که به جای شکر معمولی در غذاها و انواع نوشیدنیها مورد استفاده قرار میگیرند. زیادهروی در مصرف شکر معمولی و افزایش وزن ناشی از آن، عاملی شد تا تولید و استفاده از این گونه شیرینکنندهها در صنعت غذا آغاز شود.
شیرین کننده های مصنوعی کم کالری عامل چاقی
افراد بسیاری برای جلوگیری از چاقی به شیرینکنندههای مصنوعی کمکالری روی آوردهاند. اما به نظر نمیرسد که این شیرینکنندهها جایگزین سالمتری باشند، چرا که خودشان باعث چاقی و انواع بیماریها میشوند.
- امروزه انواعی از شیرینکنندههای مصنوعی در ترکیب مواد غذایی صنعتی و داروهای شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرند. این شیرینکنندهها با ایجاد تغییر در ذائقه انسان باعث پرخوری و چاقی میشوند. بعضی از این شیرینکنندهها، مانند آسپارتام با ایجاد تغییرات هورمونی باعث بروز افسردگی در فرد میشوند.
مضرات شیرین کننده های مصنوعی
- ساکاروز موجود در شیرینکنندههای مصنوعی بیماریهای متعددی به وجود میآورد که برخی از آنها عبارتند از سرکوب سیستم ایمنی بدن، برهم زدن تعادل املاح و مواد معدنی در بدن، کاهش انعطافپذیری و عملکرد بافتها، افزایش بیماریهای قلبی عروقی، افزایش چربی و فشار خون، چاقی، کاهش ویتامین E، کاهش توانایی عملکرد آنزیمها، کاهش ظرفیت یادگیری (حافظه)، برهم زدن تعادل هورمونها از جمله هورمون رشد، دیابت، يبوست، سرطان پروستات، پستان، تخمدان و رکتوم، سنگ کیسه صفرا و سنگ کلیه، آسم و آلرژی، میگرن و انواع سردردهای شدید، کیست تخمدان، افزایش هورمون استروژن در مردها، نازایی، پیری زودرس و … .
توصیه میشود به جای آنها از عسل، شکر سرخ، توت، مویز و سایر شیرینیهای طبیعی استفاده شود.
منبع: کتاب تغذیه در طب ایرانی اسلامی