شیرین کنندههای بدون کالری و یا مصنوعی که به آن ها جایگزین شکر نیز گفته می شود، مواد شیمیایی و یا طبیعی هستند که به جای شکر معمولی در غذاها و انواع نوشیدنی ها مورد استفاده قرار می گیرند. زیاده روی در مصرف شکر معمولی و افزایش وزن ناشی از آن، عاملی شد تا تولید و استفاده از این گونه شیرین کننده ها در صنعت غذا آغاز شود.
شیرین کننده های مصنوعی کم کالری عامل چاقی
افراد بسیاری برای جلوگیری از چاقی به شیرینکنندههای مصنوعی کمکالری روی آوردهاند. اما به نظر نمیرسد که این شیرینکنندهها جایگزین سالمتری باشند، چرا که خودشان باعث چاقی و انواع بیماریها میشوند.
- امروزه انواعی از شیرین کننده های مصنوعی در ترکیب مواد غذایی صنعتی و داروهای شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرند. این شیرین کننده ها با ایجاد تغییر در ذائقه انسان باعث پرخوری و چاقی می شوند. بعضی از این شیرین کنندهها، مانند آسپارتام با ایجاد تغییرات هورمونی باعث بروز افسردگی در فرد می شوند.
مضرات شیرین کننده های مصنوعی
- ساکاروز موجود در شیرین کننده های مصنوعی بیماری های متعددی به وجود می آورد که برخی از آنها عبارتند از سرکوب سیستم ایمنی بدن، برهم زدن تعادل املاح و مواد معدنی در بدن، کاهش انعطاف پذیری و عملکرد بافت ها، افزایش بیماری های قلبی عروقی، افزایش چربی و فشار خون، چاقی، کاهش ویتامین E کاهش توانایی عملکرد آنزیم ها، کاهش ظرفیت یادگیری (حافظه)، برهم زدن تعادل هورمون ها از جمله هورمون رشد، دیابت، یبوست، سرطان پروستات، پستان، تخمدان و رکتوم، سنگ کیسه صفرا و سنگ کلیه، آسم و آلرژی، میگرن و انواع سردردهای شدید، کیست تخمدان، افزایش هورمون استروژن در مردهای نازایی، پیری زودرس و … .
توصیه می شود به جای آنها از عسل، شکر سرخ، توت، مویز و سایر شیرینی های طبیعی استفاده شود.
منبع: کتاب تغذیه در طب ایرانی اسلامی